1 trenutno online
51,265 posjeta
98 clanaka
17 vijesti
 
Zanimljivosti
Verzija za ispis | Članak je pročitan 3 puta
- Prema producentima glavno djelo koje je utjecalo na razvoj serije Space: Above and Beyond je znanstveno fantastični roman iz 1974. The Forever War pisca Joea Haldemana. Serija također vuče inspiraciju iz djela poput biografskog romana iz 1948. The Naked s tematikom Drugog Svjetskog Rata pisca Normana Mailera, kratke priče The Red Badge of Courage iz 1895. pisca Stephena Cranea koja se bavi američkim građanskim ratom te iz same Ilijade. Inspirirana je i TV serijom "Combat!" iz 1962. godine.

- Modeli u stvarnoj veličini borbenih letjelica Hammerhead korištenih u seriji su napravljeni i poslani brodom iz Japana. Dok su se nalazili spremljeni na palubi broda prije isplovljavanja, nekoliko članova posade ruskog teretnjaka, koji se slučajno našao u istoj luci, je uhvaćeno kako fotografiraju modele s mišlju kako se radi o novoj vrsti naprednog američkog borbenog zrakoplova.

- Budžet serije po epizodi je iznosio 5 milijuna dolara. Za razliku od toga Star Trek: Enterprise je imao budžet od 'samo' 3,5 milijuna dolara.

- Makete u punoj veličini Hammerheada su konstruirane pomoću planova koje je nacrtao grafičar za pilot epizodu Jim Millett. Hammerhead je napravljen od čeličnog kostura i šperploče te posebnog, čvrstog i prilagodljivog drva. Na jednom modelu je radilo 10 tesara i trebalo im je tjedan dana da ga završe. Mehanizam za slijetanje je preuzet sa Cessna zrakoplova. Za unutrašnjost letjelice je zanimljiv joystick koji se inače koristio u trkačim autima, a sam dizajn kokpita je baziran na onima iz borbenih zrakoplova F-14, F-16 i F-18.

- Scene s Marsa, razumljivo baš i nisu s Marsa. Pilot epizoda je naime snimana u Australiji.
Krajolik Marsa je snimljen u Stocktonu, blizu Newcastlea, par sati udaljenog od Sydneya.

- Scene s Hammerheadima u pravoj veličini su snimljene u vojnoj bazi australskog zrakoplovstva Williamtown u New South Walesu. Tako da zrakoplovi F-18 koji se mogu vidjeti u pozadini nisu američki, već zapravo australski.

- Napravljeno je ukupno 30 kaciga za potrebe serije. Svaka je koštala nekoliko tisuća dolara i morala je biti prilagođena svakom glumcu.

- Puške korištene u seriji nisu koštale kao kacige, napravljeno ih je manje, svega 12, a najmanje pola od toga ih je bilo uporabljivo, odnosno unutra su bile prave puške na koje je 'nalijepljen' novi dizajn. Zbog toga su neki glumci morali nositi čepiće za uši jer su kao i prave, puške bile jako glasne.

- Svi efekti za seriju su napravljeni na DEC alpha PCima (64 bitni RISC procesor, konstruirao ga Digital Equipment Corp., poslije kupio Compaq i prodao Intelu tako zapravo ubivši ovaj dizajn) koji su radili na 275 MHz i na Pentiumima 133. Softver koji je koristila kompanija Area 51 je Lightwave, Photoshop, Elastic Reality, WinImages fx, i Fractal Painter.

- David Duchovny (Mulder u X-Files) je gostovao u Space: Above and Beyond, epizoda R'n'R.

- U pilot epizodi glumac R. Lee Ermey preuzima ulogu narednika Bougusa koji je zapravo gotovo ista uloga koju je imao u filmu Full Metal Jacket Stanleya Kubricka iz 1986. godine.

Autor : Saša Gogić