home
novosti

osoblje
epizode
enciklopedija
likovi

galerija

forum
impressum


Crichton: "I hate it when villains quote Shakespeare."

Likovi
Dominar Rygel XVI
Verzija za ispis | Članak je pročitan 75 puta | Ovaj članak čitate 1. put
Rygel_60.jpg
B-JC-Rygel-Full.jpg
Rygel2G.jpg
0106COM07.jpg
Rygel_28.jpg
Rygel_37.jpg
Rygel_45.jpg
rygelbath.jpg
Rygel.jpg
Rygel_35.jpg
Rygel je nekoć bio dominar Hynerianskog carstva, vladar nad više od 600 milijardi lojalnih stanovnika. No na njegovu nesreću ni jedan od njih nije bio uz njega u Nezapisanom teritoriju. 130 ciklusa prije događaja u Farscapeu, Rygelov rođak Bishan svrgnuo ga je sa prijestolja te sam ugrabio vlast. Rygel nikada nije raspravljao političke uzroke tog događaja, ali namjerava se osvetiti čim dobije priliku. Bishan je predao Rygela Peacekeeperima koji su ga držali kao zatvorenika 130 ciklusa. Rygel je prvo bio zatvorenik na peacekeeperskom zapovijednom brodu Zelbinionu, gdje ga je vrlo često mučio i ponižavao kapetan broda Selto Durka. Rygel je preživio ali je zbog toga zamrzio Durku i Peacekeepere općenito.

Rygel je ipak kasnije prebačen sa Zelbiniona te je bio zatvorenik na nepoznatom broju brodova prije nego je došao na Moyu. Leviathan je imao brojne prolaze i vodove koje je mogao koristiti samo netko njegove veličine. Tako je Rygel izlazio iz svoje ćelije kad je htio, skrivajući hranu i vrijednosti gdje ih Peacekeeperi nisu mogli pronaći. Rygel je zatim nabavio potrebne kodove i podmitio stražare te je bjeg iz zatvora za njega, Zhaan i D'Arga bio moguć. Dok je Moya u bjegu od Peacekeepera Rygel je glavni brodski pregovarač te on nabavlja svu hranu i ostale zalihe.

Iako se Rygel neki put zna pokazati vrlo korisnim za posadu, vrlo često uzrokuje i mnoge probleme kao recimo njegov pokušaj izdaje Moyjinog položaja Craisu i Scorpiusu u zamjenu za svoj povratak na Hyneriu. No Rygel sazna da ga Scorpius planira ubiti pa odustaje od toga i bježi sa zapovijednog broda zajedno sa Craisom.

Rygel je pohlepan, iritantan i misli samo na sebe. Ima i naviku "nabavljanja" stvari koje pripadaju njegovim suputnicima. Jede stalno (ima tri želuca i vrlo brz metabolizam) i vrlo često dovodi posadu u neprilike. No postoji i druga strana Rygela. Kada je nužno Rygel se zna i žrtvovati za posadu iako ih kasnije stalno podsjeća na to. Bio je ključan za spašavanje Moye od Draksa. Dok su John i Ancient, Jack radili na oružju crvotočine, Rygel sam zaustavlja manju vojsku Charrida. Čak je i pregovarao o sigurnom boravku posade Moye na Scorpiusovom zapovijednom brodu. Rygel se uspio i osvetiti svome mučitelju, Durki koji je kontrolirao Zenetan pirate. Rygel ga ubije te nosi njegovu glavu na štapu jednu epizodu.

Od uništenja Scorpiusovog zapovijednog broda, Rygel sve više postaje pravi član Moyine posade. Rygel uspijeva potaknuti borbu između Charrida i Kalisha na Scarranskoj bazi što je bilo ključno za uspjeh Crichtonova plana za uništenje baze.

U miniseriji Rygel skuplja kristalizirane komadiće Johna i Aeryn sa morskog dna. Tako su u Rygelu ostali komadići koji su tvorili dijete Crichtona i Aeryn. Rygel je na početku vrlo nesretan zbog toga, ali na kraju zavoli dijete koje je kasnije uspješno prebačeno u Aeryn.

Napisao: Mario Petković

Jeste li gledali farscape?

No posts found in selected forum category.