1 trenutno online
51,254 posjeta
98 clanaka
17 vijesti
 
Eckerlyjev pogon
Verzija za ispis | Članak je pročitan 2 puta
Put kroz normalni svemir bio je pokretan fuzijskim motorom. Elektromagnet sakuplja međuzvjezdani vodik, vadi deuterij iz normalnog vodika i pumpa oba elementa u pogonsku jedinicu. U toj jedinici, deuterij se ubrzava do brzine devet puta veće od brzine svjetlosti i zatim spaja s izotopom helija, helijem 3. Rezultirajuća fuzijska reakcija je bez neutrona i koristi se da tjera naprijed brod koristeći normalni vodik kao izbacivač. Helij 3 je relativno rijedak i pohranjen je u spremnicima na brodu za potrebe motora. Rudarska postrojenja na planetima Jovian destiliraju helij 3 od drugih plinova i opskrbljuju brodove za njihova putovanja.

Slijedeća velika promjena u svemirskom putovanju došla je sa dr. Eckerlyjem. 12. travnja 2014, dr. Eckerly je aktivirao svoj gravitonski odašiljač. Taj uređaj se trebao koristiti za međuzvjezdanu komunikaciju, ali nuspojava koju je napravio je daleko važnija nego početna namjena.

Brod opremljen Eckerlyjevim pogonom može kontrolirati gravitaciju, spašavajući posadu od posljedica bestežinskog stanja na dugim putovanjima. Sam brod je u mogućnosti silu inercije dovesti na nulu, zaobilazeći tako teoriju relativnosti.

Nažalost, aktivacija Eckerlyjevog pogona s namjerom smanjenja inercije može imati destruktivne posljedice preblizu gravitacijskog izvora ili preblizu izvora energetskih fotona (kao npr. zvijezda) i brod bi mogao uništiti samog sebe. Zbog svih tih rizika pogon je proglašen preopasnim. Samo je vojska ostala zainteresirana i danas tajne njegove vojne uspješnosti ostaju vrhunske vojne tajne.

Autor : Saša Gogić