No posts found in selected forum category.  



20. Camelot (Kamelot)
Autor : Ana Ćosić | Pročitano : 429 | Verzija za ispis
Ocjena
3/10
1 Glasova
Informacije
Scenarij:
Joseph Mallozzi & Paul Mullie

Režija:
Martin Wood

Gostujući glumci:
Claudia Black - Vala Mal Doran
John Noble - Meurik
Katharine Isabelle - Valencia
Matthew Glave - pukovnik Paul Emerson
David Thomson - Antonius
Eric Steinberg - Netan
Garry Chalk - Čehov
Matthew Walker - Merlin
Martin Christopher - bojnik Marks
Noah Danby - Cha'ra
Connor Cras Dunn - Ramus
Oleg Palme Feoktistov - pilot Koroljeva
Trevor Devall - glas Kvasira

Slike







Tražeći Merlinovo anti-Ori oružje, pukovnici Mitchell i Carter, Daniel i Teal’c nailaze na selo u stilu vremena kralja Arthura. Prolazeći kroz ulaz u selo, Daniel primjećuje mač u kamenu, identičan onome koji je Mitchell izvukao iz kamena ispod Glastonburyja. Meurik, upravitelj u selu im pruža dobrodošlicu u Camelot.

Antonius, seoski povjesničar, objašnjava da oni rijetko spominju Merlina. Smatraju ga čarobnjakom tame. Njegova knjižnica je ostala zapečaćena sve od kada je otišao, otprilike kada je i Arthur otišao u potragu za Sangraalom – Svetim Gralom. Knjižnicu štiti snažno prokletstvo, Crni Vitez. Budući da je Mitchell već jednom pobijedio jednog takvog viteza, nije impresioniran, iako Teal’c i ostali primjećuju da bi ovaj izazov mogao biti drugačiji.

Tražeći knjižnicu, Mitchell i Daniel ugledaju kako se mlada djevojka i dječak igraju drvenim mačevima. Mitchell daje djevijcii, koja se zove Valencia, nekoliko savjeta i pita ju gdje se nalazi Merlinova knjižnica. Valencia ih odvodi do tamo. Vrata štiti magija, no Valencia im govori da postoji ključ, ali se nalazi u arhivu. Antonius im u početku odbija pomoći, no vlastita znatiželja i Danielovo objašnjenje ga ponuka da im ipak pomogne ući u knjižnicu.

Daniel odmah počinje prelistavati tekstove i prašnjave svitke koji su posvuda. Govori da bi bilo gdje u sobi mogla biti skrivena nekakva tehnologija. Sumnjičav, Mitchell vadi knjigu sa police te tako slučajno otkriva tajni prolaz.

Prestrašen, Antonius ih napušta i odlazi kući, a SG-1 ulazi u skrivenu prostoriju. Kao i u špilji u Avalonu ispod Glastonburyja, vatra na zidovima i kaminu se odmah pali. SG-1 istražuje veliku kamenu strukturu u sredini sobe, kontrolno postolje Drevnih koje je tim i prije susreo. Aktivira se kada Daniel stane na podnožje platforme.

Nazad u knjižničarevoj kući, pojavljuje se Crni vitez i ubija Antoniusa.

Mitchell odlazi do mača u kamenu. Valencia mu govori da samo onaj čistog srca i istinitog duha može izvući mač. Arthur se neće vratiti sve dok mač ne izvuče netko iz sela.

Kada se otkrije Antoniusovo ubojstvo, Meurik naređuje SG-1 da odu iz sela. Baš dok im Daniel pokušava objasniti da ne postoji magija, SG-1 je teleportiran na Odyssey. Jaffa su pronašli Supervrata pored P3Y-229, Vrata koja će omogućiti Ori sljedbenicima da dođu u našu galaksiju.

Daniel i Mitchell odlučuju ostati i tražiti anti-orijsko oružje. Teleportiraju ih nazad u knjižnicu. Pokupit će ih Korolev, ruski brod, na putu do Supervrata. Dok Zemlja okuplja flotu svojih saveznika, Asgarda, Tok’ra i Slobodnih Jaffa, da se suprotstave neprijatelju, Teal’c uzima neoznačeni teretni brod i odlazi u potragu za još jednim potencijalnim saveznikom.

