home
novosti

osoblje
epizode
enciklopedija
likovi

galerija

forum
impressum


Zhaan: "Rygel, what a surprise. I see you're having something to eat. Is this your third helping or your fourth?"

Enciklopedija
Farscape mjesta
Verzija za ispis | Članak je pročitan 102 puta | Ovaj članak čitate 1. put
Acquara: Idiličan planet gdje je Crichton našao utočište nakon Moyinog slučajnog starbursta. Ljude su na planeti ostavili Hynerianci za vrijeme Rygel X. Uređaj koji su Hynerianci ostavili na planeti spriječavao je ljude da napuste planet i da koriste bilo koji uređaj koji je trebao neku vrstu energije za rad. (Jeremiah Crichton)

Arnessk: Planeta gdje su se John, Rygel i Chiana našli sa D'argom, Jool i Noranti nakon što su se razišli na kraju 3. sezone. Planeta obično ima jak intenzitet magnetičnog polja. Na planeti su pronađeni dokazi da postoje neke povezanosti izmđu Arnesska, Zemlje, Sebaceana i Interiona. Na planeti žive Eidelonci, vrsta koja je živjela prije 12 000 godina, a probuđeni su svi pomoću Jphna i ostalih. Imaju moć utijecanja mira između dvije sukobljene strane (What Was Lost, Part 1: Sacrifice; What Was Lost, Part 2: Resurrection; Peacekeeper Wars)

Barren Lands: Aeryn je išla tamo na planinarenje sa Dregonom Casanovom kako bi izbjegla Johnovo vjenčanje sa princezom Katrallom. (Look at the Princess, Parts 2 and 3)

Berger Nebula (Samo se spominje): Jedno od mjesta koje su Jool i njeni rođaci posjetili tijekom multikulturalnog razgledavanja.

Canaveral: Svemirski centar u Floridi. Svemisrki šatl je od tamo poletio kako bi odnio Johna u Zemljinu orbitu. John je zatim trebao testirati svoju teoriju, ali zanate i sami kako je to završilo... (Premier)

Caton Mines (Samo se spominje): D'Argov sin Jothee bio je zarobljenik u Catonskim rudnicima. Od tamo je prodan Scorpiusu zajedno sa 10 000 ostalih robova.

Cavari (Samo se spominje): Ovo mjesto spominje Noranti u epizodi Lava’s a Many Splendored Thing.

Cemetery Planet: Vrlo mračno mjesto prekriveno grobovima. Ispod površine živi skupina mladih ljudi, koji se ubijaju skačući u provaliju rađe nego da ostare. No njima staro znači sve iznda 22 godine. Kad je Chiana mislila da joj je brat umro, uzela je Aerynin prowler i otišla na planet gdje se na neko vrijeme pridružila stanovnicima planete. (Taking the Stone)

Center Halo: Rapršeni po cijelom svemiru center halosi su mjesta gdje se sve dimenzije susreću i vrijeme prestaje postojati. S vremenom ta svemirska magla se zgusne te tako zarobljuje brodove zauvijek bez vremena. (The Locket)

Commerce Planets: Ima puno Commerce planeta na kojima je posada Moye bila. Tamo se opskrbljuju zalihama, a nerijetko upadaju u nevolje.

Consortium of Trao (Samo se spominje): Kad su Rygela oteli Taveksi, u zatvorkoj ćeliji do njega bio je Jotheb. On je 2. najutjecajnija osoba u Consortium of Trao. Po njegovim pričama to je vrlo moćno svemirsko carstvo. Nakon što Bekesh ubija Rygela, Jotheb ga oživljava. (Throne for a Loss)


Dam-Ba-Da: Pustinja gdje Furlow živi. John i Aeryn su došlu kod Furlow popraviti Farscape 1 modul. Modul je puštao plazmu nakon pokušaja ubrzanja svemirske letjelice pomoću atmosfere planete. U 3. sezoni na toj planeti John #2 dobiva smrtonosnu dozu radijecije od koje umire. (Til the Blood Runs Clear; Infinite Possibilities, Parts One and Two)

Dead Leviathan / Commerce Planet: Mrtvi leviathan spojen je sa asteroidom korišten je kao Commerce planet. Ženski dio posade otišao je tamo kupiti uređaj koji sakriva energetske znakove leviathana. Tamo su naletili na Garyzu i Ahknu koje su imale tajni sastanak. (Bringing Home the Beacon)

Delvia (Samo sa spominje): Zhaanin matični planet. Njen bivši ljubavnik, Bitaal, bio je jedan od spiritualnih vođa na planeti. Kad je Bitaal odlučio dovesti Peacekeepere kao osiguranje, Zhaan ga je ubila. Od tada Zhaan je Peacekeeperska zarobljenica.

