Aeryn Sun
Izvor : Farscape Centar [farscape.sfcentar.com]

Bivši Peacekeeper pilot, komandos, i oficir posade Icarion, puk Pleisar. Iako izgleda kao čovjek, ona je u stvari Sebacean - rasa koja se po vanjskom izgledu ne razlikuju od ljudi. U vrijeme kada je John Crichton prolazio kroz crvotočinu, Aeryn Sun je bila u svom prowleru i borila se za ponovno preuzimanje Moyu, koja je sada bila pod kontrolom odbjeglih zatvorenika Ka D'Arga, Rygela i Zhaan.

Međutim, Aerynin prowler je uhvaćen u pravac Moyinog starbursta i povučen zajedno sa odbjeglim Leviathanom. Aeryn je dovedena na Moyu kao zatvorenik, ali kada ona i Crichton naiđu na Kapetana Craisa, ona brani Johna od Craisove nedokazane tvrdnje da je John namjerno napao i ubio Craisovog brata, govoreći da on nije dovoljno hrabar ili pametan da to uradi. Za uzvrat, Crais proglasava nju da je "nepovratno zarazena" od provodjenja previse vremena sa nepoznatim životnim oblikom, sto znači smrtna kazna. John Crichton i D'Argo ubrzo pobjegnu od Peacekeepera a, Aeryn odlazi sa njima jer više nema gdje ići. Protiv svoje volje postaje bjegunac zajedno sa njima.

Na Moyi, naučila je misliti izvan striktnih, militarističkih granica njenog Peacekeeper odgajanja. Rođena da sluzi na Command Carrieru, bio je jedini život koji je znala i na taj način bila vrlo dobro obučena u borbi prsa-u-prsa i borbama sa oruzjem. Takodjer je postala vrijedan i vazan clan Moyine posade, te ima romantičnu vezu sa Crichtonom.

Tek poslije napuštanja Peacekeeera pocinje otkrivati tko je ona ustvari. Otkriva da je njena majka, Xhalax Sun, bila pilot Peacekeepera koja je se zaljubila u starijeg oficira, Talyna Lyczaca, protivno Peacekeeper kodeksu. Njihovom voljom su imali Aeryn, dijete rodjeno iz ljubavi. Xhalax se prošulja jedne noci u Aerynovu spavaonicu dok je bila mala i kaze joj to, sto je protiv pravila. Da isplati krivicu, Xhalax je natjerana od strane Peacekeepera da bira izmedju Aeryn i Talyna. Ona ubije Aeryninog oca da bi Aeryn mogla zivjeti.

Tokom Farscapea - The Peacekeeper Wars miniserije, Aeryn otkriva da su Sebaceani ustvari genetski poboljsani ljudi, izmijenjeni od strane Eidolona u jaču rasu koja će održavati mir koji su Eideloni napravili.

Aeryn se razvija iz hladnog vojnika u vrijednog prijatelja i odanog člana posade. Njena veza sa Crichtonom se sve više razvija. Bila je u velikoj ljubavnoj aferi sa Crichtonom na Talynu, ali nakon njegove smrti teško se suočavala sa preživjelim Crichtonom. Stalno ga je držala na distanci jer je znala kako joj je bilo teško kada ga je izgubila. Ubrzo Aeryn saznaje da je trudna, ali nezna da li je dijete Crichtonovo ili od njenog bivšeg ljubavnika, Veloreka. Aeryn je doživjela vrlo neugodno i bolno iskustvo kada su je Scarrani oteli kako bi došli do Crichtonovog dijeteta. Crichton i posada uspijevaju spasiti Aeryn od Scarrana, a zatim svi zajedno odlaze na tajnu Scarransku bazu Katratzi koju kasnije i unište. Nakon šta su sve opasnosti prošle, Crichton i Aeryn pronalaze vrijeme da budu skupa. Aeryn mu kaže da je on otac njezinog djeteta, a zatim je Crichton zaprosi. Odmah nakon šta je pristala, iz vedra neba se stvori izvanzemaljska letjelica te rastavi Johna i Aeryn u tisuće kristaliziranih komadića. To je kraj sezone, ali i serije.

Na početku miniserije otkrivamo da John i Aeryn nisu ustvari mrtvi. Rygel je marljivo skupljao njihove kristalizirane komadiće na dnu mora. Nakon toga John i Aeryn su sastavljeni i otkivaju da se nalaze na planeti Eidelona, drevne vrste sa moći utjecanja mira. Uz to otkrije se da je Aerynino dijete ostalo u Rygelu te je sada on trudan sa njihovim dijetetom. Kasnije se dijete uspješno prebaci u Aeryn. Pred kraj miniserije Aeryn rodi dijete za vrijeme okršaja sa Scarranima. Svome sinu, Aeryn i Crichton su dali ime D'Argo Sun-Crichtom, po njihovom dragom prijatelju koji je izgubio život u ratu Peacekeepera.

Napisao: Marko Balaban