home
novosti

osoblje
epizode
enciklopedija
likovi

galerija

forum
impressum


Crichton: "I don't think Pilot's in a Leviathan for Dummies mood right now.."

Enciklopedija
Moya
Verzija za ispis | Članak je pročitan 1 puta | Ovaj članak čitate 1. put
The_Way_We_Weren_t022.jpg
Promises031.jpg
Thanks_For_Sharing010.jpg
Dream_a_Little_Dream008.jpg
LGM_P2_-_With_Friends_Like_These031.jpg
Home_On_The_Remains000.jpg
bscap024~0.jpg
LGM_P2_-_With_Friends_Like_These032.jpg
bscap016~5.jpg
bscap000~1~0.jpg
Moya je član rase Leviathana kreiranih od strane Graditelja. Leviathani su spojeni sa Pilotom, koji služi kao Leviathanov navigator, pilot, prijatelj i veza sa posadom broda. Leviathani nemaju nikakvog oružija. Međutim imaju obrambeni manevar Starburst, koji omogućuje brodu da velikom brzinom putuje kroz procjep u prostoru-vremenu.

Moya je ranije bila zarobljenik Peacekeepera (Miročuvara), koji su dobili kontrolu nad njom preko ogromnih kontrolinih ogrlica koje se nalaze oko broda i discipliniraju ih. Moja i Pilot su, uz pomoć Crichtona, Zhan i D’Arga, uspjeli pobjeći.

Ne zna se tačno koliko velika je Moya, ali prema seriji, treba barem nekoliko minuta da bi se stiglo sa jednog mjesta na drugo, a od komandnog mosta do Pilotove jazbine treba najmanje 30 sekundi. Jedan Farscape roman govori da je Moya veličine Menhetna. Prema Muzeju i Dvorani Slavnih Naučne Fantastike u Sijetlu, Moyina dužina je 1.5 kilometara.

Moyino održavanje obavljaju DRD-i (Diagnostic Repair Drones - Dijagnostički droidi za popravku) , mali roboti, koji podsjećaju na preuveličane bube.

Na kraju prve sezone, Moya je rodila Peacekeeper/Leviathan hibridni ratni brod kome je Aeryn Sun dala ime Talyn, po njenom ocu