startrek.sfcentar.com | svemir.org | stargate.sfcentar.com | farscape.sfcentar.com | saab.sfcentar.com | forum.sfcentar.com

 Sveti svici (1) - Uvod
Verzija za ispis | Članak je pročitan 35 puta | Ovaj članak čitate 1. put

Riječ je o spisima na kojima se bazira politeistička religija Kolonijalanca, slična onoj starih Grka. U Svitcima su opisani brojni događaji u ljudskoj povijesti, a najraniji zapisi sežu u vrijeme prije velike seobe sa Kobola. Neki od Svitaka govore o životu na Kobolu, zajedno s "bogovima" - Gospodarima Kobola, dok se neki bave legendom o Zemlji. Naravno, mnogi od tih događaja opisani su na nejasan način, u formi proročanstava pa njihovo razumijevanje predstavlja ozbiljan problem za suvremene Kolonijalce. Dijelovi Svitaka koriste se u nekim vjerskim obredima, kao što je npr. služba za mrtve.

Jedan od najpoznatijih, ali i najkontroverznijih Svitaka jest Pitijina knjiga, koja se ponekad naziva i Pitijinim proročanstvom. Pretpostavlja se kako ju je napisala proročica Pitija prije više od 3600 godina. Budući da Kolonijalna religija posebnu pozornost pridaje cikličnosti vremena, vjeruje se kako se Pitijino proročanstvo upravo odnosi na trenutne događaje (cylonski napad na Kolonije, bijeg ostataka čovječanstva pod vodstvom Laure Roslin, potraga za Zemljom, itd).

Sadržaj Svitaka nazire se kroz kratke citate, parafraze i objašnjenja tijekom serije. U sljedećem odlomku pozabavit ćemo se nekima od njih kroz dijaloge iz serijala.

Serijal o Svetim svicima:
1. Uvod
2. Citati
3. Interpretacija

Autor : Miroslav Bartulović


 

"Da, umorni smo. Da, nema zamjene. Da, Cyloni dolaze za nama ponovo i ponovo. I da, od nas se svejedno očekuje da radimo svoj posao!" - pukovnik Tigh (33)
 

 

 

 


1 trenutno online
118,267 posjeta
6 posjeta danas
156 članaka
250 vijestiNo posts found in selected forum category.