2 trenutno online
53,113 posjeta
98 clanaka
17 vijesti
 
1x01x02 Pilot- Above and Beyond
Verzija za ispis | Članak je pročitan 67 puta
Prvo emitovanje : 24. rujna 1995.
Režija : David Nutter
Scenarij :
Glen Morgan i James Wong
Gostujući glumci :
Peter Kent: Michael ''Pags'' Pagodin
Amanda Douge: Kylen Celina
Theresa Wong: Michelle Low
Anja Coleby: Bartley
Darrin Klimek: Carter
Colin Friels: Fouts
Bill Hunter: general Spencer Chartwell
Robert Coleby: predstavnik kolonijalne vlade, Obermeyer
R. Lee Ermey: narednik Frank Bougs
Nathan West i Kylen Celina su članovi novog kolonijalnog programa pod upravom Aerotech korporacije. Nakon godina teških treninga i odricanja, od lansiranja prema planetu Tellus ih dijeli samo devet sati. Ali nakon završne vježbe su pozvani u ured upravitelja koji im je rekao da će samo jedno od njih moći ići na koloniju jer je vlada naredila da se kolonistima pridruži deset In Vitroa, ljudi rođenih u replikatorima koji simuliraju uvjete u maternici. Nathanu je teško pala odluka o napuštanju tog leta pa se čak i pokušao sakriti u letjelici prije polijetanja, ali biva otkriven.

Istodobno u Philadelphiji Cooper Hawkes, In Vitro, bježi od linča. Prilikom sukoba s napadačima uhiti ga policija.

Shane Vansen je posjetila svoj stari dom u napuštenoj vojnoj bazi blizu San Diega. U njemu 2044. godine za vrijeme AI rata, kada je imala pet godina, njezini roditelji su ubijeni. Od tad ima noćne more o toj noći. Ona i njezine sestre su nakon toga razdvojene.

Vanessa Damphousse dolazi iz radničke obitelji, a pridružuje se korpusu kako bi našla smisao u svom životu.

Paul Wang je mladić koji želi steći samopouzdanje pa se radi toga i pridružuje marincima. Veliki je obožavatelj Bearsa, bejzbolskog tima iz Chicaga.

Svi se oni upoznaju u američkoj vojnoj bazi Loxley u Alabami. Shane i Nathan su se odmah sprijateljili, ali Nathan teško prihvaća Coopera, jer je baš zbog In Vitroa bio izbačen sa životnog projekta. Cooperu se našao u toj vojnoj bazi jer mu je sud, nakon što je uhićen, naredio da se pridruži marincima ili služi zatvorsku kaznu.

Narednik Bougs je pokušao napraviti od njih vojnike, ali to mu je bilo veoma teško, jer se Cooper trudio pokazati kako on nije za život u vojsci. Za vrijeme borbe u simulatoru, Cooper je ubio sebe i cijelu jedinicu, a nakon toga narednik je naredio da stanu u vrstu i da se prime za stražnjice. Tim postupkom htio im je pokazati da njihovi životi ovise o ponašanju svakog pripadnika jedinica.

Nakon napada izvanzemaljaca na Tellus koloniju, novoosnovana 58. eskadrila je poslana na svoj prvi zadatak na planet Mars. Ni jedan zapovijedni časnik nije poslan s njima te su između sebe trebali odrediti tko je od njih stvoren za vođu.

Na Marsu je Cooper burno prosvjedovao što je Nathan preuzeo vodstvo te je izbila i tučnjava između njih dvojice. Shane ih je autoritativno razdvojila, pomalo koristeći i silu te je samim tim činom 58. eskadrila dobila svog zapovjednika, a Cooper prijatelja, Pagsa.

Dok su popravljali sondu što im je bio prvotni zadatak, našli su CDe u sondi i dok su prvo poslušali Mozarta i Japanske bubnjeve, Pags im je pružio kratku lekciju o rock 'n' rollu 20.st. U tom trenutku su vidjeli pad nepoznate letjelice nekoliko kilometara od njih, pa je Shane naredila istragu tog događaja. Kada su se približili, upali su u zasjedu i Pags je poginuo. Hawkes je nakon toga izgubio živce i krenuo je sam na svemirca, ali ga ipak nije ubio, nego su ga odveli do svog transportera.

Hawkesa je zanimalo to biće i počeo ga je ispitivati. Prilikom ispitivanja je otkrio da i oni imaju privjeske s imenima kao i oni. Kada mu je Vanessa htjela dati vodu, Nathan joj je zabranio jer nije htio da budu dobri s ubojicama nedužnih civila s kolonije Tellus. Bez obzira na to sve Shane i Vanessa su odlučile mu dati vode. Nakon što je otpio gutljaj vode, izvanzemaljac se srušio i umro.

Nakon povratka na Zemlju poslani su na ubrzanu obuku i unaprijeđeni u poručnike. Dobili su nove SA-43 borbene letjelice sa sposobnošću ulaska i izlaska iz atmosfere planeta samo uz pomoć svog pogona, poznate još i pod imenom ''Hammerhead''. Nakon što su prisustvovali Pagodinovom pogrebu, 58. eskadrila je poslana na dvodnevni odmor. Nathan je pozvao Shane u svoju kuću gdje su preko TVa pratili prvu bitku.

Elitna 127. eskadrila, ''The Angry Angels'' je bila brojčano nadjačana i većina pripadnika te jedinice je ubijena ili teško ranjena. Nakon poraza Angry Angelsa, svi piloti Hammerheada na dopustu su pozvani u svoje baze gdje su obaviješteni da će pomoći u obrani Groombridge svemirske stanice. Informaciju o tom napadu je zemaljska obrana dobila analizirajući srušenu letjelicu Grinjca kojeg je zarobila 58. eskadrila na svom zadatku na Marsu. Hawkes je iznio svoje mišljenje da su taj podatak Grnjci podvalili, ali zapovijednik to nije htio uzeti u obzir.

Marinci su poslani na USS Saratogu gdje ih je bivši zapovjednik Angry Angelsa, pukovnik T.C. McQueen ukratko obavijestio o problemima koje mogu očekivati u predstojećoj bitci. McQueen ih je na brifingu obavijestio da su prijašnje podatke podvalili Grinjci te da se njihova flota kreće prema Zemlji. Zadatak preostalih marinaca s USS Saratoge je da odugovlače neprijateljsku flotu sve dok se zemaljska flota ne pojavi.

Dok su se sakrivali u asteroidnom polju Jupitera, 58. eskadrila je otkrila da naprijateljska flota neće proći blizu njih i da zasjeda neće uspjeti. Nakon nekoliko trenutaka Hawkes je stavio CD s Marsove sonde u CD player i putem interkoma se oglasio rock 20. stoljeća. U istom trenutku odvojio se od svoje eskadrile i krenuo prema neprijatelju kako bi ga namamio u zasjedu. Neprijateljska flota je zagrizla mamac i počela je teška borba. Zemaljske snage se uspjele izvojevati pobjedu, ali tek nakon što se cijela zemaljska flota pojavila i uništila napadačku flotu Grinjaca.

Nakon povratka iz bitke, 58. eskadrila je primila medalju za svoj uspjeh, a za vrijeme slavlja McQueen ih je obavijestio da postaje njihov stalni zapovjednik.
Autor : Darko Kučko