home
novosti

osoblje
epizode
enciklopedija
likovi

galerija

forum
impressum


Rygel: "Mother always said I was the best looking. That's why she had my older brothers banished. She said my face belonged on the Imperial seal."

Likovi
Scorpius
Verzija za ispis | Članak je pročitan 72 puta | Ovaj članak čitate 1. put
Scorpius_62.jpg
Scorpius_29.jpg
gallery04_big.jpg
scorpius_pub02.jpg
Scorpy5G.jpg
Scorpius_25.jpg
Harvey_13.jpg
Scorpius_34.jpg
Scorpius_49.jpg
Harvey_7.jpg
U Scorpiusovom prvom pojavljivanju u seriji, susreće Crichtona prerušenog u Peacekeepera i odmah shvati da je uljez te ga stvlja u zatvor. Scorpius je mučio Johna i pretraživao mu sjećanja pomoću Peacekeeperskog uređaja zvanog Aurora stolica, kojeg je on sam izmislio. Tijekom pretraživanja Scorpius otkrije da je izvanzemaljska vrsta zvana Ancienti dala Johnu podsvjesno znanje o crvotočinama kako bi on lakše došao do Zemlje. Crichton kasnije uspijeva pobjeći uz pomoć svojih prijatelja. No nije se riješio Scorpiusa jer je on želi njegovo znanje o crvotočinama, a uz to preuzeo je kontrolu nad zapovijednim brodom Bailara Craisa.

Uskoro Crichton počinje dobivati vrlo neugodne vizije Scorpiusa. Tek kasnije otkriva da mu je Scorpius ugradio neuralni čip koji sadrži njegovog mentalnog klona u Crichtonovu glavu. Zadatak klona je izvlačenje znanja o crvotočinama iz Crichtonove podsvijesti. Neuralni klon se pojavljuje isključivo u Johnovim vizijama i neki put može utjecati na njegovo ponašanje. Crichton daje klonu nadimak "Harvey" po velikome zamišljenom zecu s kojim je James Stewart razgovarao u istoimenome filmu iz 1950.

U Scorpiusovim pojavljivanjima u drugoj sezoni postaje očito da njegov cilj stvaranja oružja crvotočine nije za dominaciju u galaksiji, već za preživljavanje od sve snažnijeg Scarranskog carstva. Prvenstveno se brine za Sebaceane i ne želi vidjeti njihovo izumiranjei. Istovremeno je motiviran da se osveti Scarranima, koje mrzi. Na kraju druge sezone, Scorpius je došao do čipa koji je već izvukao znanje o crvotočinama iz Crichtonova mozga.

Scorpius sada ima podatke koji mu jako pomažu u njegovom istraživanju crvotočina. Iako je čip uklonjen iz Crichtonove glave, Harvey je ostao još uvijek unutra, ali sada više ne može kontrolirati Johna kao prije. Dok se Scorpius malo rijeđe pojavljuje u seriji, Harvey uskoro postaje prava dvorska luda serije. Pojavljuje se u mnogim humorističnim scenama baziranim na Crichtonovim sjećanjima i fantazijama. Scorpius jednom stavi neuralni čip koji je bio u Crichtonovom mozgu u svoj mozak zato jer je na njemu mentalna preslika Crichtona sa znanjem o crvotočinama. Scorpius je na taj način pokušao doći do znanja o crvotočinama. Scorpius je pri tome objašnjavao Crichtonu zašto mrzi Scarrane i zašto ih treba spriječiti. Scorpius je dijete Sebaceanke koju je Scarran silovao. Odrastao na Dreadnoughtu te su ga svaki dan učili da je njegova sebaceanska strana slabost koju treba iskorijeniti. Svaki njegov neuspjeh rezultirao je mučenjem. Ipak uspijeva pobjeći od Scarrana i odlazi kod Peacekeepera te dobije njihovo povjerenje. Scarrani ga ponovno hvataju dok je istraživao svoju prošlost. Nakon mučenja, opet bježi i tako još jednom potvrđuje odanost Peacekeeperima.

Na kraju treće sezone, Crichton uspijeva lagati Scorpiusu (uz Harveyevu pomoć) unatoč njegovim moćima zapažanja laži. Crichton mu govori da mu želi pomoći u istraživanju crvotočina. Tijekom jednog pokusnog leta, John izdaje Scorpiusa te bivši kapetan Bailar Crais žrtvuje sebe i mladog leviathana, Talyna kako bi uništio zapovijedni brod.

Sada kada više nema broda i kada se oglušio na zapovijedi PK vrhovnog zapovjedništva nastavivši sa istraživanjima, osveta Scarranima je izgledala nemoguća. Grayza ga je uhvatila te ga pretvorila u poslušnog psa. Kasnije Scorpius dolazi na Moyu zajedno sa Aeryn, a to pokazuje da je spreman pretrpjeti sve samo da dođe do svoga cilja. Scorpius je došao na Moyu zato jer želi zaštititi znanje o crvotočinama u Crichtonovom mozgu od Scarrana i uvjeriti ga da trebaju nastaviti sa istraživanjem. Uz to Scorpius napravi i uređaj za kojeg tvrdi da će ukloniti Harveya, ali to se kasnije pokaže kao još jedan varka.

Harvey "uskrsne" kada John ostavi Scorpiusa da umre u rukama Scarrana. Scorpiusov uređaj nije izbrisao Harveya, već osigurao da bude više lojalan njemu i da se pojavi ako ga John prevari. Ovaj put Harveyev zadatak je bio da osigura preživljavanje Scorpiusa pomoću Crichtona. Harvey je tvrdio da Scorpius zna sve što Harvey zna, ali kasnije saznajemo da je to bila laž koju je Harvey rekao kako bi Crichton surađivao s njim.

No, tijekom borbe sa Scarranima na početku Peacekeeper Warsa, nakon šta je John sastavljen iz tisuća kristaliziranih komadića, Scorpius na neki način osjeti da je živ. To sugerira da neka vrsta telepatije između njega i Harveya postoji.

Tijekom rata između Peacekeepera i Scarrana, Scorpius je dobio poziciju zapovjednika Peacekeeper armade. Iako prva borba njegove flote prolazi dobro, Scorpius povlači svoj zapovijedni brod te odlazi na planet Qujaga gdje se Crichton nalazi. Ovim postupkom Scorpiusovo zapovjedništvo je ukinuto te je naređeno da ga Peacekeeperi ubiju čim ga pronađu. Nadajući se da će uspjeti nagovoriti Crichtona da upotrijebi oružje crvotočine i završi rat, Scorpius prati Crichtona i posadu na putu do Arnesska, u scarransko zarobljeništvo i natrag na Qujaga. Na Qujagai Pomaže posadi Moye braniti Eidelone od scarranskog napada. Na kraju se Scorpiusova najveća želja ostvaruje. Crichton upotrijebi oružje crvotočine, ali kada Scorpius vidi kakvo uništenje je oružje proizvelo i sam priznaje da je to ludost. Scorpiusa zadnji put možemo vidjeti kako nadgledava potpisivanje mirovnog ugovora između Scarrana i Peacekeepera.

Napisao: Mario Petković

Jeste li gledali farscape?

No posts found in selected forum category.