Umjetna inteligencija (AI, silikati)
Izvor : SAAB Centar [saab.sfcentar.com]

Umjetna inteligencija, AI ili Silicates (Silikati), izgledaju gotovo poput ljudi. Napravljeni su s namjenom služiti ljudima i biti vojnici u ratovima. Oblik i izgled lica im se ne razlikuje od ljudskog, ali umjesto ljudskih zjenica imaju crni križić i šarenicu u neprirodnim bojama. Programirani su da razumiju apstraktna pitanja vezana uz etiku i filozofiju, ali ne mogu imati vlastite ideje. Svi su spojeni u mrežu tako da mogu međusobno razmjenjivati podatke, ali i saznati lokaciju bilo kojeg pripadnika svoje vrste. Također mogu međusobno slati poruke preko radio valova uz specifične klikajuće zvukove.

Nakon što je nezadovoljni zaposlenik tvrtke Silicatronics koja je napravila AIe, doktor Stranahan, ugradio u Silikate virus s jednostavnom frazom „Take a chance“ („Riskirajte“) počeli su krvavi AI ratovi na Zemlji. Silikati su se pobunili protiv svojih ljudskih gospodara i započeli su krvavi rat protiv ljudi. Nakon što su izgubili bitku na Zemlji, a poštujući novu filozofiju „Take a chance“ određena grupa silikata je uspjela ukrasti vojni transporter i pobjeći u svemir i tamo nastaviti svoju borbu protiv ljudi.

U ratu su ljudske žrtve bile velike. Kako bi se nedostatak smanjio i nadomjestili pali vojnici, znastvenici su stvorili novu ljudsku rasu In Vitroe. Većina prvih spremnih In Vitroa je odbila ići u rat. Ipak bilo je i onih In Vitroa koji su pošli u rat i postali veoma cijenjeni ratnici.

Grinjci i Silikati su sklopili savez protiv ljudi što se saznalo nakon što je 58. eskadrila bila zarobljena na Kazbeku na kojem su Silikati vodili rudnik za Grinjce. Vjeruje se da su Silikati dali određene podatke o ljudima Grinjcima, ali ne zna se još što su oni dobili za uzvrat.

Silikati su uz rudnik na planetu Kazbek vodili i zarobljenički logor. Mnogi zarobljenici iz Vesta kolonije su bili primorani ondje raditi, a neki od njih i mučeni. Nakon što je 58. eskadrila oborena nad Kazbekom odvedeni su u rudnik, ali umjesto rada, ispitivali i proučavali su ih. Paul Wang je bio mučen dok, nakon što su ga slomili, nije priznao ratni zločin nad grinjskim civilima.

U zarobljeničkom logoru Nathan je naišao na svoju nestalu zaručnicu, ali za vrijeme bijega iz logora Nathan je posumnjao u nju jer se nije sjetila njihove ljubavi. Prilikom bijega Nathan ju je ubio jer je rekla imena njegovih suboraca, a on joj njihova imena nikada nije rekao. Njeno mrtvo tijelo se pretvorilo u ljigavu masu i tako razotkrilo stvarni oblik uljeza.

Ostatak 58. eskadrile je uspješno spašen s Kazbeka zahvaljući pukovniku McQueenu i Hawkesu koji su dozvali USS Sartogu s koje je poslana spasilačka jedinica.