1 trenutno online
51,254 posjeta
98 clanaka
17 vijesti
 
SARATOGA III
Verzija za ispis | Članak je pročitan 4 puta
Klasa: Topovnjača
Masa: 882 tone
Dužina: 44m
Širina: 10.5m
Dubina namjenskog prostora 4.9m
Posada: 210
Naoružanje: 4 8" shell topova, 18 32-poundera

Topovnjača Saratoga, treći brod tog imena, porinuta je 26. srpnja 1842. i puštena u službu 4. siječnja iduće godine pod zapovjedništvom Josiaha Tattnalla. Brod je otplovio iz Portsmoutha 16. ožujka 1843., ali je već sutradan ostao bez glavnog jarbola i morao se vratiti na remont. Ponovno se otisnula 3. svibnja i nastavila uz obalu prema njujorškoj luci gdje se trebala pripremiti za službu koja ju je odvela uz zapadnu obalu Afrike zbog zaštite američkih građana i trgovine i zaustavljanja trgovine robljem. Glavne postaje bile su joj Kapverdski otoci i Monrovia, a bila je u eskadronu pod zapovjedništvom komodora Matthewa C. Perrya.

Veliki dio Saratogine službe u Africi bio je u skladu s Perryevom politikom potpore Liberije koju su dva desetljeća ranije osnovali oslobođeni robovi iz SAD-a. Nova kolonija je naišla na žestok otpor lokalnih, obalnih plemena koja su odbijala prihvatiti zapadnjačku kulturu koju su oslobođeni robovi donijeli iz Amerike i pokušali im je nametnuti. Lokalna plemena često su napadala ne samo doseljenike, nego i američke trgovačke brodove, tako da je Perry pokušavao balansirati između obveze zaštite američkih građana i politike nemiješanja u unutrašnje poslove crnog kontinenta. Tako je Saratoga 21. studenog isplovila iz Monrovie i Perry je sa sobom poveo liberijskog guvernera Josepha Jenkinsa Robertsa. Američki ratni brodovi su se susreli u Sinoeu 28. studenog. Sutradan je velika mornarička sila ispratila komodora i guvernera na pregovore s vođama lokalnih plemena. Prva točka dnevnog reda bila je afera oko broda Edward Burley. Naime, nakon što je kapetan Burke isplatio jednog domoroca unaprijed, ovaj je pobjegao. Zatim je Burke zarobio posadu dva domorodačka kanua i zatvorio ih. Zatim je poslao dva mornara da uhvate i trećeg, no, domoroci su ih uhvatili, mučili i ubili. Perry je diplomatski zaključio da su, iako su ubojstva neopravdana, u biti, Amerikanci agresori. Izjavio je da vlada SAD želi prijateljske odnose sa svim afričkim plemenima, ali da je on poslan da zaštiti američke trgovce i da zaštiti domoroce od njih. Slučaj je zaključen, ali je on i dalje ostao u regiji, dok liberijski kolonisti zajedno s prijateljskim plemenima nisu potjerali pobunjenike u unutrašnjost.

Sredinom prosinca eskadron je otplovio u Little Berebee istražiti pljačku trgovačkog broda Mary Carver i ubojstvo cijele posade. Perry je odbio prihvatiti objašnjenje lokalnog vladara Ben Kraka, pa je domorodac ispalio hitac iz muskete na američku komisiju. Kralj i njegov prevoditelj, za kojeg se zna da je jedan od ubojica, pokušali su pobjeći, no bili su ubijeni.

Nakon što su demonstrirali odlučnost SAD-a u održavanju američkog ponosa duž afričke obale, bivajući darežljivi prema prijateljima i čvrsti, ali pošteni prema neprijateljima, eskadron je otplovio prema Madeiri gdje je stigao 18. siječnja 1844. Početkom ožujka vratili su se preko Cabo Verdea u Monroviu. Proljeće je provedeno krstarenjem uz obalu do Biafre, a tijekom ljeta posadu je uhvatila žuta groznica, zatim je početkom srpnja brod otplovio prema Cabo Verde i 21. srpnja stigao u Porto Praiu. U rujnu se brod vratio u Liberiju u posljednju posjetu prije povratka u kući sredinom listopada. Saratoga je došla u Norfolk 22. studenog i tamo je 10. prosinca otpuštena iz službe.

