home
novosti

osoblje
epizode
enciklopedija
likovi

galerija

forum
impressum


Crichton: "Bingo! Give Brainiac a fluffy doll!"

Likovi
Jack Crichton
Tijekom boravka u Uncharted Territories (Nezapisani teritorij), Crichton je često mislio na svog oca. U prvoj godini, čak bi i snimao govorne poruke obračajući se ocu. Član Ancienta je uzeo Jackov oblik kada je pričao sa Johnom Crichtonom. Kasnije se vidi da je to bio način da zavaraju Johna kako bi proučavali ljudske reakcije (za moguću kolonizaciju Zemlje).
Članak je pročitan 115 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Xhalax Sun
Xhalax se prvi puta pojavljuje tokom 3. sezone kao vođa Peacekeeper retrieval odreda koji je poslan da pronađe Talyna. Bivši pilot Prowlera Xhalax je bila kažnjena i prebačena u odred ubojica jer je iskazala ljubav prema svom djetetu, Aeryn Sun.
Članak je pročitan 2 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Velorek
Velorek je bio ljubavnik Aeryn Sun, a to smo mogli vidjeti u epizodi "The Way We Weren't". Za razliku od ostalih Peacekeepera, Velorek je nježniji i govori Aeryn da je i ona drugačija od ostalih Peacekeepera, da može biti puno više. Po zapovijedi kapetana Bailara Craisa, Velorek nalazi zamjenu za Moyinog originalnog Pilota koji je ubijen jer se protivio projektu Peacekeepera da naprave Peacekeeper leviathan (Talyn) brod uz pomoć Moye.
Članak je pročitan 100 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Tollona Javio
Tollona Javio je peacekeeperski časnik i kapetan fregate u Scorpiusovoj Gammak bazi koju je Crichton posjetio na kraju prve sezone. Javio dočeka Crichtona, koji je prerušen u peacekeeperskog kapetana, Larraqa. Javia, kao i ostale muškarce u bazi privlači Crichtonova suputnica, Chiana.
Članak je pročitan 5 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Teeg
Poručnica Teeg je služila na zapovijednom brodu kapetana Bailara Craisa. Ona je njegova prva časnica te je vrlo odana. Kada je Craisov brat umro, ona ga je obavijestila o tome.
Članak je pročitan 96 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Talyn Lyczac
Talyn Lyczac je bio peacekeeperski vojnik i otac Aeryn Sun. Na početku serije otkrivamo da je on mrtav već mnogo ciklusa.
Članak je pročitan 2 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Staleek
Staleek je vladar Scarranskog carstva. Prvi put se pojavljuje na kraju četvrte sezoneu epizodama "We're So Screwed". Staleek je bio na sastanku sa Grayzon i Bracom u tajnoj scarranskoj bazi zvanoj Katratzi i tamo je prvi put sreo Johna Crichtona.
Članak je pročitan 105 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Pennoch
Kapetan Pennoch je visoko rankirani scarranski vojnik i ljubavnik ratne ministrice Ahkne. Obično ga se može vidjeti pokraj Staleeka i Ahkne te kako provodi njihove naredbe. Prati Ahknu na njen sastanak sa Grayzom gdje uspije uhvatiti nju i Bracu.
Članak je pročitan 101 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Natira
Natira je izvanzemaljka nedefinirane vrste i na čelu je Shadow Depositoryja kojeg je Stark uzeo kao metu za pljačku. Dobivenim novcem otkupio bi Banik robove i D'Argovog sina Jotheeja. Ima plavu boju kože te nekoliko šiljaka koji su polegnuti na njenoj glavi, ali se mogu i rastvoriti. U seriji možemo vijdeti da sa jednim od tih šiljaka iskopa, a zatim i pojede Rorfovo oko.
Članak je pročitan 6 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Maldis
Maldis, jedan od najjačih protivnika na koje je posada Moye naišla. Hraneći se na bolom, patnjom i smrtću drugih bića Maldis je poput vampira, ali s puno većom moći koja mu omogućava da mijenja svoj oblik, ali i da kontrolira prostor oko sebe prelazeći u druge dimenzije.
Članak je pročitan 4 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Lo'Laan
Lo'Laan je preminula D'Argova žena. D'Argo je bio optužen od njegovog brata Mactona za njeno ubojstvo prilikom utjecaja hiper-bijesa. Većina Peacekeepera je smatralo D'Argov brak sa njom odvratnim jer je ona Sebaceanka a D'Argo Luxan, pa nisu gubili vrijeme oko istrage ubojstva. Ubrzo D'Argo se našao zatvoren u Peacekeeper zatvoru.
Članak je pročitan 5 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Larraq
Larraq je Peacekeeper kapetan, vođa grupe elitnih komandosa čija je zadaća bila pronalaženje i hvatanje opasnog bjegunca. Larraq se susreće s Moyom nakon kvara na njihovom Marauderu. Posada Moye se pretvara da su također Peacekeeperi kako bi izbjegli nepotreban sukob. Larraq preuzima kontrolu nad Moyom i uputi je prema Gammak bazi. Međutim Chianina i Rygelova znatiželja ih dovodi u nevolju nakon što oslobode bjegunca koji je zapravo bio inteligenti virus s mogućnošću mjenjanja domaćina.
Članak je pročitan 3 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Jothee
Jothee je polu-Luxan polu-Sebacean, sin D'Arga i njegove žene Lo'Laan. Poslije smrti Lo'Laan, D'Argo napušta Jotheeja drugima da se brinu o njemu. U međuvremenu kada ga je D'Argo predao i njegovog ponovnog pojavljivanja, detalji su nejasni. Znamo da je Jothee proveo vrijemen kao rob, sve dok nije nađen u grupi Banik robova. Kao rezulat njegovog razdvajanja, Jothee je odbijao Luxansko odgajanje i poslije svih šala na njegovo izmiješano porijeklo i krivi izgled njegovog Luxanskog lica.
Članak je pročitan 7 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Jenavian Charto
Jenavian Charto se pojavljuje u drugoj sezoni u trilogiji Look at the Princess. Ona je peacekeeperski ąpijun koji ľivi na Royal planeti te se udaje za princa Clavora. Njen zadatak je da ga ubije ako on uspije doći do prestolja. Uz to spaąava dva puta Crichtonov ľivot, a na kratko vrijeme su i ljubavnici.
Članak je pročitan 4 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Gilina Renaez
Gilina je Sebacean, Peackeeper tehničar. Za razliku od vojničke klase ona ne viđa borbu često tokom svoje karijere već je specjalizirana za održavanje i popravak.

