home
novosti

osoblje
epizode
enciklopedija
likovi

galerija

forum
impressum


Crichton: "I am not deficient. I am superior. Humans are superior."

Enciklopedija
Farscape mjere
Verzija za ispis | Članak je pročitan 74 puta | Ovaj članak čitate 1. put
Arn - vremenska jedinica, približno jednaka jednome satu na Zemlji

Brandar Tile - novčana jedinica. John i D'Argo su ostali bez svog novca na LoMou, gdje ih je Raxil opljačkala nakon cjelonoćnog pijančevanja (FS: "Scratch 'n' sniff).

Cycle - vremenska jedinica, nešto duža od jedne godine na Zemlji. Prema Crichtonu, 4,8 cyclea jednako je vremenu od 5 godina (FS: "Till the Blood runs clear").

Crindar - novčana jedinica kojom se služe Scarrani. Ovu valutu je Sikozu ponudila Grudeksima kako bi kupila svoj odlazak sa Elacka (FS: "Crichton kicks"). Kad je posada Moye kupovala mapu Tormented spacea, Rygel je učinio izvjesne promjene na crindarima, kako bi ih učinio višestruko vrijednijima (FS: "Twice shy").

Dench - jedinica za dužinu, približno jednaka jednom inču (1 inč=2,54 cm). Ovaj izraz koriste Sebaceani; Scorpius je naredio pretragu svakog dencha asteroida na kojem se nalazila M'Lee, kako bi ondje našao skrivenog Crichtona (FS: "Bone to be Wild").

Fennik: novčana jedinica. Stark je u fennicima dao napojnicu posluzi na trgovinskoj postaji kad su mu ponijeli prtljagu (FS: "Suns and Lovers").

Henta: jedinica za dužinu i udaljenost. Na Sykaru, atentatori su promašili Rygela za samo nekoliko henta. Zapravo, atentatora nije bilo, eksploziju su izazvale Rygelove tjelesne izlučevine (FS: "Thank God it's friday, again").

Hetch - mjerna jedinica za brzinu. Kad je D'Argo iščupao žice sa kontrolne ploče na Moyinu mostu, Moya nije mogla letjeti brže od dva hetcha. Kasnije je uspjela postići brzinu od devet hetcha (FS: "Premiere"). Peacekeeperski marauderi koji služe za transport diverzantskih postrojbi mogu postići brzinu od sedam hetcha (FS: "Exodus from Genesis"). Kad je D'Argo pokušao popraviti Staanzov brod, ustanovio je da ovaj ne može letjeti brže od četiri hetcha (FS: "The Flax"). Kad je Moya jednom prilikom teglila teško oštećenog Talyna, "vukla" se brzinom od tri hetcha (FS: "Eat me").

Kalvo - Scarranska mjerna jedinica kojom su određivali količinu stimulansa kojim su htjeli slomiti Crichtonov otpor, te tako saznali zašto je Scorpius zainteresiran za njega. Kad je količina stimulansa došla do vrijednosti 10, Harvey, Scorpiusov klon u Johnovoj glavi, zaustavio je Johnove moždane funkcije na nekoliko microta, kako bi Scarrani mislili da je John preminuo (FS: "Won't get fooled again").

Kelvoy - vjerojatno mjera za energiju. Kad je Talynu ubrizgan stimulans chromextin, razina kelvoya unutar Talyna je porasla, te se brod oporavio (FS: "Thanks for sharing").

Klance - jedinica za toplinu. Prema Starku, u unutrašnjosti budonga vrlo je toplo, temperatura iznosi čak 5000 klancea (FS: Green eyed monster").

Kretma - novčana jedinica. Kad je posada spalila dio Moye kako bi se riješila Karacka, kontaktirali su Tocota i njegova asistenta Grunchlka. Ovaj je tražio 12.000 kretmi za izlječenje Moye, no na kraju je naplatio čak 20.000 kretmi (FS: "Die me, dichotomy").

Lenart - jedinica za težinu ili volumen kojom se mjeri količina chromextina, stimulansa kojim se liječio Talyn (FS: "Thanks for sharing").

Lerg - jedinica kojom se određuju koordinate broda u svemiru (FS: "Throne for a Loss").

Mallot - mjerna jedinica za težinu ili volumen. Jack je iskoristio desetinu mallota partanijumska izotopa kako bi konstruirao crvotočinu (FS: "Infinite Possibilities, Part Two: Icarus Abides").

Metra - jedinica za udaljenost, približno jednaka jednom kilometru.

Microt - Jedinica za vrijeme, nešto duža od jedne sekunde.

Milon - Kad je vojska tražila izvanzemaljce na Denei, vojni zapovjednik Ryymax pronašao je D'Arga manje od pola milona od Lyneeina doma (FS: "I, ET").

Motra - 1/1200 dio metra-e (FS: "What was lost, part two: redemption").

Nanomoment - milijarditi dio momenta. Jednom se prilikom Rygel požalio kako je nekad imao 50.000 sluga koji su se brinuli i za najmanji njegov nanomoment. Prilikom velikih proslava znao je imati više nego dvostruko posluge (FS: "The Flax").

Nilit - jedinica za brzinu vjetra. Olujni vjetrovi u blizini trgovinske postaje dosezali su brzinu od 300 nilita (FS: "Suns and Lovers").

Parisim - mjera koju je Borlik koristio kako bi izmjerio jačinu olujnih udara na trgovinskoj stanici (FS: "Suns and Lovers").

Pemno - jedinica kojom se određuju koordinate na mapi.

Sakmar - jedinica za težinu koja se trebala pojaviti u epizodi "Premiere", no prema O'Bannonu, nije se koristila zbog nedostatka vremena da se snimaju nove scene. Kad je Moya pročišćavala Aeryninu krv kako bi uklonila otrove, D'Argo je naglasio kako se time neće naškoditi Moyinu djetetu, jer je ono prilično teže od jednog sakmara (FS: "Nerve").

Samat - jedinica za dužinu koju koriste Acquarani. Njome su usporedili visinu D'Arga i jednog svog ratnika (FS: "Jeremiah Crichton").

Solarni dan - jedinica za vrijeme. Može se odnositi na bilo koje vrijeme, obzirom na koje se sunce odnosi. No uobičajeno je da jedan solarni dan traje 24 arna.

Trad - jedinica za snagu Moyina transportnog broda. Kad su Aeryn i John zaglavili u flaxu, Aeryn je pojačala snagu broda na 500 trada, smatrajući da će ih to izvući iz klopke (FS: "The Flax").

Weeken - jedinica za vrijeme, približno jednaka jednom tjednu.

Zachron - jedinica za dužinu. Prema Staanzovim riječima, veličina flaxa iznosi 75 milijuna zachrona (FS: "The Flax").

Napisao: Marko Lubar

Jeste li gledali farscape?

No posts found in selected forum category.