Denea: Planeta koja dosta sliči na Zemlju. Moya je sletjela u močvaru kako bi prekrila Peacekeeperski Paddoc odašiljač. Deneanci se nikad nisu susreli sa izvanzemaljcima (izvandeneancima?) dok se John i D'Argo nisu pojavili. (I, ET)

Devastator Reefs: To je mjesto na kojem se se Aeryn i Dregon Casanova nalazili nakon pada sa litice. Kroz taj prostor ne prolaze nikakve letjelice pa su bile male šanse da ih netko spasi. (Look at the Princess, Part 3)

Dimordis Tomb (Samo se spominje): Joolin rođak je rekao da su tražili grobnicu Dimordis u svemirskoj magli Berger za vrijeme svoje ekspedicije kad su se razboljeli.

Lažna zemlja #1: Ancientsi, tražeći novi dom, stvorili su lažnu Zemlju iz Johnovih sjećanja. John je mislio da je napokon na Zemlji, ali Ancientsi su samo pokušavali saznati ako bi mogli živjeti na Zemlji zajedno sa ljudima. (A Human Reaction)

Lažna zemlja #2: John ponovo dolazi na nestvarnu Zemlju, ali ovaj put zna da ustvari nije na Zemlji. Krivci su sada bili Scarrani koji su pokušali saznati zašto je Scorpiusu toliko važan John. (Won’t Get Fooled Again)

Zemlja: Dom Johna Crichtona. Malen i sitan plavi planet, ništa posebno, sa jednim mrtvim mjesecom i bez ikakvih prstena oko planete. Zemlja je 3. od 9 planeta koji kruže oko žute zvijezde koju Zemljani zovu Sunce. Zemljani su od svemirskih putovanja jedva stigli do svojeg mjeseca. Uz to ljudi na Zemlji još uvijek međusobno ratuju. Kao sila u svemiru gotovo su bezazleni. Ma ustvari, vi to sve već i sami znate.

Elepuria (Samo se spominje): Mjesto gdje je Raxil trgovala freselinom. (Scratch ‘n’ Sniff)

Expanse Between: Dok je još bila trudna Moya je je pokušala izvesti Starburst kako bi dokazala da još može služiti posadi. Moya se zaglavila između dimenzija. Posada je pokušala ići natrag, ali biće koje živi u toj dimenziji reklo je Johnu da moraju ići naprijed kako bi izbjegli uništenje. Uz upute bića, Moya se vratila u svoju dimenziju. (Through the Looking Glass)


Favored Planet: Mjesto gdje su John i Aeryn zajedno proveli 55 godina između otvaranja u stelarnoj magli. Satnovnici planete najviše se bave vrtlarstvom. (The Locket)

Five Pulsars: Moya je prošla pet pulsara na putu prema Traltixxovoj radionici. Traltixx je tvrdio da svijetlost pulsara stvara probleme slabije razvijenim vrstama. Prvo se mislilo da pulsari utječu na posadu Moye, ali to je na kraju bio sam Traltixx. (Crackers Don’t Matter)

Gammak Base: Larraq je bio na putu prema Gammak bazi kako bi odnio intellent virus kojeg je ulovio u nekom biću. Rygel i Chiana slučajno oslobađaju virus koji na kraju ulazi u Larraqa. Larraq u svom pokušaju bijega nožem izbode Aeryn i ozlijđuje joj paraphoral živac. John i Chiana odlaze u Gammak bazu kako bi našli lijek za Aeryn. Chiana uspijeva odnijeti Aeryn lijek, ali Johna hvata Scorpius. U svojoj Gammak bazi Scorpius je pomoću Aurora stolice saznao da se Johnu u svojoj podsvijesti nalazi znanje o crvotočinama. Uz to Scorpius je ugradio Johnu čip u glavu kako bi izvukao to znane iz Johna. John i D'Argo kasnije uništavaju Gammak bazu. (Nerve; The Hidden Memory; Family Ties)

Hallowed Realm (samo se spominje): Mjesto gdje Hynerianci odlaze nakon svoje smrti. Kad je Rygel mislio da je John mrtav izveo je jako dirljiv obred prelaska na drugu stranu. (That Old Black Magic)

High Command: Sjedište Peacekeepera.

