home
novosti

osoblje
epizode
enciklopedija
likovi

galerija

forum
impressum


Rygel: "If you must address me, do so as Your Supreme Eminence. Which you should be doing anyway."

Likovi
Kapetan Bailar Crais
Verzija za ispis | Članak je pročitan 76 puta | Ovaj članak čitate 1. put
Kapetan_bailar_Crais_17.jpg
crais_aeryn1.jpg
Kapetan_bailar_Crais_9.jpg
Kapetan_bailar_Crais_25.jpg
Kapetan_bailar_Crais_15.jpg
Kapetan_bailar_Crais_13.jpg
Crais2G.jpg
Kapetan_bailar_Crais_14.jpg
Kapetan_bailar_Crais_23.jpg
120_080__JPG.jpg
Bailar Crais je Sebacean, rođen u farmerskoj obitelji. Peacekeeperi odvode njega i njegovog brata Tauva u vojsku dok su još bili djeca, Craisov otac je ostavio njemu brigu o mlađem bratu, brigu koju je Crais shvatio vrlo ozbiljno i zbog koje je kasnije protjeran iz Peacekeepera.

Tijekom prve sezone Farcsapea Crais je glavni negativac, koji je neumorno lovio Moyu kroz nezapisani teritorij, neobazirući se na naredbe iz PK vrhovnog zapovjedništva. Lutanjem u potrazi za Moyom Crais nailazi i na davno izgubljeni peacekeeperski brod Zelbinion na kojeg kasnije nailazi i posada Moye i upoznaje Gilinu koja se veže uz posadu Moye, posebno uz Crichtona, i kasnije odluči ne spominjati Craisu susret s Moyom i njenom posadom.

Baš kada je Crais pokušavao prevladati želju za osvetom svog brata koji je stradao u sudaru sa Crichtonovim modulom, nailazi na Maldisa, biće koje se hrani mržnjom i smrću. Iako je Crichton pokušao urazumiti Craisa nije uspio. Njihov finalni sukob završio je tako sto je Maldis vratio Craisa na njegov zapovijedni brod, a Crichtron je savladao Maldisa uz Zhaaninu pomoć.

Nekoliko mjeseci kasnije Craisu se javi Scorpius s porukom da ima Crichtona zarobljenog. Crais se odmah uputi prema Scorpuisovoj Gammak bazi u nadi da će se napokon osvetiti Crichtonu. Situacija u bazi se nije bas dogodila kako je Crais priželjkivao jer Scorpius nije želio predati jedini izvor informacija o crvotočinama. Gilina koju je posada Moye susrela na Zelbinionu, pomogne Crichtonu da prevari Scorpiusa tako sto ubaci lažne podatke u Aurora Chair.
Scorpius dozna Craisovu tajnu kako se oglušio na naredbe iz vrhovnog zapovijeništva i kako je ubio svoju prvu časnicuv te preuzme njegov zapovijedni brod, a njega protjera.

Crais se spletom događaja nađe kao zarobljenik na Moyi baš u vrijeme kada se Talyn rodio, Crais je bio fasciniram Talynom i ponosan na uspješno spajanje Leviathana i bojnog broda. On odluči ukrasti Talyna shvaćajući da će tako imato najveće šanse za preživljavanjem. Crais uspostavi jedinstven odnos s Talynom preko posebnog kontrolera na svom vratu, medjutim Talyn biva sve nestabilniji i agresivniji, što je bilo posebno izraženo kada je unistio medicinski brod sa preko 600 nevinih ljudi.

Nedugo nakon toga Crichton i posada Moye odlaze na Scorpiusov zapovijedni brod da bi ga zaustavili u daljenjm istraživanju crvotočina, skupa s njima ide i Crais s Talynom kojeg je želio reprogramirati da bude manje agresivan. Crichton na Carrieru dolazi do zaključka da Scorpiusa jedino može zaustaviti ako uništi cijeli brod. Crais je znao da će to biti moguće jedino uz pomoć Talyna.

Glumeći izdaju, Crais ispriča cijeli plan izdaje Scorpiusu, jer je to bio jedini način da obavi plan koji je zamislio. Crais kasnije objasni Aeryn i Crichtonu njegov plan koji je bio žrtvovanje njega i Talyna da bi se uništio zapovijedni brod. Ovim činom Crais je dokazao da se svi ljudi mogu promijeniti, što je i Crichton shvatio.

Crais je naredio Talynu da starbursta unutar Command Carriera jer će to pokrenuti lančanu reakciju i brod će se urušiti sam u sebe. Talyn je izvršio naredbu i obojica su svojom žrtvom spasili dosta života koji bi bili ugroženi da je Scorpius nastavio svoje istraživanje crvotočina.

Njihova smrt omogućila je uništavanje zapovijednog broda i spašavanje njegove posade i uspješno unuštavanje svih daljnih istraživanja crvotočina od strane Peacekeepera. Nakon njihovog žrtvovanja Crais i Talyn su ostali zapamčeni kao heroji.

Napisao: Marko Kapor

Jeste li gledali farscape?

No posts found in selected forum category.