Xhalax Sun
Izvor : Farscape Centar [farscape.sfcentar.com]

Xhalax se prvi puta pojavljuje tokom 3. sezone kao vođa Peacekeeper retrieval odreda koji je poslan da pronađe Talyna. Bivši pilot Prowlera Xhalax je bila kažnjena i prebačena u odred ubojica jer je iskazala ljubav prema svom djetetu, Aeryn Sun.

Kada je otkrivena njena ljubav prema svom djeteu, Xhalax je morala odlučiti izmedju Aeryn i Talyna, odlučivši ubiti Talyna da bi Aeryn prezivjela, Xhalax je zapečatila svoju novu karijeru kao profesionalni Peacekeeper ubojica.

Godinama kasnije Xhalax je prebačena u Retrieval odred, tako susreće Aeryn, objasnivši joj kroz što je sve proša zbog svoje ljubavi prema njoj i optužujući je da je sve njena krivnja. Xhalax nije uspjela u hvatanju Talyna i Craisa, međutim Crais ipak odluči da je ne ubije jer je znao da bi Peacekeeperi samo poslali drugi Retrieval odred.

Aeryn opet susreće svoju majku, koja se i dalje željela osvetiti, ali u razgovoru između njih dvije Xhalax nema snage da ubije Aeryn i prizna da je još uvijek voli, u tom trenu Crais ulazi u prostoriju i puca u Xhalax smatrajući da je Aeryn u opasnosti.

Aeryn uhvati Xhalax da ne padne u ponor, ali je ona ipak zamoli da je pusti jer je ona vec odavno mrtva, jos od kada je ubila njenog oca Talyna. Aeryn shvati da je tako najbolje i pusti Xhalax u ponor.

Napisao: Marko Kapor