home
novosti

osoblje
epizode
enciklopedija
likovi

galerija

forum
impressum


Crichton: "Who's your daddy? C'mon, you know who your daddy is. Who's your daddy? D'Argo, tell him who his daddy is."

Enciklopedija
Farscape Vrste
Verzija za ispis | Članak je pročitan 219 puta | Ovaj članak čitate 1. put
Acquarani: Žive u klanu, jednom su bili dio Hynerianskog carstva. John je dosta vremena proveo sa ovom vrstom nakon što je nesretnim slučajem zapeo na planeti (1x14 Jeremiah Crichton). Njihov razvoj je spriječen uređajem koji crpi energiju.

Ancienti: Vrsta mjenjolikih izvanzemaljaca, svladali su tehnologiju crvotočina. Oni su Johnu u podsvijest stavili znanje o crvotočinama kako bi mu pomogli u potrazi za svojim domom. Ancienti traže novi dom.

Banik robovi: Starkova vrsta. Mogu skrivati svoje prave osjećaje i misli tako dobro da čak mogu prevariti i Aurora stolicu. Izgleda da su svi rođeni sa istom vrstom deformacije na licu.

Barkani: (Samo se spominju) Barkan je vjerovatno biće slično šišmišu.

Boolite: Dijelovi tijela ovog bića mogu preživjeti odvojeni i do pola godine (cycle). Jedan je boravio neko vrijeme na Moyi nakon što je pobjegao od Peackeepera. Crais i Jool su ga pokušali sastaviti kao jednu veliku ljigavu slagalicu (3x18 Fractures).

Brindz Hound: Tragač krvi sa šest noga. Jak, brz i opasan, ali ne baš pametan stvor. Grudeksi su ga doveli na Elacka kako bi im pomogao oko hvatanja Johna i ostalih dok oni u miru pustoše umirućeg leviathana (4x01 Crichton Kicks).

Budong: Ogromno svemirsko biće, bolje rečeno čudovište. Chiana je prije dolaska na Moyu živjela u rudarskoj koloniji napravljenoj na ostatcima Budonga. Budong jede energiju poput slatkiša, a budući da su svemirski brodovi puni energije vrlo često nastradaju. Talyna je progutao Budong te se uspio spasiti pomoću Starkove Ideje da posada natjera Budonga na „povraćanje“.

Builders: To su bogovi Leviathana. Oni su dali Leviathanima dušu. Vrlo su pažljivi prema svojoj „djeci“ te ih stalno nadgledavaju kako bi bili sigurni da su Leviathani ostali miroljubiva bića. Moya, Pilot i Zhaan su bili testirani od jednog Graditelja, Kahaynua. On je ispitao ako žive po standardima koje su nametnuli Graditelji.

Calcivore: Biće koje jede kalcij, a najviše u obliku kosti. M’Lee je jedina pripadnica ove vrste koju smo vidjeli. Kada ogladni, pretvara se iz milog bića u strašnog predatora. Kada ubije plijen odnosi ga na hranilište gdje jede kosti svoje žrtve.

Catons: Vlasnici robovskih rudnika gdje je Jothee bio pritvoren. Odbili su tražiti Jotheeja među 10 000 robova pa su sve izručili Scorpiusu. Kad je Scorpius pronašao Jotheeja naredio je da se ostali ubiju.

Charridi: Vrsta ratnika koja želi svladati tehnologiju crvotočina. U savezu su sa Scarranima i nemaju najbolje odnose sa Hyneriancima. Prvi put se spominju u epizodi 3x14 Infinte Possibilities, Part 1: Daedalus Demands.

Colartasi: Vrsta koja je vrlo dobra u traganju, a imaju i odličano razvijen njuh te mogućnost očitavanja energije živih bića. Osim toga mogu i mijenjati svoj oblik. Colartasi ne podnose dobro tešku gravitaciju. John i Crais su uspjeli iskoristiti tu njihovu slabost te ih poraziti (3x10 Relativity).

