home
novosti

osoblje
epizode
enciklopedija
likovi

galerija

forum
impressum


Rygel: "If you must address me, do so as Your Supreme Eminence. Which you should be doing anyway."

Likovi
Chiana
Verzija za ispis | Članak je pročitan 65 puta | Ovaj članak čitate 1. put
Chiana_21.jpg
chiana003.jpg
Chiana_37.jpg
Chiana_33.jpg
Chiana_26.jpg
Chiana_30.jpg
Chiana_39.jpg
Chiana_54.jpg
Chiana_36.jpg
Chiana_51.jpg
Chiana je Nebari, rasa sivokožaca čije je društvo u potpunosti kontrolirano od strane njihove vlade (znane kao "Establishemnt"). Chianini nekonvencionalni postupci su je napravili metom za vladino reprogramiranje mozga (zvano "mental cleansing"), međutim Chiana je uspjela pobjeći iz zatočeništva dok je boravila na Moyi, i kasnije postala stalni član Moyine ekipe sa ostatkom posade.

Chiana je najpoznatija po svom avanturističkom duhu i otovorenošću prema drugima. Pokazala je da je i više nego sposoban borac, usput i prilično okretna i brza. Chiana dok miruje najčešće čuči umjesto da sjedne ili da stoji na nogama.

Chiana je takodjer imala i ljubavnu vezu sa D'Argom, vezu koja je prošla kroz dosta promjena tokom serijala, ali je završila kada se Chiana našla pod pritiskom D'Arga koji želio smiriti na farmi, Chiana to nije željela priznati D'Argu, te je zbog toga bila u vezi i sa njegovim sinom Jotheeom. Kad je D'Argo to saznao udaljio se od Chiane i prekinuo njihovu vezu, ali kasnije tokom serije njih dvoje se opet zbliže i nastave svoju prijašnju vezu. Chiana je takodjer pokazala odredjenu dozu privlačosti prema Johnu Crichtonu, koji joj je nadjenuo nadimak "Pip" (nadimak koji je Ben Browder koristio i za Gigi Edgley, tokom snimanja serije). Prilikom njihovog prvog susreta Jool joj je nadjenula manje poznat nadimak "Miss Monochrome".

Chiana je takodjer bila prisutna prilikom rođenja Moyinog sina Talyna pri čemu je ona i asistirala. Kasnije je Chiana ostala emocionalno vezana i uz Moyu i uz Pilota.

Chiana ima i brata, Nerrija, koji je 3 godine stariji od nje. Skupa sa Nerrijem, Chiana je pobjegla sa Nebari Primea dok su oboje još bili vrlo mladi. Njih dvoje su putovali zajedno nekoliko godina sve dok se Nerri nije odlučio pridružiti pokretu otpora koji se borio protiv vođa u Nebarijskoj vladi. Nerri je znao da je pokret otpora preopasan za Chianu i zbog toga su se njih dvoje razišli. Chiana se još uvijek nada ponovnom susretu sa bratom i da se onda oboje priključe otporu.

Nakon susreta sa Energy Riderom Chiana je počela imati vizije koje su joj ostavljale glavobolju i sljepoću koja je nakon svake vizije trajala sve duže i duže. Ove vizije su kasnije napredovale i Chiana je mogla vidjeti sadašnjost ili budućnost u "slow motionu", medjutim sljepoća je svaki put trajala sve duže, sve dok Chinana naposljetku nije potpuno osljepljela. Kasnije je dobila nove oči koje joj je ugradio Diagnosan i sa tim očima Chiana je dobila mogućnost uočavanja izvora energije i gledanja kroz zidove.

Napisao: Marko Kapor

Jeste li gledali farscape?

No posts found in selected forum category.