1 trenutno online
51,261 posjeta
98 clanaka
17 vijesti
 
Oprema marinaca
Verzija za ispis | Članak je pročitan 618 puta
Oklop
Najčešće korišteni pješadijski bojni oklop je maslinaste boje i s oznakom roda vojske negdje na oklopu te zaštitnim slojevima koji prekrivaju ramena, kralješnicu i prsa. Druga vrsta korištenog oklopa je oklop posebno prilagođen za upotrebu u letjelicama te ga i koriste piloti u zračnim i svemirskim okršajima. U ovom slučaju se radi o običnom kevlarskom oklopu s dodatkom titana koji prekriva prsa i leđa.

Kacige
Marinci trenutno koriste dvije vrste kaciga od kojih svaka ima svoju primjenu.

Kevlarska pješadijska kaciga
Opremljena je radio primo-predajnikom sa svim potrebnim kontrolama te svjetiljkom na vrhu kacige. Također, obojana u vojnu maslinastu boju predstavlja direktnog nasljednika bojnim kacigama kasnog 20. stoljeća.

Kevlarska pilotska kaciga
Kaciga s dvojakom namjenom. Osim što se koristi kao standardna zaštitna kaciga, služi i kao svojevrstan respirator.
Piloti često svoje kacige prilagođavaju sebi i jedinici kojoj pripadaju. Mijenjanjem boje, dodavanjem oznake jedinice ili ispisivanjem svog pilotskog naziva na kacigu rade svojevrsnu personalizaciju kacige po kojoj svaki pilot može biti prepoznat. Ove kacige imaju otvore za dovod kisika koji su su spojeni cijevima na gornji dio kokpita Hammerheada. Naravno, ove 'posebno prilagođene' i često žarko obojane kacige nisu pretjerano korisne pri borbi na tlu te zbog toga svaki marinac ima i drugi set kaciga korišten u negostoljubivim prostorima bez kisika, odnosno borbi na tlu.

Standardne maslinaste boje i samo s imenom marinca s prednje strane ne razlikuju se pretjerano od standardne pješadijske kacige osim jedne važne činjenice. Mogu se spojiti na svojevrstan spremnik sa zalihama kisika, no pri korištenju ovog sustava svaki marinac mora biti posebno oprezan na cijevi koje spajaju kacigu i spremnik jer iskustvo je pokazalo da su posebno podložne slučajnim neprijateljskim pogotcima kao i stradavanju u bliskoj borbi poglavito od noževa i sličnih oružja.

Spremnik kisika
Otprije spomenuti spremnik kisika je sastavni dio opreme svakog marinca. Obojan u standardnu vojnu maslinastu boju i spojen cijevima na kacigu čini sustav za preživljavanje i borbu u negostoljubivim prostorima bez kisika.


Autor : Saša Gogić