home
novosti

osoblje
epizode
enciklopedija
likovi

galerija

forum
impressum


Crichton: "Bingo! Give Brainiac a fluffy doll!"

Likovi
Selto Durka
Verzija za ispis | Članak je pročitan 69 puta | Ovaj članak čitate 1. put
Selto Durka je bio legendarni peacekeeperski kapetan na zapovijednom brodu Zelbinionu. Njegovi najveći vojni uspjesi su oslobađanje Mintake III i razbijanje senovionskog ustanka. Mnoge njegove taktike su obavezne za učenje tijekom peacekeeperskog treninga. Durka je redovito mučio svoje zatvorenike, a izgleda da mu je najdraži bio dominar Rygel XVI. Durku prvi put vidimo u epizodi PK Tech Girl. Kasnije se još pojavljuje u epizodi Durka Returns i konačno u Liars, Guns and Money.

Tijekom dolaska Peacekeepera na sektor Nebarija, preko 100 ciklusa prije događaja u Farscapeu, Zelbinion su uništili Nebariji. Posada Zelbiniona je ubijena zbog odbijanja "mind clensinga". Za Durku se također smatralo da je mrtav, ali kasnije saznajemo da je lažirao vlastitu smrt ubivši nižeg časnika. Durka je pobjegao sa Zelbiniona, ali su ga kasnije pronašli Nebariji. Sljedećih 100 godina Nebariji su mu ispirali mozak pa je Durka postao njihov sluga.

Kad su se Durka i njegov godpodar kasnije susreli sa posadom Moye, prepoznao ga je Rygel koji ga je kasnije pokušao i ubiti sa bombom kućne izrade. No bomba nije ubila Durku već je na neki način poništila mind clensing. U kratkom vremenu Durka je ubio svog Nebari gospodara i preuzeo kontrolu nad Moyom. Posada ga ipak uspijeva namamiti u zamku. Dok je napajao oružja na Nebarijskom brodu kako bi ubio Moyino dijete da dobije mogućnost starbursta, posada ga je izbacila u svemir.

Otprilike jedan ciklus nakon toga, Rygel otkriva da je Durka ipak preživio njihov prošli susret i da je sada vođa Zenetan pirata. Rygel zatim ubije Durku u samoobrani. Sljedećih nekoliko dana, Rygel je nosio Durkinu glavu na štapu kao trofej svugdje sa sobom.

Napisao: Mario Petković

Jeste li gledali farscape?

No posts found in selected forum category.