Članak je pročitan 112 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Furlow
Furlow je dosta inteligentna, ali i dosta arogantna mehaničarka na pustinjskom planetu Dam-Ba-Da. Njena rasa nije poznata, ali ona izgleda prilično nabijeno te je niska rasta.
Članak je pročitan 3 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Einstein
Prvi put predstavljen u četvrtoj sezoni, "Einstein" je biće koji posjeduje ogrmno znanje o crvotočinama i teoriji fizike. Preko njega Crichton dobiva mogućnost iskorištavanja znanja o crvotočinama i povratka kući. "Einstein" se pojavio u obliku muškarca svijetle puti i crnih očiju. On je jedna od mnogih bogolikih izvanzemaljaca. Einstein otkriva Crichtonu da su Ancienti članovi njegove vrste, iako znatno izmjenjeni kako bi mogli preživjeti u našem svijetu te prenositi informacije. Nadimak "Einstein" mu je dao Crichton. Njegovo pravo ime i da li ga uopće ima, nije poznato.
Članak je pročitan 101 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Selto Durka
Selto Durka je bio legendarni peacekeeperski kapetan na zapovijednom brodu Zelbinionu. Njegovi najveći vojni uspjesi su oslobađanje Mintake III i razbijanje senovionskog ustanka. Mnoge njegove taktike su obavezne za učenje tijekom peacekeeperskog treninga. Durka je redovito mučio svoje zatvorenike, a izgleda da mu je najdraži bio dominar Rygel XVI. Durku prvi put vidimo u epizodi PK Tech Girl. Kasnije se još pojavljuje u epizodi Durka Returns i konačno u Liars, Guns and Money.
Članak je pročitan 108 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