Coreeshi: Lovci na nagrade koji su došli na Moyu u lov na posadu, a najviše na Johna Crichtona. Imaju jedan uređaj koji smanjuje veličninu njihova protivnika. Tako smanjene zatvaraju ih u prostor unutar njihve ododre (4x08 I Shrink Therefore I Am).

Diagnosani: Specjalizirani su za otkrivanje i lječenjue raznih bolesti. Imaju velike kolekcije zamrznutih bića koja su pred smrt. Koriste ih za istraživanja i kao zamjenu za dijelove tijela njihovih pacijenata.

Dellos Concubines: (Samo se spominju) Imaju ugrađenu žlijezdu koja izlučuje heppel ulje. Njen miris djeluje kao vrlo jak afrodizijak.

Delviani: Zhaanina vrsta. Vrlo spiritualna vrsta plave boje kože. Nisu sisavci, već vrsta biljnog života. Budući da su evoluirali od biljaka, Delviani doživljavaju photogasm kad su izloženi jakoj svijetlosti. Imaju mogućnost vrlo brog kretanja te se čak mogu prilagoditi okolišu. Delvini mogu raditi i spoj umova (Unity). Zhaan je to iskustvo pokazala Johnu.

Deneani: Vrsta koja još nije sposobna za svemirska putovanja. Po razvijenosti slični ljudima iz 20. stoljeća. Crichton i posada se susreću sa ovom vrstom u epizodi 1x2 I, E.T.

Dentici: Živa četkica za zube. Nakon što savršeno očiste zube ostavljaju okus peperminta u ustima. Nesmiju se žvakati ni gutati.

Draksi: Bića sa tri evolucijska stadija. U zadnjem stadiju mogu imati koji god žele oblik. Ova vrsta je zadala dosta problema posadi kad je došla na Moyu. Na sreću samo dok ne izlegnu mlade.

Drannet: (Samo se spominju) Neznamo baš što je Drannet. Aeryn je u epizodi 3x08 Green-Eyed Monster rekla Johnu da se pretsane ponašati kao drannet.

Eidelonci: Moyina posada je otkrila Eidelonc na vodenom planetu gdje su John i Aeryn bili kristalizirani. Noranti je prepoznala simbole i povezala ih sa ljudima iz Arnesska koji su bili zamrznuti u vremenu 12 000 godina. Eidelonci imaju mogućnost utjecanja mira između vrsta.

Energy Riders: Ovo biće je oblik energije koji ulazi u može ući u druga bića. Obično ih se nemože otkriti, ali jedan od njih bio je zaražen. Ušao je u Chianu i odbijao otići dok ga drugi pripadnik njegove vrste nije ubio. Nakon tog neugodnog iskustva Chiana je počela dobivati razne vizije.

Fellipi: (Samo se spominju) Biće na Tarsusu čiji nektar ima okus piva, a urin se služi kao anestetik.

Fire Snakes: (Samo se spominju) Neznamo točno što je ovov biće ali možemo pretpostaviti po nazivu, vatrena zmija, da se baš nevalja šaliti s njima. Aeryn ih spominje u epizodi 1x04 Throne for a Loss.

Grozolians: (Samo se spominju) Tokom rata sa Luxanima, ubili su tisuće Luxanskih žena i djecu. Luxani su im se kasnije osvetili.

Grudeksi: Plaćenici koji su došli na umirućeg Leviathana, Elacka kako bi ga opustošili.

Halosianci: Pticolika vrsta. Iako to nismo vidjeli, napali su Talyna i Craisa koji su zatim onesposobili njihov brod. Kasnije su zapucali na Moyu, ali je je obrambeni sustav ukraden sa Zelbiniona djelomično zaštitio.

Hangi: Biće sa odvojivim očima koje se mogu koristiti za snimanje događaja u 3D. Oči šalju snimljene slike natrag u Hangija, koji ih zatim može pokazati svojim mušterijama.

