home
novosti

osoblje
epizode
enciklopedija
likovi

galerija

forum
impressum


Aeryn: "Rain... Is that what you call this? I like it."

Likovi
John Crichton
Verzija za ispis | Članak je pročitan 171 puta | Ovaj članak čitate 1. put
Lambs_to_the_Slaughter005.jpg
Fetal_Attraction005.jpg
Eat_Me029.jpg
bscap025~0.jpg
s2_14_00095.jpg
s1_16_00072.jpg
s1_4_00053.jpg
s1_11_00085.jpg
s1_16_00018.jpg
s3_2_00032.jpg
Informacije o životu Johna Crichtona prije prve epizode otkrivane su polako tijekom serije. Njegovi roditelji su Jack i Leslie Crichton, a ima i dvije sestre, Oliviju i Susan. Znamo i za jednog njegovog prijatelja iz djetinjstva, Douglasa "D.K." Knoxa koji kasnije i radi s njim u IASA-i. Jack je bio astronaut pa je zato dosta vremena provodio daleko od kuće, a to mu je John u mlađim danima zamjerao. No John ima i neke sretne uspomene iz djetinjstva sa njegovim ocem, uključujući i njegov deseti rođendan: njegov otac ga je propustio, ali je slijedeći dan probudio Johna u četiri ujutro kako bi išli na pecanje te nadoknadili rođendan. John je pohađao JFK srednju školu te je u to vrijeme imao djevojku, Kim. Njegova majka je umrla četiri godine prije njegove Farscape 1 nezgode. U jednoj epizodi se navodi da je uvijek žalio za tim što nije bio uz nju kad je umrla.

John Crichton je nastavio školovanje na fakultetu te je pratio očeve korake dok je studirao kozmologiju i astrofiziku. Doktorirao je na istome te je zajedno sa prijateljem DK-om formulirao vlastitu teoriju o gravitacijskom porivnom sustavu. U to vrijeme je razmišljao i o vjenčanju sa Alex, njegovom dugogodišnjom djevojkom, ali baš prije nego je mislio zaporositi ona je rekla da odlazi u medicinsku školu u Standfordu u Californiji dok je on planirao postati astronaut u Floridi. Pridružio se IASA-i te je služio dvije misije na šatlu kao znanstveni časnik, a kasnije je dobio rank kapetana fregate. Dobio je dopuštenje da sam testira svoju teoriju ubrzanja letjelice pomoću Zemljine atmosfere.

U prvoj epizodi, John napokon ima priliku testirati svoju i DK-ovu teoriju. No, tijekom testnog leta, pojavila se crvotočina koja je prebacila Johna u njegovom Farscape 1 modulu u nepoznato. U njegovom iznenadnom izlasku iz crvotočine, usred svemirske bitke, Tauvo Crais (brat Peacekeeperskog kapetana Bailara Craisa) okrzne krilo Farscape 1 sa njegovim prowlerom te izgubi kontrolu nad letjelicom i sudari se u asteroid. Crichton zatim biva povučen u veliki svemirski brod gdje upoznaje prve izvanzemaljce. Za Johna je ovo zastrašujuća scena pa čak i kad mu ubrizgaju prevodilačke mikrobe, John je i dalje zaprepašten. Nakon toga saznaje da je na bio-mehanoidnom brodu, Moyi koju su preuzeli njeni zatvorenici (Zhaan, D'Argo i Rygel) od Peacekeepera. Doveli su ga na brod jer su mislili da je njegov iznenadan dolazak namjeran i da možda mogu iskoristiti tu njegovu tehnologiju za bijeg. Iako im Crichton nije mogao pomoći, uspijevaju se osloboditi PK kontrolne ogrlice i pobjeći.

U tom trenutku Bailar Crais sazna za smrt njegova brata i optužuje Johna da ga je napao u svojoj "bijeloj letjelici smrti" i želi se osvetiti. Craisova odlučnost za hvatanje odbjeglih zatvorenika postaje vrlo osobna pa tako Crais postaje glavni negativac u 1. sezoni.

John se treba vrlo brzo prilagoditi na život sa izvanzemaljcima, novom tehnologijom, svemirskim putovanjem i nedostatkom čokolade i TV-a. Ovo zadnje mu možda i najteže pada budući da jako voli pop kulturu. To možemo vidjeti po tome što ima brojne reference sa proizvodima, filmovima, reklamama, TV serijama i sličnim iz 20. stoljeća. Iako John neki put pokušava objasniti neke aspekte Zemljine kulture njima je to vrlo strano i čudno, baš kao što su oni njemu čudni.

