home
novosti

osoblje
epizode
enciklopedija
likovi

galerija

forum
impressum


Crichton: "I try to save a life a day... usually it's mine."

Recenzije
Throne for a Loss (Gubitničko prestolje)
Verzija za ispis | Članak je pročitan 45 puta | Ovaj članak čitate 1. put | Ocjena : 4/5
Radnja epizode je dosta izravna - Posada Moye treba novac, a to im Tavleksi nude pa ih posada pušta na brod. No Tavleksi odluče oteti Dominara za kojeg će tražiti otkupninu. Budući da je kod Rygela važan dio Moyinog pogonskog sistema bez kojeg nemogu nigdje, posada mora spasiti Rygela od Tavleksa. Vrlo jednostavno ili ipak ne.

Epizoda je uglavnom akcijska i pruža dosta takvih scena koje su dobro napravljene. Akcijske scene se mogu vidjeti kada Tavleksi upadnu na Moyu, razne borbe na planeti i u ćeliji Moye (ta mi je najdraža). No epizoda se ne sastoji samo od akcije...

Imali smo situaciju sa gauntletima Tavleksa. Iako droga u gauntletu ojačava onoga koji ga nosi, posada na kraju mora nadvladati problem bez korištenja te sprave. Prvo D'Argo isprobava gauntlet i to dovede do situacije u kojoj on pokušava preuzeti brod. S tim naravno nitko nije bio zadovoljan. Posada nakon nekog vremena uspije skinuti gauntlet sa D'Argove ruke, ali kasnije ga Aeryn koristi kako bi sama pokušala naći riješenje. Ona uspijeva doći do željenih informacija, ali ne i bez greške pa se sukobljava sa Crichtonom. D'Argo ju uspije onesvijestiti te tako skidaju spravu s njezine ruke. Dok oboje osjećaju utjecaj droge, Crichton je na redu da isproba napravicu. Crichton dolazi do Bekhesha, ali uskoro se sva droga iz gauntleta potrošila te ju Crichton nemože upotrebljavati. Crichton se ipak riječima uspijeva izvući iz ovog problema i čak spasiti Rygela. Znači pouka epizode bi bila - droga je loša i nasiljem se ništa nemože riješiti.

Osim toga u ovoj epizodi, kao i u predhodnima Zhaan preuzima majčinsku ulogu i pokušava pomoći mladom Tavleku u odvikavanju od droge iz gauntleta. Iako Zhaan misli da je uspjela, na kraju epizode vidimo da Tavlek opet koristi drogu. Zhaan mu je pokazala da ima izbor i nije ona kriva što je na kraju popustio kušnji. U ovoj epizodi vidimo i Zhaaninu drugu stranu, malo više agresivnu.
Zhaan je izuzetno moćna i vrlo spiritualna ali i ona se zna naljutiti. Nije ni ona toliko savršeno biće kao što je prikazivano u prijašnjim epizodama.

Bilo je i drugih dobrih trenutaka, uključujući odnose između Crichtona i Aeryn. Oni su konstantno u nesuglasici i rijetko kad se sporazume, ali definitivno već nešto postoji između njih, a to će biti još više izraženo u kasnijim epizodama. Ovo je tek zagrijavanje. Ben Browder i Claudia Black vrlo dobro glume svoje likove - Crichton i dalje pokušava shvatiti sve i svakoga oko sebe i njihovu reakciju na njega, a Aeryn pokušava zaboraviti na svoj peacekeeperski odgoj te se nekako sporazumijeti sa posadom.

Također su dobro izvedene scene između Aeryn I D'Argoa. Iako jedan drugog poštuju kao ratnici i zajedno ismijavaju Crichtona, rugaju se jedan drugome sa svakom novom prilikom. To najviše dolazi do izražaja u sceni kada je D'argo ranjen te mu Aeryn mora udarati ranu dok mu krv ne bude prozirna.

Moram spomenuti i Rygela koji je u ovoj epizodi stvarno genijalan. Najbolje scene epizode su definitivno njegovi razgovori sa Jothebom u ćeliji. Rygel me svakom svojom rečenicom može nasmijati i zato moram pohvaliti i pisce koji su zaduženi za njega.

Zaključak - epizoda je vrlo zanimljiva i dobra, sa malo drugačijim izvanzemaljcima (Tavleksi, Jotheb) od onih koje vidimo u nekim drugim sf serijama. Iako dolaze puno bolje epizode, ovo je za sad najbolja epizoda Farscapea.


Znate li?
Epizoda je originalno prikazana kao druga u sezoni u Engleskoj.

Humoristični dio koji se više puta ponovio u epizodi je taj da je Crichton stalno nazivao Tavlekse "Tavloidi" i svi su ga morali ispravljati. To je na kraju toliko iznerviralo Aeryn da ga je nokautirala.

John Adama (Bekhesh) je iz svoje metalne kacige mogao vidjeti samo kroz umjetne otvore od metka.

Podovi u ćeliji su bili umjetni i podignuti kako bi lutkar mogao stati u Jotheba i kontrolirati tu kompleksu lutku.

U ovoj epizodi prvi put saznajemo za Zhaaninu superiornu fizičku snagu.

Luxan može umrijeti od rane ako je krv tamno crvena/crna.


Citati
Rygel: (on a podium) I need them to look up to me.
D'Argo: Why? We don't.

After Aeryn collapses on top of D'Argo
Crichton: Nice blanket you got there!
D'Argo: Lovely blanket. Now get her off!

Rygel: (after crapping out the jewel) I did wash it.
(Aeryn takes it)
Or, I think I did.

Rygel: He's right! I'm unloved, unwanted, unpopular...

Bekhesh kicks him

...unconscious.

Rygel: (to Jotheb) Pull! Pull!
Jotheb wraps a tentacle around Rygel's neck
Maybe around the throat isn't a good idea!

D'Argo kicks DRD

Pilot: Was that necessary?
D'Argo: It felt good.

Jotheb: The Hynerian Empire is not familiar to me.
Rygel: Yeah? Well I never heard of the Consortium of Trao!
Jotheb: The imperfection is yours.
Rygel: How big is it?
Jotheb: Ten thousand.
Rygel: Ha! I have six-hundred billion subjects!
Jotheb: Ten thousand planets, each averaging per planet four billion Trao.

Rygel: I don't believe you!

Aeryn: Crichton should be back by now.
D'Argo: Well he's probably at the wrong end of some Tavlek weapon somewhere.
Aeryn: Imagine – somewhere out there there's a whole world full of Crichtons. How useless that must be.

Aeryn: (about humans) Who would of thought that there was a race more clumsy and pathetic than the Luxans.
D'Argo who had been supporting her up to that point drops her
D'Argo: I'm sorry.

Jeste li gledali farscape?

No posts found in selected forum category.