1 trenutno online
51,265 posjeta
98 clanaka
17 vijesti
 
Ljubavno pismo Nathana Westa
Verzija za ispis | Članak je pročitan 19 puta
Dotično pismo Nathan je napisao svojoj djevojci Kylen Celini.

"Za pet milijardi godina, možda baš na današnji datum, sunce će potrošiti 90% svojih zaliha vodika. Ravnoteža će biti narušena. Više će se energije stvarati negoli što će se emitirati. Ubrzo, za samo pet milijuna godina, sunce će emitirati svu preostalu energiju. Zvijezda će narasti. Merkur, Venera i Zemlja...nestati. Progutani. Sunce će istinski, napokon, dodirnuti nebo. Život je nestao milenijima prije.

U konačnici, sunce će se smanjiti na veličinu Zemlje, koja će se ponovno pojaviti, oslobođena iz zagrljaja crvenog diva. Bez gravitacijske sile koja bi ju sputavala, Zemlja će polako odlebjeti.

Drugdje, zvijezde se rađaju. Drugi zvijezdani sustavi - stariji, veći - nastavljaju živjeti. Sunčev sustav umire u svojoj smrtonosnoj kolijevci. Ukoliko je to cijena, neka bude. Ukoliko moram toliko čekati, dobro.

Jer. kad razmišljam o ovome, nemam veće želje negoli promatrati taj zadnji dan kada sunce ugasne, s tobom uz mene. Sjesti ćemo na osami, na tamnom grumenu leda smještenom na vrhu svijeta, a zvijezde iznad i između nas sjati će kao nikad prije dok polako budemo lebdjeli u svemir."

Autor : Miroslav Bartulović