1 trenutno online
51,265 posjeta
98 clanaka
17 vijesti
 
Kritike
Verzija za ispis | Članak je pročitan 2 puta
Space: Above and Beyond je bila na meti kritičara koji su joj pronalazili brojne zamjerke u oslikavanju vojske, neke od njih su:

- Piloti SA-43 letjelica nemaju samo početnu borbenu obuku, već ih se i redovno šalje na bojište kao pješadijske trupe ili izvidnicu, što zapravo implicira da je trening za pilota jednostavna i lako izvediva stvar.
- Piloti novaci se šalju na svoje trening misije bez iskusnijeg časnika ili bilo kakvog drugog vodstva.
- Kopnene snage su sastavljene samo od časnika.
- Wildcardi imaju unisex kabine na nosaču.

S druge strane, korištenje pilota časnika na prvoj crti bojišnice je objašnjeno već rano u seriji. Veliki gubitci uzrokovani brzim porazom zemaljskih snaga u pilot epizodi serije su tražili takav potez. Također je natuknuto da marinci (za razliku od standardne pješadije) moraju biti u stanju jednako dobro bojevati na tlu kao i imati visoke pilotske sposobnosti (što se može usporediti s današnjim motom "svaki marinac strijelac").

Serija je bila primorana žrtvovati nešto realizma da bi dobila na većem manevarskom prostoru za estetiku i razvoj priče, što nije neobično za TV serije i Space: Above and Beyond nije prva serija series koja je to napravila. No pošto je bila znanstveno fantastična serija s, za to vrijeme, neobičnim naglaskom na vojne teme, Space: Above and Beyond se našla u jedinstvenoj situaciji da joj se traži dlaka u jajetu u njenim brojnim prikazima vojne strukture i strategija. Neki od kritiziranih aspekata poput izjednačavanja pilota i pješadije su kasnije prisutni u SF serijama poput Stargate SG-1 i Battlestar Galactica.

Još jednu važnu kritiku je uputio sam glumac Joel de la Fuente citiran u članku P. G. Mina i R. Kima (iz 2000.) u kojem on govori o svom viđenju stereotipne prirode svog lika poručnika Paula Wanga: ''Kad god vidim Azijce u vojnoj odori ne mogu si pomoći i sjetim se uobičajenih dojmova o Azijcima u Vijetnamskom i Drugom svjetskom ratu. Oni su bili jadne kukavice koje oduzimaju život vjernim Amerikancima. Bili su izdajice, neuhvatljivi i nemogući za ušutkati. Mislim da bi se moj lik mogao vidjeti kao svi od tih stereotipa.''
Autor : Saša Gogić