SerijeSlijedeća generacija [TNG]Treća sezona
HomeSerijeSlijedeća generacija [TNG]Treća sezona

1. Evolution (Evolucija)

Autor : Miroslav Bartulović

Na Enterprise stiže ugledni znanstvenik dr. Paul Stubbs kako bi proučio zanimljivi fenomen u sektoru Kavis Alpha. Naime, lokalna zvijezda svakih 196 godina izbacuje ogromne količine plina i užarene materije u svemir, naizgled bez ikakva razloga. Kako bi proučio navedenu pojavu dr. Stubbs konstruirao je posebnu znanstveno-istraživačku sondu. Izvršavajući posljednje pripreme za lansiranje Stubbsove sonde prema suncu Enterprise biva uhvaćen u zvjezdin plazmeni vrtlog.

2. The Ensigns of Command (Zapovijedna obilježja)

Autor : Miroslav Bartulović

Enterprise prima poziv od vrste zvane Šelijaci koja zahtijeva hitno uklanjanje ljudske kolonije s planeta Tau Cygna V. Naime, navedena kolonija prema federacijsko-šelijatskom mirovnom sporazumu pripada Šelijacima koji ne žele ljude na svojem teritoriju. Ukoliko Enterprise ne evakuira naseljenike u roku od četiri dana Šelijaci će ih poubijati.

3. The Survivors (Preživjeli)

Autor : Miroslav Bartulović

Enterprise prima poziv za pomoć iz napadnute federacijske kolonije Rana IV. Po dolasku u koloniju posada otkriva kako je u napadu preživjelo samo dvoje od ukupno 11 000 stanovnika kolonije.

4. Who Watches The Watchers? (Tko nadzire nadzornike?)

Autor : Miroslav Bartulović

Skupina federacijskih antropologa dobiva zadatak istražiti ponašanje skupine humanoida na niskom stupnju tehnološkog razvoja na planetu Mintaka III. Riječ je o vrsti sličnoj Vulkancima koja se trenutno nalazi u radzoblju ekvivalentnom zemaljskom brončanom dobu. Kako bi se Mintakanci mogli neopaženo promatrati, izgrađena je prikrivena istraživačka postaja. Nakon što na postaji dođe do eksplozije u kojoj dvoje članova ekipe biva teško ozlijeđeno dok treći član posade imenom Palmer, ošamućen eksplozijom, odluta van postaje, Enterprise kreće u akciju spašavanja.

5. The Bonding (Povezivanje)

Autor : Miroslav Bartulović

Ekipa predvođena Worfom dobiva zadatak istražiti napušteni planet kojeg su jednom nastanjivali Koinonijanci, vrsta koja je uništila samu sebe u dugom i krvavom ratu. Tijekom istraživanja podzemnog tunela ekipa aktivira nagaznu minu. U eksplziji pogiba brodska arheologinja Marla Aster, dok Worf biva teško ozlijeđen. Posada ih uspijeva hitno teleportirati na brod i pomoći ozlijeđenima. Worf otkriva Picardu kako se osjeća odgovornim zbog pogibje Marle Aster. Iako ga Picard uvjerava kako je riječ o nesreći koju nitko nije mogao spriječiti, Worf i dalje okrivljuje sebe za ono što se dogodilo.

6. Booby Trap (Minsko polje)

Autor : Miroslav Bartulović

Istražujući porijeklo signala emitiranog sa starog promelijanskog razarača, posada nailazi na brod koji u svemiru lebdi već tisuću godina. Izlazi na vidjelo kako nema preživjelih na brodu koji se, unatoč svojoj starosti, nalazi u izuzetno dobrom stanju. Pokušavajući otkriti što se dogodilo promelijanskom brodu, Enterprise iznenada iskusi veliki gubitak energije koji potpuno zaustavi brod. Situacija postane još teža kad dođe do iznenadnog povećanja opasne radijacije. Kako bi se zaštitila od smrtonosnog zračenja posada je prisiljena podignuti brodske štitove što rezultira još bržim gubitkom energije.

