1 trenutno online
51,254 posjeta
98 clanaka
17 vijesti
 
SARATOGA I
Verzija za ispis | Članak je pročitan 20 puta
Radni vijek: 10. travnja 1780, Philadelphija – 18. ožujka 1781. nestala bez traga negdje u Karipskom moru
Masa: 150 tona
Dužina: 20m (kobilica)
Širina broda: 7.6m
Dubina namjenskog prostora: 3.6m
Posada 86
Naoružanje: šesnaest 9-funtskih topova, dva 4-funtska

Gradnja prve Saratoge u Philadelphiji započeta je u prosincu 1779.g. Ova topovnjača je porinuta 10. travnja 1780.
Pod zapovjedništvom kapetana Johna Younga, Saratoga je 13. kolovoza 1780.g. isplovila iz Philadelphije u pratnji Mercuryja koji je prevozio Henrya Laurensa prema Europi. Bivši predsjednik Kontinentalnog kongresa je htio u Europi potražiti novac kojim bi se financirala američka vlada. No, put je trajao jako kratko, s obzirom da je zbog neadekvatnog balasta Saratoga zaostajala za Mercuryem. Zato je Laurens naredio da Saratoga odustane od pratnje.

Nešto više od četrnaest dana Young je operirao istočno od glavnih pomorskih linija, obučavajući posadu. Poslijepodne 9. rujna viđen je drugi brod na sjeverozapadu. Ispostavilo se da je to britanski Keppel. Saratoga je otvorila vatru i Britanci su odmah odgovorili. Nakon trosatne bitke Saratoga se povukla. Recimo da je bitka završila neriješeno.

Tri dana kasnije Saratoga je došla u Cape Henlopen, zauzela britanski brod Sarah, koji je prevozio robu prema Karibima. Trgovci su se predali bez otpora i dva broda su krenula prema Delawareu i usidrila se u Chesteru sljedećeg popodneva. Brod i teret su prodani, donijevši tako prijeko potrebni novac revolucionarima za nadogradnju fregate Confederacy.

Tijekom boravka u Chesteru, Saratoga je obnovila zalihe i uzela još željeznog balasta prije povratka na otvoreno more. 18. rujna izašla je iz zaljeva i zaplovila uz obalu New Jerseya. Tjedan dana kasnije zauzeli su američki brod Elizabeth kojeg su nekoliko tjedana kasnije zauzeli Britanci.

Saratoga je ostala u blizini obale bez susreta sa novim ''plijenom''. Krajem mjeseca Young je okrenuo kormilo prema jugu. Topovnjača je plovila usporedo s obalom, a Young je redovito testirao borbenu spremnost broda i posade. 10. listopada Saratoga je, uz površna oštećenja, preživjela veliku oluju koja je desetkovala britanski eskadron pod vodstvom admirala Rodneya.

Te noći, opet su okrenuli na sjever i već ujutro su spazili dva jedra sa lijeve strane broda. To su bili britanski brodovi Charming Molly s 22 topa i mala škuna Two Brothers. Kad su se našli između ta dva broda primili su pismo od britanskog kapetana koji je zatražio predaju Saratoge. Young se, naravno, odbio predati i brzom akcijom poručnika Barneya, borbom prsa o prsa, zauzet je britanski brod, a Barney je dobio komandu nad Molly. Young je krenuo za Two Brothers i zauzeo ga.
Od zarobljenika sa Charming Molly, Young je saznao da su Two Brothers i ona dio male trgovačke flote koja je plovila sa Jamajke i bila raštrkana u nedavnoj oluji. Nakon što je njegova posada završila sa popravcima Mollyinog trupa, Young je krenuo u potragu za ostalim brodovima. Ubrzo su uočili tri jedra na obzoru i počela je nova potjera. Kako se topnjača približavala ostatku jamajčanske flote, Young je naredio svojem kormilaru da stane između brodova. Kad su se našli između brodova, zapucali su s obje strane, na brod Elizabeth i njenu pratnju Nancy. Neprijateljska vatra prošla je preko Saratoge ostavljajući samo manja oštećenja, dok je američka salva izbacila Nancy iz stroja i teško oštetila Elizabeth. U međuvremenu, ostatak pratnje je odmaglio.