Ponovno je u službi od 15. ožujka 1845. pod zapovjedništvom Irvinga Shubricha. Uključena je u eskadron pod zapovjedništvom komodora Roberta Stocktona i trebala je službovati u europskim vodama, no rastuće tenzije između Meksika i SAD oko Teksasa, odvele su je 27. travnja u Meksički zaljev gdje je usidrena u Galvestonu ostatak proljeća. Početkom ljeta komodor je otplovio u Washington, a Saratoga u Pensacolu na obnovu zaliha.

3. srpnja ministar mornarice Bancroft premjestio je Saratogu u eskadron pod zapovjedništvom komodora Connera i djelovali su u zaljevu sve do priključenja Brazilskom eskadronu u Rio de Janeiro. Topovnjača je krstarila duž južnoameričke obale sve do sredine ljeta kad je dobila premještaj u Kaliforniju. No, prešavši rt Horn upala je u veliku oluju i, teško oštećena, morala se vratiti natrag doma. Krajem prosinca 1846. je stigla u Hampton Roads i otpuštena je iz službe 9. siječnja 1847.

Popravljena u norfolškom brodogradilištu, Saratoga je vraćena u službu iste godine pod zapovjedništvom Davida G. Farraguta. Priključila se domaćem eskadronu komodora Perrya u Vera Cruzu 26. travnja. Slijedećih dana sudjelovala je u blokadama nekoliko luka, prijevozima i, unatoč izbijanju žute groznice, djelovala dva mjeseca, do povratka u Vera Cruz. Zatim se vratila na Floridu, iskrcala bolesne i napunila spremišta te krenula prema New Yorku gdje je stigla 19. veljače 1848. i tjedan dana kasnije je otpuštena iz službe.

12. kolovoza 1850. ponovno je u službi i u sklopu istočnoindijskog eskadrona krenula prema zapadnom Pacifiku. Sudjelovala je Perryjevom otvaranju Japana u srpnju 1853. pa je krenula prema kineskoj obali u zaštiti američkih interesa u Šangaju, dok je Perry razgovarao s Japancima. Zatim se vratila u eskadron koji je, nakon potpisivanja ugovora između Japana i SAD, krenuo prema otočju Sandwich sa komandantom Adamsom koji je nosio ugovor. Adams je ostao u Honoluluu, a Saratoga je otplovila prema jugu, obišla rt Horn i u rujnu 1854. stigla u Boston.

Tijekom službe ispred afričke obale 1861. zaustavila je brod trgovaca robljem Nightingale ispred Cabinde i oslobodila veliki broj robova. Nakon što je do njih došla vijest o izbijanju građanskog rata, vratila se kući i 25. kolovoza ponovno otpuštena iz službe.
24. lipnja 1863. ponovno je u akciji, u zaštiti trgovačkih brodova Unije u Delaware zaljevu i ovu službu je obavljala do kraja godine. 13. siječnja iduće godine priključena je eskadronu za blokadu u Carolini. Tijekom kolovoza i rujna u mnogim akcijama i iskrcavanjima oteli su neprijateljima velike količine municije, namirnica i drugog. Tijekom ekspedicije uništeno je mnogo zgrada i mostova.

Kako se bližio kraj građanskog rata, Saratoga je otpuštena iz eskadrona i otplovila je na sjever u travnju 1885. te je od kraja mjeseca na još jednom, ovaj put dosta dužem dopustu. Sljedeće deseteljeće službovala je u samo dva kratka navrata, ali je reaktivirana 1. svibnja 1875. kao oružnički brod u Annapolisu godinu dana. Idućeg svibnja otpočela je njena posljednja služba i to kao školski brod za obuku mornara. Tijekom nje je često plovila diljem Atlantika i u Europu. Iz te službe otpuštena je 8. listopada 1888. Od 1890. do 1907. posuđena je u Philadelphiu kao brod za obuku državne mornarice i tamo je prodana 14. kolovoza 1907. Thomasu Butleru i Company of Boston.

Autor : Mario Bauk