7. The Enemy (Neprijatelj)

Autor : Miroslav Bartulović

Enterprise odgovara na poziv za pomoć s jednog od federacijskih planeta imenom Galordon Core. Po dolasku na površinu, Riker, Worf i La Forge otkrivaju srušeni romulanski brod i umirućeg romulanskog časnika imenom Pathak. Moraju ga brzo teleportirati na Enterprise kako bi mu doktorica Crusher pokušala spasiti život. Međutim, uvjeti za teleportaciju na Galordon Coreu nisu nimalo idealni. Budući da atmosfera planeta obiluje olujama praćenim čestim i intenzivnim električnim pražnjenjima, prilike za teleportaciju javljaju se vrlo rijetko, u točno odeređenim vremenskim intervalima. Nažalost, Geordi gubi vezu sa ostatkom ekipe i upada u jamu. Zbog pojave intervala za teleportaciju Riker i Worf prisiljeni teleportirati se nazad na Enterprise zajedno s ozlijeđenim Pathakom, dok Geordi ostaje na površini planeta.

8. The Price (Cijena)

Autor : Vedran Marinić

Posada Enterprisa su domaćini grupe gostujućih izaslanika koji pregovaraju oko prava na stabilnu crvotočinu koju su otkrili Barzanci i koja bi bila jako vrijedan prečac na drugu stranu galaksije. Iako Troi nevoljko prisustvuje primanju organiziranom u čast predstavnika zainteresiranih strana za prava na crvotočinu, tamo joj odmah privuče pažnju pregovarač Chrysalianaca, Devinoni Ral. Njih dvoje ubrzo se, zbog uzajamne privlačnosti, nađu u strastvenoj vezi.

9. The Vengeance Factor (Faktor osvete)

Autor : Vedran Marinić

Nakon pronalaska tragova acamarijanske krvi na opljačkanoj federacijskoj postaji, Enterprise se zaputi na Acamar III. Tamo saznaju da odgovornost za napad leži na Sakupljacima, lopovskoj grupi odbjeglih Acamarijanaca koji su se odvojili od acamarijanske kulture prije 100 godina, nakon stoljeća borbi između rivalskih klanova.

10. Defector (Prebjeg)

Autor : Vedran Marinić

Javljajući se na poziv za pomoć romulanskog izvidničkog broda posada se teleportira na romulanski brod. Iako tvrdi da je niže rangirani logistički časnik, pilot broda, Setal otkriva zapanjujuču vijest: Romulanci su uspostavili bazu na Nelvani III s koje planiraju pokrenuti veliku ofenzivu da zauzmu cijelu Neutralnu Zonu. Romulanac moli Picarda da prije napada na Federaciju koji će početi za 48 sati uništi bazu na Nelvani III i spriječi katastrofalni rat.

11. The Hunted (Progonjeni)

Autor : Tin Matuka

USS Enterprise posjećuje planet Angosiu, koji je nedavno izašao iz dugog rata i sada traže članstvo u Federaciji. Za vrijeme posjeta, nasilni zatvorenik u angosijskoj kažnjeničkoj koloniji uspijeva pobjeći i kasnije biva uhvaćen uz pomoć posade Enterprisea. Zatvorenik, Roga Danar, zatvoren je na USS Enterpriseu dok se zatvor na planetu ne popravi.

12. The High Ground (Visoki položaj)

Autor : Tin Matuka

Za vrijeme dostave medicinske opreme na planet uključen u dug građanski rat, Finn, vođa radikalnih separatista, uzima Dr. Crusher kao taoca. Iako se isprva bojala za svoj život, Beverly uskoro shvaća da je oteta da pruži stručnu medicinsku pomoć teroristima, koji umiru od posljedica interdimenzionalnog transportera. Iako ta naprava na nuklearno napajanje omogućava pobunjenicima da se kreću velikom brzinom i zbjegnu Rutianske senzore, njezine posljedice su smrtonosne unutarnje ozljede.

13. Deja Q (Deja Q)

Autor : Dino Parčina Rešić

Orbitirajući oko Bre'ela IV kako bi istražili padajući asteroidni mjesec koji bi mogao uzrokovati potrese i plimne valove na planetu, posada je iznenađena posjetom Qa. Iako Picard odmah sumnja da je "zločesti" Q odgovoran za problem s mjesecom, Q priznaje da su mu nadređeni u Kontiniuumu uzeli moci i učinili ga čovjekom, te se ne snalazi u toj "šaradi". Bojeći se da Q laže, Picard naređuje Dati da pripazi na njega dok se posada bavi situacijom na Bre'elu IV.