D'Argo Sun-Crichton
D'Argo Sun-Crichton je polu čovjek, polu Sebacean, sin Johna Crichtona i Aeryn Sun. D'Argo je dobio ime po Luxan Ka D'Argou nakon što je on umro herojski spašavajuci ih tokom Scarranskog napada. D'Argo je rođen uz pomoć Chiane i Crichtona na Qujagai, domovini Eidelona.
Članak je pročitan 6 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

D.K.
Douglas Knox je Crichtonov prijatelj iz djetinjstva. Zajedno su razvili teoriju koja je bila testirana Farscape projektom. Tokom njihovog djetinjstva, Crichton je pomogo D.K.-u varati na ispitima, a kasnije mu je pomogao i da se zaposli u IASA-i. U epizodi Terra Firma D.K. i njegova žena bivaju ubijeni od strane vanzemljaca zvanog Skreeth. D.K. se ukupno pojavio u 4 epizode, Premiere, Won't Get Fooled Again, Unrealized Reality i Terra Firma.
Članak je pročitan 4 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Dominar Bishan
130 ciklusa prije događaja u Farscapeu, Bishan je svrgnuo svog rođaka, dominara Rygela XVI sa prestolja dok je ovaj spavao, i sam preuzeo vlast nad Hynerijom, a Rygela predao Peacekeeperima.
Članak je pročitan 97 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Bekhesh
Bekesh je vođa skupine tavlekskih plaćenika. Ima gaunlet oružje koje ubrizgava u tijelo tekućinu koja povećava brzinu, snagu i agresivnost, ali također stvara i ovisnost. Za razliku od ostalih Tavleka, Bekesh nosi neku vrstu štita na licu. Neznamo zašto, ali vjerovatno zbog neke ozljede.
Članak je pročitan 4 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Ahkna
Ahkna je članica više klase scarrenske rase. Ona je ministrica rata tijekom nekoliko zadnjih epizoda četvrte sezone, pokazujući tako da Scarreni imaju ravnopravnost spolova unutar viših klasa (niže klase scarrenskih trupa su viđeni samo kao muškarci). Njena pozicija cini je trećom najmoćnijom osobom u carstvu, nakon cara Staleeka. Akhna vjeruje u superiornost scarrenske rase i učinila bi skoro sve da osigura scarransku vlast nad galaksijom.
Članak je pročitan 101 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

1812
1812 je poseban DRD modificiran i posvojen od strane Crichtona dok je bio na umirućem Levithianu Elacku. Tamo ga je prebojao u boje francuske zastave "belu, blanc et rouge" i napisao 1812 preko njega.
Crichton je takodjer naučio 1812 da svira uvertiru koju je i sam često pjevao uz pratnju 1812.
Članak je pročitan 3 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Scorpius
U Scorpiusovom prvom pojavljivanju u seriji, susreće Crichtona prerušenog u Peacekeepera i odmah shvati da je uljez te ga stvlja u zatvor. Scorpius je mučio Johna i pretraživao mu sjećanja pomoću Peacekeeperskog uređaja zvanog Aurora stolica, kojeg je on sam izmislio. Tijekom pretraživanja Scorpius otkrije da je izvanzemaljska vrsta zvana Ancienti dala Johnu podsvjesno znanje o crvotočinama kako bi on lakše došao do Zemlje. Crichton kasnije uspijeva pobjeći uz pomoć svojih prijatelja. No nije se riješio Scorpiusa jer je on želi njegovo znanje o crvotočinama, a uz to preuzeo je kontrolu nad zapovijednim brodom Bailara Craisa.
Članak je pročitan 106 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

