1 trenutno online
53,164 posjeta
98 clanaka
17 vijesti
 
Kratak sadržaj serije
S porastom popularnosti ubacivanja različitih sporednih radnji u SF serijama devedesetih, ali i zahvaljujući utjecaju ostalih serija na kojima je produkcijska ekipa radila, Space: Above and Beyond sadrži, osim glavne, nekoliko izrazito naglašenih sporednih radnji koje su povezane kroz epizode. Zahvaljujući toj raznovrsnosti ono što je trebala biti glavna radnja, rat s Grinjcima, se praktički može tretirati kao sporedna radnja.

Članak je pročitan 898 puta

Kritike
Space: Above and Beyond je bila na meti kritičara koji su joj pronalazili brojne zamjerke u oslikavanju vojske, neke od njih su:

- Piloti SA-43 letjelica nemaju samo početnu borbenu obuku, već ih se i redovno šalje na bojište kao pješadijske trupe ili izvidnicu, što zapravo implicira da je trening za pilota jednostavna i lako izvediva stvar.
- Piloti novaci se šalju na svoje trening misije bez iskusnijeg časnika ili bilo kakvog drugog vodstva.
- Kopnene snage su sastavljene samo od časnika.
- Wildcardi imaju unisex kabine na nosaču.

Članak je pročitan 17 puta

Način snimanja i vizualni efekti
Space: Above and Beyond sadrži vrlo tamnu, bezbojnu atmosferu, koju je naslijedila iz serija poput The X-Files i Millennium, koje je producirao isti dvojac, ali ju je dovela do novih ekstremnih granica.

Članak je pročitan 62 puta

Zanimljivosti
Prema producentima glavno djelo koje je utjecalo na razvoj serije Space: Above and Beyond je znanstveno fantastični roman iz 1974. The Forever War pisca Joea Haldemana. Serija također vuče inspiraciju iz djela poput biografskog romana iz 1948. The Naked s tematikom Drugog Svjetskog Rata pisca Normana Mailera, kratke priče The Red Badge of Courage iz 1895. pisca Stephena Cranea koja se bavi američkim građanskim ratom te iz same Ilijade. Inspirirana je i TV serijom "Combat!" iz 1962. godine.

Članak je pročitan 13 puta