14. A Matter of Perspective (Stvar perspektive)

Autor : Dino Parčina Rešić

Tokom rutinske misije na znanstvenoj postaji Tanuga IV, Riker se vraća na Enterprise nekoliko trenutaka prije no što Doktor Apgar, direktor te istraživačke ustanove, pogiba u eksploziji. Odmah zatim glavni istrazivač Krag traži uhićenje Rikera nakon što Manua, Apgarova udovica, te njena pomočnica Tanya otpužuju Rikera da je prijetio preminulom. Picard odbija predati Rikera sve dok se ne ponude čvrsti dokazi koji će opravdati uhićenje.

15. Yesterday's Enterprise (Jučerašnji Enterprise)

Autor : Dado Mrvelj

Na rutinskoj misiji Enterprise otkriva vremenski procijep iz kojeg izlazi brod Ambassador klase. Odjednom se okruženje mijenja - Enterprise je ratni brod, na njemu se nalaze samo vojnici, a rat s Klingoncima traje već desetlijećima. Posada identificira brod kao izravnog prethodnika njihovog broda, U.S.S. Enterprise NCC-1701-C za kojeg se vjerovalo da je uništen prije dvadeset godina. U posadi Enterprisea-D sada se nalazi Tasha Yar koja nikada nije poginula, a nema Worfa. U razgovoru sa kapetanicom Enterprisa-C Picard saznaje da je brod teško oštećen kada je pohitao u pomoć Khitomeru kojeg su napala tri romulanske ratne ptice. Usred bitke brod je prošao kroz procijep i pojavio se ovdje.

16. The Offspring (Potomak)

Autor : Dino Parčina Rešić

Nadajući se da će nastaviti djelo svog stvorioca, Data pravi androida po imenu Lal, koji prima Datino programiranje preko neuralnih transfera. Iako je Picard nezadovoljan zbog mogucih reakcija Zvjezdane Flote, dopusta Dati da nastavi eksperiment. Dopuštajući joj da odabere vlastiti izgled, Lal bira biti ljudsko zensko. Data je šalje u školu kako bi asimilirala ljudsko ponasanje. Mladi android ima problema s uklapanjem među djecu, pa se Guinan slaže da nastavi posao u "Ten Forwardu", njenom baru. Tamo Guinan moze nadzirati Lalin proces socijaliziranja, a Lal moze proučavati mnoge različite vrste.

17. Sins of the Father (Očevi grijesi)

Autor : Dado Mrvelj

U programu razmjene časnika na Enterprise stiže Klingonac imenom Kurn da se okuša u ulozi prvog časnika na Federacijskom brodu. Cijela posada ga zamrzi za jedan dan. Ipak, on se sprijatelji s Worfom i kaže mu da su njih dvojica braća, razdvojeni za vrijeme romulanskog napada na Khitomer. Worf, kao stariji brat, također doznaje da je njegov otac optužen za izdaju i pomoć Romulancima koja je dovela do smrti 4000 Klingonaca. Worf odlazi pred klingonsko Visoko Vijeće da obrani čast svoje obitelji.

18. Allegiance (Pitanje odanosti)

Autor : Dado Mrvelj

Dok se odmarao u svojim odajama, Picarda otimaju čudni tuđinci uz pomoć energetske zrake i zatoče ga u prostoriji sa druga tri stranca: Miroljubivim Mizarianom Thallom, bolijanskom kadetkinjom Harom i Esoqqom, krvoločnim zvjerolikim Chalnothiancem. Situacija se pogoršava kada otkriju da je hrana koju su pronašli otrovna za Esoqqa. Picard i Hara pokušaju preopteretiti vodove i otvoriti vrata na ćeliji, ali ih u tome zaustavi energetska zraka. Uskoro se počnu sumnjičiti da je jedan od njih špijun otmičara.


19. Captain's Holiday (Kapetanov odmor)

Autor : Ivan Karaula

Na nagovor svoje posade, Picard, iako nerado, ide na jednotjedni odmor na tropski raj - Risu. Nedugo po dolasku na Risu, Picarda posjećuje Sovak, Ferengi koji optužuje Picarda da se urotio s Vash, ženom koja posjeduje misteriozni optički disk.