John Crichton
Informacije o životu Johna Crichtona prije prve epizode otkrivane su polako tijekom serije. Njegovi roditelji su Jack i Leslie Crichton, a ima i dvije sestre, Oliviju i Susan. Znamo i za jednog njegovog prijatelja iz djetinjstva, Douglasa "D.K." Knoxa koji kasnije i radi s njim u IASA-i. Jack je bio astronaut pa je zato dosta vremena provodio daleko od kuće, a to mu je John u mlađim danima zamjerao. No John ima i neke sretne uspomene iz djetinjstva sa njegovim ocem, uključujući i njegov deseti rođendan: njegov otac ga je propustio, ali je slijedeći dan probudio Johna u četiri ujutro kako bi išli na pecanje te nadoknadili rođendan. John je pohađao JFK srednju školu te je u to vrijeme imao djevojku, Kim. Njegova majka je umrla četiri godine prije njegove Farscape 1 nezgode. U jednoj epizodi se navodi da je uvijek žalio za tim što nije bio uz nju kad je umrla.
Članak je pročitan 209 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Aeryn Sun
Bivši Peacekeeper pilot, komandos, i oficir posade Icarion, puk Pleisar. Iako izgleda kao čovjek, ona je u stvari Sebacean - rasa koja se po vanjskom izgledu ne razlikuju od ljudi. U vrijeme kada je John Crichton prolazio kroz crvotočinu, Aeryn Sun je bila u svom prowleru i borila se za ponovno preuzimanje Moyu, koja je sada bila pod kontrolom odbjeglih zatvorenika Ka D'Arga, Rygela i Zhaan.
Članak je pročitan 6 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Ka D'Argo
D'Argo je Luxanski ratnik kojeg su Peacekeeperi zatvorili na Leviathanu Moyi poslje optužbe da je ubio svoju ženu Lo'Laan usljed Luxanskog Hiper-bijesa. On je kasnije pobjegao (zajedno sa Rygelom i Zhaan). Godinama poslije smrti Lo'Laan, D'Argo se zaljubljuje u Chianu.
Članak je pročitan 105 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Dominar Rygel XVI
Rygel je nekoć bio dominar Hynerianskog carstva, vladar nad više od 600 milijardi lojalnih stanovnika. No na njegovu nesreću ni jedan od njih nije bio uz njega u Nezapisanom teritoriju. 130 ciklusa prije događaja u Farscapeu, Rygelov rođak Bishan svrgnuo ga je sa prijestolja te sam ugrabio vlast. Rygel nikada nije raspravljao političke uzroke tog događaja, ali namjerava se osvetiti čim dobije priliku. Bishan je predao Rygela Peacekeeperima koji su ga držali kao zatvorenika 130 ciklusa. Rygel je prvo bio zatvorenik na peacekeeperskom zapovijednom brodu Zelbinionu, gdje ga je vrlo često mučio i ponižavao kapetan broda Selto Durka. Rygel je preživio ali je zbog toga zamrzio Durku i Peacekeepere općenito.
Članak je pročitan 6 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Chiana
Chiana je Nebari, rasa sivokožaca čije je društvo u potpunosti kontrolirano od strane njihove vlade (znane kao "Establishemnt"). Chianini nekonvencionalni postupci su je napravili metom za vladino reprogramiranje mozga (zvano "mental cleansing"), međutim Chiana je uspjela pobjeći iz zatočeništva dok je boravila na Moyi, i kasnije postala stalni član Moyine ekipe sa ostatkom posade.
Članak je pročitan 6 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Pa’u Zotoh Zhaan
Zhaan je i Pa'u (svećenica), a njena vrsta je Delvian, plava, spiritalna vrsta koja je evoluirala iz biljaka. Kasnije otkrijemo da je ubila svoga ljubavnika koji je surađivao sa Peacekeeperima, a to je za Zhaan bila izdaja. Zhaan je zatvorena na Moyi za taj zločin. U mladosti je bila vrlo buntovna, ali je kasnije postala svećenica i tako pronašla svoj unutarnji mir.
Članak je pročitan 111 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Pilot
Pilot je član vrste koja je poznata gledateljima jednostavno kao Piloti. On je spojen sa Leviathanom, biomehanoidnim svemirskim brodom i tako postaje njihov navigator, suputnik i voljeni član posade. Od kada je spojen, Pilot može živjeti vrlo kratko odvojen od Leviathana i jedino kada putuje u nečem što je napravljeno od leviathanskih komponenti (kao npr. transpot pod). Moyin Pilot je jedino poznat po imenu njegove rase, koje je također i njegovo drugo ime kao opis njegove uloge na brodu. Njegovo pravo ime, ako ga je i imao, nije poznato.