Pred kraj prve sesone, Crichton se susreće sa misterijoznom izvanzemaljskom vrstom poznate samo kao Ancienti. Taj susret nam prvi put daje pogled na Crichtonov život na Zemlji, budući da su Ancienti pokušali prevariti Johna da da se vratio na svoj planet sa svojim novim prijateljima. Crichton ipak shvati da se radi o prijevari, no epizoda je važna i zato što u njoj John dobiva podsvjesno znanje o crvotočinama koje će mu pomoći da se vrati kući. Nekoliko epizoda kasnije Crichtona uhvati Scorpius, mješanac Sebaceana-Scarrana. Scorpius stavlja Crichtona u Aurora stolicu, napravu koja na vrlo bolan način izvlači sjećanja i projecira ih na ekran. Tijekom tog mučenja Scorpius i Crichton su iznenađeni kad saznaju da su Ancienti dali Johnu podsvjesno znanje o crvotočinama. Crichton uspijeva pobjeći od Scorpiusa, ali budući da je Scorpius opsjednut crvotočinama preuzima kontrolu na zapovijednim brodom Bailara Craisa te postaje glavni negativac u seriji.

Rano u drugoj sezoni, Crichton počinje imati kratke halucijancije, a kasnije i cijele razgovore sa Scorpiusom. Saznaje da mu je Scorpius ubrizgao neuralni čip u glavu dok je bio zarobljen u Gammak bazi. Na čipu je bio Scorpiusov neuralni klon "Harvey" koji je polako utjecao na Crichtona i pretraživao njegov mozak kako bi pronašao znanje o crvotočinama. To uzrokuje vrlo interesantnu vezu između glavnog junaka i negativca u seriji iako su se njih dvoje u stvarnosti dosta rijeđe viđali.

U drugoj sezoni Johnovo ponašanje je sve čudnije i nepredvidljivije, ali uz to sve se više prilagođava životu na Moyi. Crichton gaji osjećaje prema Aeryn pa zato još više prihvaća svoj trenutni položaj. Pred kraj druge sezone kontrola neuralnog klona postaje sve jača te u nekim trenutcima može u potpunosti prezuet kontrolu nad Crichtonom. Neuralni klon tako ubija Aeryn pa Crichton definitivno odlučuje otkloniti Harveya. Operacija je išla dobro i doktor je uspio otkloniti čip, ali u tom trenutku se pojavio Scorpius i krade neuralni čip na kojem su podaci o crvotočinama i ostavlja Johna bespomoćnog na operacijskom stolu.

Treća sezona sezona nastavlja radnju iz druge sezone, sa Crichtonom na operacijskom stolu. Posada pronalazi Crichtona te se ubrzo saznaje da iako je čip uspješno izvađen, neuralni klon je i dalje u Crichtonovoj glavi. Doktor koji je bio samo momentalno onesvješten od Scorpiusovog daha, vraća Crichtonu mogućnost govora, ali nažalost nemože ukloniti klona. No klon je ipak oslabio pa ga Crichton može kontrolirati. Zatim Zhaan iskorištava svu svoju energiju da oživi Aeryn. Nekoliko epizoda kasnije Zhaan se žrtvuje za Moyu i njenu posadu nakon što se pathfinderski brod sudario sa Moyom pri izlazu iz crvotočine. Nekoliko epizoda kasnije Crichton biva kloniran. Iako kloniranje nebi bila prava riječ budući da su oba klona identična i ni jedan nije kopija drugoga. Obojica su jednaki Johnu Crichtonu. Crichtoni se ne vole baš i jedan drugog vide kao kopiju koja se pokuša nametnuti u njegov život.

Posada se nakon toga podijeli na dva leviathana, Moyu i Talyna. Svaki brod ima jednog Crichtona pa se tako Crichton pojavljuje u svakoj epizodi dok se ostali likovi pojavljuju u svakoj drugoj. Aeryn započinje romantičnu vezu sa Crichtonom na Talynu. No on umire nakon što je izložen radijaciji dok je pokušavao spriječiti da znanje o crvotočinama padne u ruke Scarrana i uz to je uspio uništiti scarranski Dreadnaught pomoću oružja crvotočine.

Kada se posada opet ujedini, Aeryn je vrlo hladna prema Crichtonu na Moyi i ne može se opet vezati za njega budući da zna kako je bolno bilo za nju kada je Crichton na Talynu umro. Crichton dobiva poruku umrlog Crichtona i formulira opasan i vrlo rizičan plan da zaustavi Scorpiusa u izgradnji oružja crvotočine pomoću znanja priklupljenog u njegovoj podsvijesti.

Posada dolazi na Scorpiusov zapovijedni brod i na kraju uz pomoć Craisa i Talyna uspijevaju uništiti brod i zaustaviti Scorpiusa. Na kraju treće sezone posada opet razdvaja i svatko ide svojim putem. Nakon šta Aeryn otiđe, Crichton saznaje da je Aeryn trudna i misli ju sustići, ali Moya u tom trenutku "proguta" crvotočina pa Crichton ostaje sam u svojem Farscape 1 modulu sa vrlo malo goriva i bez ikakvih zaliha hrane.