Hokothians / Lukythianci: Aeryn i skupina plaćenika ubila je njihovog vođu. Za uzvrat Aeryn je bila zaražena toplinskom groznicom. Imaju brodove koji pomoću holograma mogu poprimiti bilo koji oblik.

Hynerian Donkeys: (Samo se spominju) Životinja, vjerovatno slična magarcu. Chiana ih spominje u epizodi 2x04 Crackers Don’t Matter.

Hynerianci: Rygelova vrsta. Prije su Hynirianci bili morska bića, no s vremenom su se razvili te sad žive na kopnu. Imaju tri želuca i jedu gotovo sve, u velikim količinama. Ispuštaju vjetar u obliku helija kada su nervozni ili ljuti.

Ilanici: Genetički srodni Luxanima s kojima su sklopili savez prije 1000 godina. Prvi i jedini put ovu vrstu vidimo u epizodi 1x5 Back and back and back to the future.

Intellant Virus: Virus preuzima tijelo nekog bića. Unutar sat vremena počinje puštati nekoliko milijuna spora. Kad je virus u tijelu nekog bića, gotovo ga je nemoguće otkriti.

Interonci: Joolina vrsta. Genetiči srodni ljudima. Njihov vrisak može topit metal. Imaju zlatnu kožu i zeleno-zlatne oči. Kosa je crveno-zlatna, ali se pretvara u žarko crvenu kada se uplaše ili kad su ljuti.

Jakench: Maleni, zeleni humanoidi sa crvenim sjajnim očima. Ta vrsta nije navikla na bogatstvo, te oni žive služeći drugima. Vidjeli smo samo jednog člana ove vrste. To je ro-NA iz trilogije Look At The Princess.

Kalishi: Sikozina vrsta. Na njihov mozak ne djeluju prevodilački mikrobi, ali mogu naučiti jezik jako brzo. Imaju neke vrlo zanimljive mogućnosti kao što je mjenjaje njihovog gravitacijskog centra. To im omogućava da hodaju po zidovima. Osim toga njihova koža ima jaku sposobnost regeneracije.

Kampeksi: Religijska vrsta koja je privukla ionsku oluju na svemirskoj stanici, Gezma dok je posada bila na njoj.

Kavians: Nastanjuju planet Kanviju kojom vlada obitelj Rinic. Napravili su tvar, cromexin, koja uz ostale stvari liječi Leviathane.

Karack Metalites: Paukolika stvorenja koja prije nego počnu puzati izgledaju kao Borinium ingots, vrijedan metal. Ova malena stvorenja su velike štetočine jer jedu oslabljeni metal. Može ih se ubiti vatrom.

Keedva: Biće koje izgleda kao mješanac između psa i majmuna. Keedva živi u rudniku na Budongu. B’Soog ga je istrenirao tako da ubija. John uspijeva ubiti keedvu, a to na kraju i spašava posadu od velike gladi jer su napravili keedva roštilj.

Khurtanans: Žive na planeti Khurtanan i imaju nenormalan strah od svemirskog ludila (Space madness). Planetom vladaju muškarci, ali žene se bore za jednakost.

Laka: Kukac koji živi na stijenama. Zgnječite ga, istisnete sok, a zatim gurnete u nos. Da, to je droga. John ju je koristio kao obranu od Grayzinog Heppel ulja. Kasnije je Noranti davala „distillate of laka“ Johnu kako bi lakše zaboravio Aeryn.

Leviathani: Moyina vrsta. Bio-mehanička vrsta koje Peacekeepoeri koriste kao transportne brodove. Miroljubiva vrsta koja živi u simbiozi sa Pilotom.

Litigarans: Žive na planeti Litigara. Velika većina stanovništa su odvjetnici koji svoje vrijeme provode pronalaženjem načina da dodatno kompliciraju svoj zakon.