Hyneria (Samo se spominje): Rygelov matični planet na kojem je bio dominar (vladar) sve dok njegov rođak Bishan nije izveo državni udar i preuzeo vlast. Zatvorio je Rygela pomoću Peacekeepera.

Interdimensional Space: Biće kojeg John zove Einstein doveo je Johna na to mjesto kako bi ispitao Johnovo znanje o crvotočinama. Drugi put John dolazi na to mjesto sa Staleekom kako bi mu dokazao da on nezna stvoriti oružje crvotočine. (Unrealized Reality; Peacekeeper Wars)

Ice Planet: Medicinski objekt Diagnosana Tocota se nalazi na Ledeom planetu. John/Scorpius onesposobio je Aerynin prowler iznad ledom prekrivenog jezera. Aeryn se utopila u tom jezeru. Zhaan ju je kasnije uspjela oživjeti kombiniranjem svojih i Starkovih moći. No nažalost to je za Zhaan značilo smrt. (Die Me Dichotomy, Season of Death)

Jensii Province (Samo se spominje): Mjesto gdje je živjela Orrhn Pak, Heynerianka koja je prevarila Rygela. (Fractures)


Jocation Memorial: Memorialno mjesto gdje je umrlo 30 Peacekeepera braneći samostan. Posada je slučajno došla u vrijeme tog događaja i slučajno promijenila neke stvari. (Different Destinations)


Kanvia: To je planet guste atmosfere u kojem su se Moya i Talyn sakrivali od Peacekeepera. Uz to Kanvia je izvor chromextina, tvari koja bi pomogla Talynu da se izliječi. (Thanks for Sharing)

Katratzi: Tajna scarranska baza u kojoj uzgajaju crystherium, cvijet pomoću kojeg postižu i održavaju visoke mentalne sposobnosti ("Unrealized Reality"; "Bringing Home the Beacon"; "Constellation of Doubt"; "Prayer"; "We're so Screwed", Part 1-3).

Kazda's Swamp: Močvarno područje na planeti Denea, na koju se Moya spustila kako bi onemogućila odašiljanje skrivenog uređaja na njoj, te time spriječila Peacekeepere da je pronađu. Lyneea, stanovnica planeta koja je susrela Johna, poslala je vojnog časnika Ryymaxa da traži Moyu u krivom smjeru, omogućivši D'Argu i Johnu da se vrate na svoj brod ("I, ET").

Litigara: Planet na kojem 90% posto populacije čine odvjetnici. Umjesto političkih stranaka ili monarha imaju odvjetničke tvrtke koje upravljaju planetom. Obzirom na ogroman broj odvjetnika i nedostatan broj predmeta kojim bi se bavili njihovo se zakonodavstvo krajnje zakompliciralo, stoga i za najtrivijalnije stvari postoji čitav niz pravila i procedura. Kad je Zhaan ondje bila optužena za ubojstvo, Rygel i Chiana su preuzeli njenu obranu, jer je lokalni prvobranitelj inzistirao da Zhaan prizna krivnju. Obzirom da niti Chiana niti Rygel nisu dorasli iskusnim odvjetnicima sa Litigare, odlučili su se osloniti na ono u čemu su najbolji - obmani i prijevari, kako bi oslobodili Zhaan ("Dream a Little Dream").

LoMo: Planet na kojem su John, D'Argo, Jool i Chiana proveli nekoliko dana jer ih je Pilot protjerao sa broda zbog neprestanih svađa ("Scratch 'n' Sniff).

Manin Nebula: Područje iz kojeg je Talyn otkrio zračenje leviathanskog broda, što mu je pomoglo da pronađe Moyu nakon Crichtonove pogibije ("The Choice").

Mental Arts Training Camp: Škola u kojoj ljudi uče kako povećati svoje mentalne sposobnosti ("Mental as Anything").

Micar VII: Peacekeeperski planet kojeg su nastanjivali isključivo zarobljenici, te ondje služili kao radna snaga. Zhaan i D'Argo su služili kaznu na tom planetu prije bijega ("Premiere").

Mintaka III: Oslobađanje ovog planeta bio je jedan od najvećih Durkinih pothvata i dio obvezne izobrazbe mladih Peacekeepera. Nakon ispiranja mozga, Durka je tvrdio da je ovaj njegov pothvat ništa drugo nego nepotrebno prolijevanje krvi.

