home
novosti

osoblje
epizode
enciklopedija
likovi

galerija

forum
impressum


Crichton: "Who's your daddy? C'mon, you know who your daddy is. Who's your daddy? D'Argo, tell him who his daddy is."

Likovi
Jool
Verzija za ispis | Članak je pročitan 62 puta | Ovaj članak čitate 1. put
3G.jpg
Jool_18.jpg
Jool_10.jpg
Jool_13.jpg
Jool_20.jpg
Jool_16.jpg
Jool_15.jpg
jool3.jpg
5G~1.jpg
2G.jpg
Jool je mlada žena Interiona sjajnih akademskih dostignuća. Dok je bila na odmoru sa svoja dva rođaka (putovali su oko galaksije da proslave svoje maturiranje) upali su u nevolju. Njena dva rođaka su dobili smrtonosnu zarazu te su zajedno sa njom smrznuti da bi bili iskorišteni kao donatori organa od strane Diagnosana. Nakon što je Crichtona operirao Diagnosan, morao je iskoristiti dio mozga jednog od Joolinih rođaka da bi Crichtonu vratio govor.

Zbog toga Crichton uzima kirogenske kapsule u kojima su Jool i njen rođak na Moyu. Njen rođak je je umro gotovo odmah nakon puštanja iz kapsule, ali Jool, koja nije bila bolesna je preživjela. Probudila se na Leviathanu Moyi i otkrila je da je bila zamrznuta 22 ciklusa. Njena rasa je usko povezana sa ljudskom.

John Crichton joj je dao nadimak "Jool" i iako je u pocetku mrzila to, kasnije joj je priraslo kao i njemu. Njen dolazak na Moyu je bio u trenutku gubitka Pa'u Zotoh Zhaan pa se posada dosta teško privikavala na nju.

Jool dolazi iz vrlo mirnog zvjezdanog sistema. Prije upoznavanja sa Rygelom, nije znala da Hyneriani uopćte i postoje, dok su joj Sebaceani bili poznati. Kada je prestrašena ili nervozna, njena narančasta kosa postaje crvena, a njen vrisak topi metal, sposobnost koja je bila korisna u nekoliko situacija.

Posada se na kraju treće sezone razilazi, a Jool i D'Argo su došli na planet Arnessk, gdje se Jool uklopila sa ostalim Inerionima i pomogala na iskopinama. pomKada posada oživi Eidelone iz 12000 ciklusa dugog "sna" Jool napušta Moyu kako bi ostala sa njima. Jool će pomagati Eidelonima da se prilagode novom životu.

U miniseriji, Moya se vraca na Arnessk kako bi došla do Eidelona. Nažalost pratili su ih Scarrani te ubili svećenike u hramu, zajedno sa Jool.

Napisao: Marko Balaban

Jeste li gledali farscape?

No posts found in selected forum category.