Luxan: D'argova vrsta. Imaju smeđu kožu, nos kao kljun neke ptice i velike produžetke na glavi. Vrsta velikih i snažnih, ali časnih ratnika. Kada je Luxan ranjen jedini način da ga se spasi je da ga se tuče po rani dok god krv ne bude prozirna.

Morlian Death Spiders: Isto kao i vatrene zmije (Fire snakes) Aeryn ih spominje u epizodi 1x04 Throne for a Loss.

Nebari: Chianina vrsta. Imaju sivo-bijelu kožu. Poznati su po izradi vrlo dobrih svemirskoh brodova. Imaju metodu ispiranja mozga koje ne uspjeva uvijek te ima posljedice.

Oo-nii: Biće sa planete Arnessk. Ože preživjeti magnetna ljeta na planeti živeći ispod vode.

Palmolian Meat Hounds: Neka vrsta grabežljivca. Aeryn spominje to biće u epizodi 1x06 Thank God It’s Friday, Again.

Pathfinderi: Vrsta znanstvenika koja istražuje planetu po planetu. Znaju dosta o crvotočinama. Posada se susreće sa ovom vrstom u epizodi 3x03 Self Inflicted Wounds Part 1: Could'a, Would'a, Should'a kada se njihov brod izlaskom iz crvotočine zabije u Moyu.

Peacekeeperi: Militaristička skupina Sebaceana. Druge vrste ih unaajmljuju da drže red, ali oni obično preuzimaju vlast. Prije mnogo godina Eidelonci su sa Zemlje uzeli neke ljude te im ubrzali evoluciju. To objašnjava zašto su toliko slični ljudima. Njihov zadatak je bio čuvanje reda nakon što su Eidelonci pomirili zaraćene vrste.

Peligrinos: (Samo se spominju) Dregon Casanova poziva Aeryn u epizodi 2x12 Look at the Princess, Part 2 da odu izvan gradskih zidina gledati migraciju peligrinosa.

Piloti: Ne zna se mnogo o Pilotima. Najveća čast Pilotu je spoj sa Leviathanom. Kad se Pilot spoji sa Leviathanom oni imaju simbiotičnu vezu. Ako Leviathan umre, umrijet će i Pilot, ali ne obrnuto.

Plokavianci: Vrsta izrađivača i dilera oružja. Sa ovom vrstom se susrećemo u epizodi 2x17 The Ugly Truth. Craisu je namjera bila razoružavanje Talyna i ugradnja nesmrtonosnog plokavianskog oružja. To nije uspjelo jer je Talyn pod napadom bijesa raznio njihov brod.

Qujagans: Ova vrsta je u rodu sa Eideloncima. Iako slični Eideloncima, izgubili su moć utjecanja mira.

Ravorc: Kada Vorc osjeti parazita pretvara se u ravorca.

Relgarians: Miroljubiva vrsta koja voli istraživati svemir, pogotovo ako putuju na Leviathanu. Jedina pripadnica ove vrste koju smo vidjeli je Linfer. Ona je Johnu ponudila tajnu tehnologije crvotočina. John je odbio, ali Pilot i Moya su bili na kušnji.

Scarrani: Reptilna vrsta koja je kako Scorpius kaže trebala davno Izumrijeti. To spriječava biljka, Crystherium Utilia koja im razvija mozak. Vrlo agresivna vrsta koja želi vladati galaksijom. Scorpius je pola Scarran i pola Sebacean.

Scorviani: Neznamo kako vrsta izgleda, ali znao da su u ratu sa Ilanicima. Vrlo okrutna vrsta.

Sebaceani: Po izgledu potpuno isti kao Ljudi, ali ne podnose dobro toplinu i žive puno duže nego ljudi. Ako su predugo izloženi većoj toplini, može doći da toplinske groznice. Nisu svi Sebaceani Peacekeeperi, ali su zato svi Peacekeeperi Sebaceani, osim jednog (Scorpius).

Sgabba Flies: E'Alet je napravio ove male kukce u svojoj glavi. Nakon što kukac ugrize neko biće, E'Ale ga svojim mentalnim moćima prisiljava da ubije.