Nebari I: Chianin rodni planet kojeg je napustila zajedno sa bratom Nerrijem. Nebarijska vlada ih je prije odlaska inficirala bolešću koju su trebali raširiti po cijeloj galaksiji, kao dio plana kojim su Nebariji željeli zavladati poznatim svemirom. Kasnije su od jednog vladinog službenika dobili protuotrov što je rezultiralo pravom hajkom za Nerrijem, kako bi vlada doznala tko je izdajnik u njihovim redovima.

Delvian New Moon: Riječ je zapravo o brodu koji se spustio na asteroid, potonuo ispod površine, te postao delvijansko sveto tlo ("Rhapsody in Blue").

Porzin II: Trgovinski planet na koji su D'Argo i Rygel išli u nabavku potrebnih namirnica ("DNA Mad Scientist").

Sacred Stillness: Prema legendi, mjesto nedaleko od Quellanske dvojne zvijezde gdje su se rodili bogovi. U tom su se području nalazile tri trgovačke postaje, no sve tri su uništene naizgled prirodnim silama ("Suns and Lovers").

Shadow Depository: Vrlo velik i iznimno dobro čuvan trezor u kojem osobe sumnjive prošlosti pohranjuju svoje dragocjenosti. Ovim je trezorom ravnala Natira, vanzemaljka sa čudnom sklonošću za isisavanjem tuđih očiju. Prema Aeryninoj procjeni, ovaj je trezor bio bolje čuvan negoli baza Gammak. Unatoč sigurnosnim mjerama, Moyina je posada uspjela ukrasti Scorpiusovo blago. Slavlje se uskoro pretvorilo u borbu za život, jer se zapravo radilo o Natirinoj podvali; umjesto pločica borinija uzeli su metalite, malene glodavce koji se hrane metalom. Moya je uskoro bila preplavljena njima ("Liars, Guns and Money, Part 1, 2"; "Die my Dichotomy").

Siren Star: Zvijezda koja je odašiljala radijacijske izboje koji su neobično snažno privlačili Talyna prema njoj ("Meltdown").

Stallic Hotel: Zgrada na planetu Valldon u kojoj su Stark i Rygel tražili Aeryn ("The Choice").

Stellar Mist: područje u kojem su John i Aeryn za nekoliko dana proživjeli više od 50 cyclea, samo nekoliko arna udaljeni od Moye gdje je vrijeme teklo normalno ("The Locket").

Sykar: Planet na koji je D'Argo stigao u nastupu bjesnila. Posada Moye ga je pronašla nakon tri dana, uvjerenog da je poljodjelac. Sykar je nekoć bio planet bogat raznolikim zelenilom, no pretvoren je u pustoš jer se sada na njemu uzgajao samo tannot kojeg su Peacekeeperi koristili u izradi oružja ("Thanks God It's Friday, Again").

Tarran Ra: Zatvorenička kolonija na kojoj su Zhaan, D'Argo i Rygel trebali završiti prije no što su pobjegli iz zatočeništva ("Premiere").

Tarsus VI: Planet na kojem prebiva biće iz kojeg se crpi Fellipov nektar ("A Human Reaction"; "Different Destinations").

Transformation Yards: T'Raltixx je tvrdio da će odvesti Moyu u Transformation Yards, gdje će joj biti ugrađen uređaj koji će je učiniti nevidljivim Peacekeeperima ("Crackers Don't Matter").

Twin Suns of Quell: Dvostruka zvijezda oko koje su postojale tri trgovačke stanice. Dvije su uništene, što je dalo povoda pričama su stanice uklete. Treća je bila konstantno izložena silovitim solarnim olujama, no otkriveno je da su oluje izazivane na umjetan način iz unutrašnjosti stanice ("Suns and Lovers").

Uncharted Territories: Dio svemira u kojem su Moya i posada potražili utočište nakon bijega iz zatočeništva. Peacekeeperi nemaju jurdisrikciju u tom području (iako imaju barem jednu bazu ondje), no to nije spriječilo kapetana Craisa da ih nastavi progoniti. Taj je dio galaksije dom više humanoidnih vrsta, a postoji i nekoliko izoliranih sebaceanskih kolonija.

Valldon: Tajanstveni planet na kojem je Aeryn pokušala pronaći Johna nakon njegove smrti ("The Choice").

Voodi's Restaurant: Mjesto gdje su se D'Argo i Rygel uputili kako bi se našli sa Scorpiusom. Usred pregovora pojavili su se Sko i Wa kako bi spalili restoran i izvukli novac od osiguranja ("I Yensch, You Yensch").

Napisali: Marko Lubar i Mario Petković

Jeste li gledali farscape?

No posts found in selected forum category.