Što je Space: Above and Beyond?
Izvor : SAAB Centar [saab.sfcentar.com]

Riječ je o ratnoj SF seriji producenata Glena Morgana i Jamesa Wanga, s radnjom smještenom u 2063. i 2064. godinu. Serija, premijerno prikazivana tijekom 1995. i 1996. godine na američkoj TV postaji FOX, ukinuta je nakon prve sezone, a zbog navodno nezadovoljavajuće gledanosti. Međutim, osnovni razlog pada gledanosti serije ležao je u stalnim promjenama termina emitiranja, a što je izazvalo zbunjenost i zamor kod gledatelja. Ovdje valja napomenuti kako je S:AAB prikazivan i na Hrvatskoj televiziji (HRT) tijekom 1997. godine, a pod nazivom Svemirski marinci.

Radnja serije vrti se oko postrojbe američkih marinaca kodnog imena Wildcardsi, a pod zapovjedništvom pukovnika T.C. McQueena, u jeku krvavog sukoba sa izvanzemaljskom vrstom po imenu Grinjci. Važno mjesto u seriji zauzima i američki svemirski brod Saratoga pod zapovjedništvom komodora Glenna van Rossa. Kroz seriju su prikazani brojni negativni aspekti ratovanja kao što su ratno profiterstvo, rasizam, PTSP, uporaba narkotika itd. Neiskusni vojnici s početka serije kroz epizode će prerasti u prekaljene ratnike spremne na sve kako bi obranili sebe i sve ljude na Zemlji od moćnog izvanzemaljskog neprijatelja , ali i od unutarnjih neprijatelja predstavljenih kroz moćnu korporaciju Aerotech. Međutim, kvaliteti serije ponajviše pridonosi način na koji se vojnici iz dana u dan nose sa svakodnevnim ratnim užasima i što im daje snagu da ih prevladaju. Tu na scenu stupaju vrijednosti kao što su odanost, požrtvovnost, čast, prijateljstvo i ljubav.

S:AAB se nadahnuo iz više izvora, a u prvom redu valja istaknuti Drugi svjetski rat, zatim seriju novela The Forever War nagrađivanog autora Joea Haldemana, te klasičnu ratnu seriji COMBAT! iz 60-ih godina 20. stoljeća.