home
novosti

osoblje
epizode
enciklopedija
likovi

galerija

forum
impressum


Crichton: "Well, this space man is going home. Lock up the women and hide the fried chicken!"

Likovi
Ahkna
Verzija za ispis | Članak je pročitan 60 puta | Ovaj članak čitate 1. put
Ahkna je članica više klase scarrenske rase. Ona je ministrica rata tijekom nekoliko zadnjih epizoda četvrte sezone, pokazujući tako da Scarreni imaju ravnopravnost spolova unutar viših klasa (niže klase scarrenskih trupa su viđeni samo kao muškarci). Njena pozicija cini je trećom najmoćnijom osobom u carstvu, nakon cara Staleeka. Akhna vjeruje u superiornost scarrenske rase i učinila bi skoro sve da osigura scarransku vlast nad galaksijom.

Nekoliko mjeseci prije rata Scarrena i Peacekeepera, Akhna se sastaje sa zapovijednicom Mele-On Grayzom da razgovaraju o primirju između dvije sile. Grayza nudi Luxanski teritorij u zamjenu za kontrolom nad Nezapisanim teritorijem i primirjem. Ahkna prihvaća nagodbu i potpisuje primirje, ali izdaje Grayzu tako što ubije njenu pratnju te zarobi nju i kapetana Bracu. Ahkna odvodi Grayzu i Bracu na njen brod s namjerom da ih ispita u vezi navodne peacekeeperske tehnologije crvotočina. No prije nego ih je uspijela ispitati, Aeryn Sun i Sikozu spašavaju Grayzu i Bracu. Ahknina grupa uspijeva zatočiti Aeryn, te je predaje kapetanu Jeneku.

Ahkna je kasnije na Katratziju sa carom Staleekom kada dolazi John Crichton i ostala posada Moye sa namjerom prodavanja njegovog znanja o crvotočinama najvećem kupcu. Iako je sumnjičava u njegovu motivaciju, nemože mu ništa jer Staleek odlučuje, a Crichton ima nuklearnu bombu vezanu za prsa. U to vrijeme Scorpius je zatočen u bazi, a Ahkna uživa mučeći ga. Unatoč trudu njenih potčinjenih, Katrazi je uništen od strane Crichtona i njegove ekipe, a Ahkna odlazi sa Staleekom sa Katratzia.

U roku nekoliko dana, Ahkna i Staleek otkrivaju da na Zemlji postoji velika količina crysterium cvijeta. Staleek šalje Ahkninog ljubavnika Pennocha da napadne i pokori Crichtonov planet. Pennoch pogiba kada Crichton, Aeryn i Pilot uzrokuju urušavanje crvotočine, spojene sa Zemljom, dok je Pennoch još unutra.

Dva mjeseca poslije Ahkna pomaže u predvođenju rata protiv Peacekeepera. Sa superiorniom vojskom i oružjem, Scareeni dobivaju svaku bitku protiv Peacekeepera. Ahkna je toliko predana svojoj kampanji protiv Peacekeepera da vjeruje kako rat treba završiti potpunim uništenjem neprijatelja. Često radi bez Staleekovog dopuštenja, radeći ono što doprinosi njoj i scarrenskoj rasi. Zadovoljan njenom odlučnošću i nemilosrdnošću, Staleek joj obećaje vladanje scarrenskim carstvom uz njega.

Njena posljednja bitka odigrala se na površini Qujage. Nakon dugotrajne borbe na zemlji izmedju Peacekeepera i Scarrena, Crichton sa ekipom pokušava pobijeći na Moyu. Njene jedinice ih zaustave, a Ahkna drži Crichtona na nišanu, no prije nego je uspijela opaliti Aeryn je ubija.

Napisao: Ivan Jakiša

Jeste li gledali farscape?

No posts found in selected forum category.