20. Tin Man (Limeni čovjek)

Autor : Ivan Karaula

Enterprise dobiva naredbu da preveze Tama Elbruna, federacijskog izaslanika, u udaljeni zvjezdani sustav. Tam je Betazoiđanin koji se specijalizirao za prve kontakte s novim civilizacijama, a dobio je naredbu da pokuša uspostaviti telepatski kontakt se Tin Manom, za kojeg Flotini obavještajci vjeruju da je živo biće – svemirski brod, koji se nalazi u orbiti zvijezde koja će ubrzo eksplodirati. Zadatak posade je da dođe to Tin Mana prije Romulanaca, koji također pokušavaju uspostaviti kontakt s njim.

21. Hollow Pursuits (Besmislena potraga)

Autor : Ivan Karaula

Kada se na Enterpriseu dogodi kvar antigravitacijskih jedinica, Geordi naredi jednom od inženjera, poručniku Barclayu da ih popravi. Ali kada kasnije Barclay ustvrdi na nije mogao naći problem, antigravitacijsko polje se uruši, te spremnik s tuđinskim tkivom koje je transportirano s obližnjeg planeta, padne, pukne te izloži sve prisutne svom sadržaju.

22. The Most Toys (Vrijedne igračke)

Autor : Tin Matuka

Posada USS Enterprisea misli da je Data mrtav nakon što mu je šatl eksplodirao za vrijeme opasne transportne misije.

23. Sarek

Autor : Dino Parčina Rešić

Sarek, veleposlanik Vulkana, je na misiji uspostavljanja odnosa između Federacije i rase poznatije kao Legarani. U njegovoj pratnji je Čovjek, Mendrossen i mladi Vulkanac Sakkath, veleposlanikov osobni pomoćnik. Mendrossen objašnjava Picardu kako su godine Sareka učinile lako umorljivim, te traži da ga se poštedi službenih ceremonija koje bi obično bile normalne za osobu Sarekova čina, kako bi se odmorio. Picard je razočaran što Sarek neće moći prisustvovati koncertu u njegovu čast, ali se slaže s Mendrosseovim prijedlogom.

24. Ménage a Troi (Susret s Troi)

Autor : Tin Matuka

Po završetku trgovačke konferencije na Betazedu, kapetan korvete Riker i Deanna Troi uzimaju godišnji odmor na planetu, dok USS Enterprise ide na rutinsku misiju. Malo kasnije Deannina majka, Lwaxana, kvari nježan trenutak između njene kćeri i Rikera. Neočekivano im se pridružuju dvojica Ferengija koji su bili delegati na konferenciji. jedan od Ferengija, DaiMon Tog, tvrdi da je došao zbog Lwaxane, koja je prije odbila njegove ljubavne planove. Ferengi se teleportira s Lwaxanom i Deannom, no Riker je isto uhvaćen zrakom i otet s njima.

25. Transfigurations (Preobrazbe)

Autor : Tin Matuka

Enterprise pronalazi teško ranjenog humanoida u olupinama kapsule za spašavanje. Geordi se dobrovoljno javlja da povežu njegov živčani sustav s strančevim, što je nužno da bi se oporavio. Za vrijeme procesa, energetski val poslan je od humanioda prema Geordiju.

26. Best of Both Worlds, Part I (Najbolje od oba svijeta, 1. dio)

Autor : Ranko Čop

U sumnji da je Borg odgovoran za nestanak jedne čitave federacijske kolonije, Zvjezdana flota šalje kapetanicu korvete Shelby, ambicioznu mladu ženu koja je stručnjak za Borga, da pomogne posadi Enterprisea u njihovoj istrazi. Brzo se vidi da Borg nije jedino za što je ona zainteresirana - Rikeru je ponuđeno zapovjedništvo nad USS Melbourneom, a Shelby bi ga željela zamijeniti na Enterpriseu. Kad admiral Hanson, koji voli Shelby (u poslovnom smislu), sazna da Riker namjerava odbiti tu priliku, on govori Picardu da potakne Rikera da prihvati zapovjedništvo.a


Vrijeme je da izbacimo smeće." - Janeway (zapovijedajući paljbu na malonski brod), Night

Likovi Rikera i Troi se baziraju na likovima Deckera i Ilie iz prvog Star Trek filma.  $382,876,173
 
SFC Portal | Svemir.org | Crogate | Galactica Centar | TARDIS Centar | Farscape Centar | Space : Above and Beyond Centar | SFC Forumi
© 2009 SciFiCentar | Stranica generirana za 0.89779 sekundi | Impressum | Hosted by HRHosting | Optimizirano za Operu, Safari i IE (7+)