U četvrtoj sezoni vidimo da se Crichton ipak uspio spasiti tako što je došao na umirućeg leviathana. Tamo ima vremena za rad na svojim teorijama crvotočine, koristeći svoju vlastitu krv i tintu kao sredstvo za pisanje svojih jednadžbi. Život na umirućem leviathanu prekida Sikozu, Rygel i Chiana s kojima zatim odlazi na planet gdje se nalaze D'Argo i Jool. Tamo Crichton ima bliski Susret sa Peacekeeperima, a pogotovo sa Grayzom no posada uspijeva pobjeći pa svi skupa dolaze na Moyu na kojoj se već nalazi Aeryn koja umire od toplinske groznice (heat delirium). No njen život spašava Scorpius koji traži utičište na Moyi budući da Peacekeeperi nisu najbolje prihvatili njegov neuspjeh u istraživanju crvotočina. Uz to Scorpius ubrizga u Crichtona nešto što će ukloniti Harveya iz njegovog mozga. Ulogu glavnog negativca koji lovi posadu Moye preuzima Grayza, a nova članica posade, Sikozu ubrzo postaje vrlo bliska sa Scorpiusom.

Na polovici četvrte sezone, Crichton se nađe na Zemlji (ovaj put za stvarno), nakon vrlo neobičnog susreta sa "Einsteinom". Iako je Crichtonu san bio vratiti se na Zemlju, shvaća da ima nedovršenog posla na Moyi. Crichton zna da Zemlja još nije spremna za ono što ju čeka ako Scarrani ili Peacekeeperi dođu pa odlazi kako bi pokušao spriječiti njihov dolazak.

Nekoliko epizoda kasnije Aeryn Sun je uhvaćena od strane Scarrana. Crichton odlazi kod Scorpiusa i nagodi se s njim da će mu reći sve što želi znati o crvotočinama kao zamjenu za njegovu pomoć da oslobodi Aeryn. Zajedno Crichton, Scorpius i ostatak posade Moye spašava Aeryn Sun, ali pri tome Scorpius je uhvaćen i Crichton ga ostavlja sudbini. No Harvey se sada opet vraća. Scorpius je lagao kad je rekao da se riješio Harveya. Umjesto toga Harvey je postao lojalan Scorpiusu. Budući da je Harvey prebacio svo Johnovo znanje u Scorpiusa, John mora opet riskirati sve kako bi spasio svog neprijatelja, kako bi spriječio da Scarrani dođu do znanja o crvotočinama. Još jednom Crichton žrtvuje svoju sigurnost i sigurnost svojih prijatelja za viši cilj. Chrichton i posada uspijevaju uništiti Katratzi i biljku koja je vrlo važna za razvoj Scarrana iako je to na početku izgledalo nemoguće. Posada odlazi od Scarrana te ostavlja Scorpiusa i Sikozu Peacekeeperima. No Scarrani sada misle pomoću crvotočine doći do Zemlje jer su saznali od Johna da tamo raste cvijet važan za njihov razvoj. Crichton zato uništava crvotočinu i sprprečava dolazak Scarrana, ali nažalost i svoj jedini put natrag.

Nakon šta su sve opasnosti prošle, Crichton i Aeryn pronalaze vrijeme da budu skupa. Aeryn mu kaže da je on otac njezinog djeteta, a zatim je Crichton zaprosi. Odmah nakon šta je pristala, iz vedra neba se stvori izvanzemaljska letjelica te rastavi Johna i Aeryn u tisuće kristaliziranih komadića. To je kraj sezone, ali i serije.

Na početku miniserije otkrivamo da John i Aeryn nisu ustvari mrtvi. Rygel je marljivo skupljao njihove kristalizirane komadiće na dnu mora. Nakon toga John i Aeryn su sastavljeni i otkivaju da se nalaze na planeti Eidelona, drevne vrste sa moći utjecanja mira. Crichton i posada rade sve kako bi doveli Eideloce u poziciju da prvo nauče, a zatim i iskoriste svoju zaboravljenu moć za mir između Scarrana i Peacekeepera. No Crichton je na kraju prisiljen napraviti ono što je Scorpius uvijek htio od njega. John je iskoristio oružje crvotočine na Scarrane i Peacekeepere kako bi Grayza i Staleek pristali na mir. Na kraju Grayza i Staleek pristaju pa Crichton deaktivira oružje crvotočine i za to vrijeme "Einstein" mu oduzme znanje o crvotočinama jer mu više nije potrebno. Nakon što se John probudio iz kome on i Aeryn nazovu svoje dijete D'Argo po njihovom umrlom prijatelju.

Napisao: Mario Petković

Jeste li gledali farscape?

No posts found in selected forum category.