Shakloomi: Biće vrlo slično raku. Smatra se delicijom. John hvata ova bića u epizodi 1x14 Jeremiah Crichton na planeti Acquara.

Sheyangsi: Izgledaju kao velike napuhane ribe, ali imaju jednu prednost, bljuju vatru. Prvi puti ih vidimo u epizodi 1x7 PK Tech Girl.

Sintar: (Samo se spominju) Biće koje neki put može pretvoriti umrlu dušu u tijelesno stanje. Možda i ne. Aerynin „otac“ uvjerava Aeryn da vjeruje u biće i da ne gubi nadu.

Skreeth: Biće koje može svoje misli prenijeti kroz vrlo veliku udaljenost. Uz to može biti nevidljiv. Commandant Grayza je zaposlila jednog da pronađe Johna. Skreeth je završio na Zemlji gdje je ubio Johnova prijatelja DK-a i njegovu ženu. Na kraju ga D'argo ubija sa Lo'Lom.

Stakira: Neki pripadnici Banik robova imaju posebne moći kojima pomažu bićima da „prijeđu na drugu stranu“. Stark je pripadnik Stakira, a Scorpius ga je mučio u Aurora stolici kako bi saznao njegove tajne.

Strannati: Krakato stvorenje koje zna ako osoba govori istinu ili laže, kad se stavi na glavu. Ako osoba slaže biće mu zabije bodlju u glavu.

Sykaransi: Miroljubiva vrsta koja radi većinom na polju. Imaju crvenu kožu i bijelu kosu. Vrstu posada susreće u epizodi 1x06 Thank God It's Friday. Again.

Tarkans: Tarkan borci za slobodu su neka vrsta organizacije slična crvenom križu. Pomažu onima kojima treba pomoć. To se nebi baš moglo zaključiti po njihovom vanjskom izgledu.

Tavleksi: Vrsta okrutnih plačenika. Na ruci nose uređaj koji im ubrizgava drogu u tijelo. Od te droge postaju snažniji. Prvi puti ih vidimo u epizodi 1x04 Throne for a Loss.

Translator Microbes: Ubruzgavaju se u bića pri rođenju. Koloniziraju jedan dio mozga i omogućavaju raznim vrstama da se sporazumijavaju. No ne prevode baš sve, kao primjer, proste riječi. Kad je John prvi put došao na Moyu DRD mu je ubrizgao prevodilačke mikrobe u nogu.

Tragans: Vrlo opaka plaćenička vrsta. Neki od njih rade za Peacekeepere.

Trelkezi: Pticolika životinja s dvije glave. Njihov mozak smatra se delicijom.

Veneksi: Vrsta snažnih ratnika. Glave nalik lavljoj grivi. Smatraju ih barbarima, ali borili su se zbog prava na pitku vodu.

Vorc: Mali sisavac može imati dva oblika. Jedna služi za pronalaženje, a druga za ubijanje insekata. D'argo i Chiana ga donose na Moyu u epizodi 2x14 Beware Of Dog kako bi Vorc pronašao i uklonio insekta.

Vorcarianski krvni tragači: Lovci na nagrade sa vrlo dobrim njuhom, ali ne baš pre bistri. Ovu vrstu možemo vidjeti u epizodi 1x11 Till The Blood Runs Clear.

Yenenci: Vrsta u kojoj ženska izgleda kao ljudski muškarac, bez genitalija. Jedini predstavnik ove vrste kojeg smo vidjeli je Staanz u epizodi 1x13 The Flax.

Zenetanski pirati: Svemirski pirati koji koriste Flax za hvatanje brodova koje zatim pljačkaju. Na licu imaju tetovaže koje označavaju iz koje su bande. Prvi put se pojavljuju u epizodi 1x13 The Flax.

Napisao: Mario Petković

Jeste li gledali farscape?

No posts found in selected forum category.