Nakon popravka poslali su uhvaćene brodove prema Delawareu. Oko ponoći Saratoga je krenula prema sjeveru. U zoru, kod Cape Henlopena uočili su američki brod Providence u britanskim rukama i britanski ratni brod Alcide. Unatoč blizini neprijateljske topovnjače, Young je zauzeo Providence, postavio na nju svoju posadu i onda krenuo prema Delawareu, usidrivši se 14. listopada u Chesteru.

15. prosinca, nakon nadogradnje u Philadelphiji, Saratoga je krenula prema Hispanioli da ukrca francusku vojnu pošiljku koja je čekala prijevoz u Ameriku. Na brod su došli novi časnici i mornari da zamijene ljude koji su preuzeli zaplijenjene brodove. Nekoliko trgovačkih brodova čekalo je na izlazu iz zaljeva da bi se prikrpali uz njenu zaštitu. 20. prosinca vremenske prilike omogućile su topnjači da krene na otvoreno more u pratnji 12 brodova. Sljedeće popodne nakon što je jedan od trgovačkih brodova signalizirao da se pojavilo nepoznatno jedro, Saratoga je krenula u izvidnicu. Za manje od dva sata došli su u domet nepoznatom brodu i ispalili hitac preko pramca nepoznatog broda. Umjesto predaje, britanski privatir (privatni naoružani brod koji napada i zarobaljava brodove neprijateljske zemlje), Resolution, odgovorio je napadom. Britanski topnici gađali su visoko i nanijeli površna oštećenja amričkom ratnom brodu dok su topovi Saratoge oštetili privatirov trup i natjerali ga na predaju. Young je zatočio posadu privatira na Saratogi i postavio američku posadu na zaplijenjeni brod. Dva broda su zatim krenula prema Cape Henlopenu gdje je Saratoga stigla na novu godinu 1781. Young je zarobljenike predao kontinentalnim agentima u Lewesu i istog dana krenuo nazad na Karibe.

Ujutro 9. siječnja 1781., u žestokoj bitci ispred obala lojalističke provincije Istočne Floride, Saratoga je zauzela 20-topovski brod Tonyn koji je nedavno isplovio iz St. Augustinea nakrcan, terpentinom, indigom i jelenjom kožom koja je trebala ići za Liverpool. Young je potrošio cijeli dan popravljajući svoj i zaplijenjeni brod. Zatim su dva broda krenula prema Hispanioli. 16. siječnja Saratoga je, bez otpora, zauzela naoružani stražarski brod Douglas, koji je prevozio vino s Madeire u Charleston (važna luka na jugu koja je pala u britanske ruke). Young je poslao zaplijenjeni brod u Phildapelphiu. 27.-og su Saratoga i Tonyn došli u Cap Francais gdje je Young predao plijen Francuzima i usidrio Saratogu da bi popravio trup i premazao ga smolom do dolaska vojnih pošiljki i francuske fregate s kojom bi trebalo pratiti flotu savezničkih trgovačkih brodova. U međuvremenu, guverner francuske kolonije Saint Dominique predložio je da se Saratoga pridruži sestrinskim fregatama, Deane i Confederacy, američkom privatiru Fair American i francuskoj stražarnici Cat u krstarenju kroz prolaz prema Jamajci. Mala flota napustila je Cap Francais 20. veljače i vratila se osam dana kasnije sa plijenom, Diamondom, kojeg su uhvatili blizu Jamajke prepunim robe koju je admiral Rodney popljačkao tijekom osvajanja nizozemskog otoka St. Eustates. Do sredine ožujka, sve je bilo spremno. Francuski ratni brodovi su stigli, kontinentali brodovi opremljeni i 29 natovarenih trgovačkih brodova u luci su čekali pratnju. Konvoj je krenuo iz Cap Francaisa 15. ožujka.

Tri dana kasnije, izvidnica je uočila dva jedra zapadno i Saratoga je napustila konvoj u potjeri za strancima. Sredinom popodneva uhvatila je jedan brod koji se predao bez otpora. Young je postavio američku posadu na zaplijenjeni brod i krenuo za drugim. Mornarički podoficir Penfield, zapovjednik zaplijenjenog broda, kasnije je izvijestio, da je, dok je nadgledao napore svojih ljudi da prate Saratogu, vjetar ojačao do orkanskih jačina i zamalo razbio brod. Kad je uspio zadržati kontrolu nad trgovačkim brodom pogledao je prema horizontu i uočio da je Saratoga nestala i nikakvi detalji o njenoj sudbini nisu otkriveni.

Autor : Mario Bauk