1 trenutno online
51,265 posjeta
98 clanaka
17 vijesti
 
Ronald Lee Ermey
Verzija za ispis | Članak je pročitan 2 puta
Ronald Lee Ermey (rođen 24. ožujka 1944.) je bivši marinac i instruktor koji je poslije prešao u glumačke vode i to glumeći njemu bliske uloge, vojnih i/ili autoritativnih likova poput narednika Hartmana u Full Metal Jacket. Trenutno vodi Mail Call, vojno-povijesni program na The History kanalu.

17. svibnja 2002. godine je dobio počasno unaprijeđenje u stožernog narednika tako postavši prvi umirovljeni član marinaca koji je dobio promaknuće.

Rođen u Emporiji, Kansas, Ermey se pridružio marincima 1961. godine. Bio je privođen nekoliko puta kao mladić pa mu je sudac dao na izbor vojsku ili zatvor. Poslije se šalio da se mu marinci "žestoko dali do znanja da mora prestati sa svojim delikventnim ponašanjem". Proveo je dvije godine, od 1965. do 1967., kao instruktor novacima u San Diegu, California. 1968. Ermey stiže u Vijetnam gdje je odslužio 14 mjeseci u 17. marinskoj grupi. Zatim je odslužio dvije smjene u Okinawi u Japanu. Promaknut je u narednika i otpušten iz vojske 1972. zbog zadobivenih ozljeda. Nije odlikovan Purple Heart odličjem jer ozljede nije zadobio u borbi. Ermey priznaje da još danas ima noćne more zbog svojih iskustava na ratnom polju i da boluje od PTSP-a.

Ermey je odlikovan mnogobrojnim odličjima za službu u marincima:
Combat Action Ribbon
Meritorious Unit Commendation
Marine Corps Good Conduct Medal
National Defense Service Medal
Armed Forces Expeditionary Medal
Vietnam Service Medal s jednom brončanom zvijezdom
Drill Instructor Ribbon
Vietnam Gallantry Cross s palmom
Vietnam Campaign Medal
Autor : Ivan Ačkar