startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 Miniserija
Povratak na indeks sezone | Pročitaj sadržaj epizode | Verzija za ispis | Članak je pročitan 22 puta
Ocjena: 9 / 10

Battlestar Galactica bila je znanstveno-fantastična serija iz sedamdesetih, po izvedbi vrlo slična originalnom Star Treku. Dakle, puna (za današnje standarde) loših kostima, primitivnih kadrova broda u svemiru, sa očitim moralnim poantama i crno-bijelo okarakteriziranim likovima (zapravo, i noviji Star Trek je rijetko kada uspio izbjeći posljednje dvije stavke sa ovog popisa, eventualno u Deep Space 9, no tu diskusiju ćemo ostaviti za neku drugu priliku i neki drugi Centar). Bilo kako bilo, nova Galactica nema nikakve sličnosti sa svojim prijašnjim inkarnacijama (osim one iz '78. je postojala i serija iz '80. - obje su bile kratkog daha, svaka je doživjela samo jednu sezonu) - osim imena likova i osnovne radnje, naravno. Iako je bila jedan od pionira svemirske opere, iz nekog razloga nije doživjela kultni status kao Star Trek.

Ono što glavni čovjek ove serije, Ronald D. Moore jako dobro zna jest činjenica da je glavni pokretač radnje dramski sukob. Tako je, za razliku od već spomenute kultne serije, prepuna likova koji se međusobno mrze ili barem ne vole - prvi časnik (i alkoholičar) Tigh i najbolji pilot Starbuck (činom podređena, ali se ne libi pljucati po njegovim manama), odnosno zapovjednikov sin koji je ljut zbog toga što je forsirao njega i brata da se pridruže vojsci. Tim više je zanimljiva scena kad se njih dvojica prisilno nalaze da bi ih fotografirali, a "stari" mora zagrliti Leeja.

Baltar mi je definitivno najdraži lik. Dvolična podla kukavica, ali pritom jako zabavan i komičan. Odlična je scena kad ga je Šest zatekla u krevetu s drugom, a on se pokušao izvući tako da ne izgubi nijednu, a ubrzo se Šest opravdavao sa "nisi ti, ja sam kriv". Ili, scena kad sazna da je upravo on direktno odgovoran za uništenje Kolonija - počeo je sa oppenheimerovskim "Što sam učinio?", da bi trenutak kasnije panično zvao svog odvjetnika. Odličan materijal! Zanimljiva je i ta Šest koja mu se svako malo pojavljuje, je li riječ o njegovoj halucinaciji ili o nekom implantatu?

Razlog zbog kojeg ocjena nije dvoznamenkasta je manjkava reakcija na vijest o uništenju svih dvanaest svjetova - osim vrlo moćne scene u kojoj kapetan broda Colonial One predsjednici drhtavim rukama daje papir i nekoliko krikova ljudi koje nismo vidjeli na ekranu, nismo vidjeli previše reakcija glavnih likova. Možda je i razumljivo - u ovakvoj krizi su se odlučili koncentrirati na preživljavanje...

Eventualna druga zamjerka radnji je činjenica da je Roslin odbila otići od slabije opremljenih brodova iako nije imala apsolutno nikakav način da se obrani. Kao deus ex machina je poslužio Apollov trik sa elektromagnetskim pulsom na početku drugog dijela Miniserije. No, tada je predsjednica shvatila da mora donijeti tešku odluku i ostaviti neke brodove. Prilično snažan dojam ostavljaju krikovi kapetana raznih brodova dok se Colonial priprema za skok. Drago mi je da su scenaristi imali odlučnosti ostaviti djevojčicu na Botanical Cruiseru na nemilost Cylonima. Mnoge druge serije bi pronašle način da ih spase.

Koncept Cylona kao ne samo hodajućih tostera nego i kao infiltratora je zastrašujuć i nije čudo što ga predsjednica i Adama nisu odlučili podijeliti sa ostatkom preživjelih. Tko zna kakav strah i paranoju bi to uvelo u već ionako prestravljenu populaciju preživjelih. Zanimljiv obrat je i Sharon Valerii (Boomer) koja nije svjesna činjenice da je Cylonka. Što je njezin cilj na Galactici? Kad smo već kod toga, koji je motiv Cylona da žele uništiti čovječanstvo? Osveta?

Scenografija je vrlo realistična i anti-znanstveno-fantastična. Izgled zapovjednog centra podsjeća na podmornicu, ne samo zbog nedostatka velikog ekrana (izgleda da Cyloni neće dolaziti kod Adame gledati svjetsko prvenstvo, kao Klingonci kod Kirka ;-) ), nego i zbog telefonskih slušalica koje i za naše standarde izgledaju staro. Nema ni technobabblea - drago mi je da smo ga se riješili. Imamo nadsvjetlosne skokove - kako rade, koga briga. Radijacija kod sidrišta Ragnar smeta Cylonima. Super. Više od toga me ne zanima.

Kadrovi i kamera su novost za žanr - ručna kamera kojom su snimane gotovo sve scene daje seriji jedan skoro dokumentaristički štih, a ponekad i pridodaje klaustrofobičnosti nekih prostorija. Svemirske bitke su također odlično izvedene - sve je dinamično, brzo, događa se u tren oka, a sam CGI je predivan. Apsolutno nema zamjerki u ovom pogledu.

Nekoliko zanimljivosti - u jednoj od scena se spominje Gemenon Liner 1701 - očita aluzija na Mooreovu trekkersku prošlost i Enterpriseov registarski broj. U sceni na samom kraju, jedan od brodova u floti je i Kirkov Enterprise. Roslin je spomenula da "kapetan Apollo" zvuči dobro - to je aluzija na originalnu Galacticu, u kojoj su Apollo, Starbuck i Boomer bila stvarna imena tih likova.

Zaključak - odličan pilot, odlična atmosfera, odlični likovi. Odlično funkcionira i kao cjelina za sebe, a opet nas je odlično upoznao sa svemirom i likovima Galactice.

Autor : Ranko Čop

 

"Otkud da ja znam? Nisam vidovnjak! A sad se gubi odavde!" - Dr. Cottle Tighu, o Adaminoj sudbini
 

 

 

 


1 trenutno online
117,734 posjeta
38 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.