Kada Daniel pronađe kod koji će (možda) deaktivirati Crnog vitez, Mitchell i on aktiviraju kontrolnu ploču. Vriskovi ih upozoravaju da se Vitez pojavio. Uvjeren da može pobijediti ratnika, Mitchell izlazi van. No njegova pucnjava iz P-90 samo prolazi kroz Viteza.

Valencia vidi da Mitchell gubi. Trči do mača u kamenu, izvlači ga i dobacuje Mitchellu. Okupan blatom, bori se protiv viteza dok Daniel upravlja postoljem. Time aktivira Merlinov hologram i otkriva sobu punu blaga. No, Vitez i dalje ustraje. U trenutku kada je trebao ubiti Mithella, Daniel pronalazi kontrolne kristale i uništava ih svojim pištoljem.

U međuvremenu, Teal’c dopušta da ga uhvati Lucianski Savez da bi mogao razgovarati s Netanom. Uspijeva ga uvjeriti da im pomogne u borbi koja se sprema kod Super vrata.

Kad Odyssey stigne do Super vrata, asgardski znanstvenik Kvasir se teleportira na brod. Asgardi su analizirali podatke iz Merlinove naprave koja šalje ljude izvan faze. Vjeruju da je Merlinovo anti-Ori oružje uređaj koji može prenositi energiju u dimenziju koju nastanjuju uzdignuta bića – ubija bestjelesna bića kao kada jedan val poništava drugi. Nadaju se da će sljedbenici Orija prekinuti invaziju u našu galaksiju ako su im bogovi mrtvi, ali prvo moraju pronaći način da dovedu oružje u Ori galaksiju, pod pretpostavkom da ga Daniel i Cameron pronađu.

Carter i Kvasir zaključuju da Supervrata mogu zvati iz naše galaksije u drugu i da tako mogu poslati oružje u Ori galaksiju. No, moraju ga aktivirati prije nego to učine sljedbenici Orija. Budući da Vrata vuku energiju iz crne rupe i nemaju vremensko ograničenje od 38 minuta, aktivacija Vrata s naše strane bi spriječila Orije da ih aktiviraju sa svoje strane unedogled. Carter se teleportira na Super vrata zamijeniti kontrolne kristale.

Nazad u Camelotu, Meurik i ostali seljani ulaze u Merlinovu tajnu sobu. Daniel ih pita da li prepoznaju privjesak koji Merlin nosi oko vrata. Merlinova hologramska snimka je nagnala Daniela da pomisli da je privjesak anti-Ori oružje, ali ne mogu ga naći među ostalim blagom. Meurik im govori da je to Sveti Gral i da je Arthur otišao u potragu za njim. No, budući da je mač izvučen iz kamena, Arthur će se uskoro vratiti.

Baš kada im Daniel opet pokuša objasniti da ne postoji magija, Mitchell i on su teleportirani na Korolev.

Carter počinje mijenjati kristale. No, odjednom se Vrata aktiviraju što spriječi Odyssey da ju teleportira nazad. Korolev izlazi iz hipersvemira u trenutku kada kroz Super vrata prođu četiri orijska ratna broda. Brodovi odašilju odlomak iz Knjige Postanka vezano za njihovo skoro uništenje. Daniel koji je pročitao knjigu šalje njima odlomak koji govori da su oni ti koji su u krivu.

Kada Odyssey počne pucati na orijske brodove, oni uključuju naoružanje. Bitka je počela. Odyssey gubi podsvjetlosne motore, a Korolev hiperpogon. Masivna flota Mliječne Staze, koju čine dva broda sa Zemlje, goa’uldski Hat’ak brodovi, Al’kesh bombarderi i asgardski matični brod, bacaju salvu za salvom na orijske brodove, ali nikako ne mogu prodrijeti kroz njihove štitove. Orijski brodovi uzvraćaju paljbu moćnim energetskim zrakama koje sijeku brodove i uništavaju ih na komadiće.

Vjeruju da su ova četiri broda samo prvi val napada, možda čak samo izvidnica. Mitchell dobiva dopuštenje da iskoristi F-302 letjelice na Korolevu. Daniel preuzima navigacijsku konzolu u trenutku kada stigne Teal’c sa brodovima Lucianskog Saveza. Orijskii brodovi izdrže i taj zajednički napad. Pukovnica Carter, lebdeći pored Supr vrata, gleda kako jedan brod Daedalus klase eksplodira.

Na jednom od orijskih brodova Vala Mal Doran gleda istu sliku. Njezino dijete, "volja Orija" će se uskoro roditi.