Članak je pročitan 5 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Kapetan Bailar Crais
Bailar Crais je Sebacean, rođen u farmerskoj obitelji. Peacekeeperi odvode njega i njegovog brata Tauva u vojsku dok su još bili djeca, Craisov otac je ostavio njemu brigu o mlađem bratu, brigu koju je Crais shvatio vrlo ozbiljno i zbog koje je kasnije protjeran iz Peacekeepera.
Članak je pročitan 112 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Stark
Stark je Styker,specializirana podrasa Banika.Stark nosi polu-masku-pričvršćenu za njegovu glavu dvama odvojenim remenovima-od nepoznatog metala,sakrivajući bestjelesni dio narančastog sjaja kad je otriven,na desnoj strani lica koji otkriva jedino kad nekome odnosi bol ili pomaze u "prelasku" duše covjeka neposredni prije smrti.No,čineći to, Stark upije mali dio duše-znanja i emocija- osobe kojoj pomaze "preći" u svoju psihu,što bo moglo objasnit njegovu mentalnu nestabilnost.
Članak je pročitan 6 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Jool
Jool je mlada žena Interiona sjajnih akademskih dostignuća. Dok je bila na odmoru sa svoja dva rođaka (putovali su oko galaksije da proslave svoje maturiranje) upali su u nevolju. Njena dva rođaka su dobili smrtonosnu zarazu te su zajedno sa njom smrznuti da bi bili iskorišteni kao donatori organa od strane Diagnosana. Nakon što je Crichtona operirao Diagnosan, morao je iskoristiti dio mozga jednog od Joolinih rođaka da bi Crichtonu vratio govor.
Članak je pročitan 10 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Utu-Noranti Pralatong
Noranti je došla na Moyu nakon unštenja Scorpiusovog command carriera na kraju treće sezone. Njena vrsta se zove Traskan i vrlo malo znamo o njenom životu prije nego je došla na Moyu. Noranti se bavi proučavanjem biljaka i primjenjuje ih u razne svrhe. Njeni čudotvorni napitci i prhovi nisu uvijek najuspiješniji, ali nekad baš oni spašavaju posadu.
Članak je pročitan 6 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Sikozu
Sikozu je Kalish koja je odrasla u dijelu svemira kontroliranom Scarrenima. Postala je ekspert (iako ekspert iz knjiga) za leviatane, i naposljetku je otišla raditi za pirate koji skupljaju živčana vlakna leviatana. Sreće se sa Crichtonom dok je on na Elack leviatanu u leviatanskom svetom mjestu za umiranje;predvodila je pirate tamo koji su je naknadno htjeli ubiti da nebi nikome rekla gdje se nalazi to mjesto.Crichton joj daje nadimak "Sputnik" zbog njene špicaste frizure.Pri njihovom susretu nastaje konfuzija jer ona nepodnosi mikrobe za prevođenje,pa mora nauciti sve jezike samo slušajuci ih.Jako je inteligentna i jako brzo kupi informacije.Može "promijeniti centar gravitacije" tako da može hodati po zidovima i stropu,i može jednostavno nadomjestiti udove koji su istrošeni.Mora jesti samo par puta na godinu.
Članak je pročitan 3 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Kapetan Braca
Meeklo Braca je uveden u seriju krajem prve sezone da bude klasični "red shirt" Peacekeeper časnik, no Braca je preživio sve do kraja 4. sezone kada je serija nažalost ukinuta. Krajem 4. sezone otkriveno je i Bracino ime, Meeklo.
Članak je pročitan 5 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)

Komandant Mele-On Grayza
Grayza je Sabaceanka (iako njen blijed bijelo/siv izgled lica i tamne usne mogu dovesti do zaključka da joj je porijeklo od Nebarija) koja unapredjivana kroz Peacekeeper rankove da dostigne rank Komandantice. Lukava, oštroumna i nemilostivo ambiciozna, ona će iskoristiti bilo koga i što god je u njenoj moći da dostigne svoje ciljeve. Ima usađenu žlijezdu u svojim grudima koja sadrži supstancu poznatu kao Heppel ulje, koje je koristila kao sredstvo da svoje muške "žrtve" prikloni svojoj volji. Mana ove žlijezde je to što joj skraćuje život, ali neznamo točno koliko.
Članak je pročitan 3 puta | Ovaj članak ste pročitali put(a)


Jeste li gledali farscape?

No posts found in selected forum category.