No posts found in selected forum category.  09. Prototype (Prototip)
Autor : Ana Ćosić | Pročitano : 421 | Verzija za ispis
Ocjena
0/10
0 Glasova
Informacije
Scenarij:
Alan McCullough

Režija:
Will Waring

Gostujući glumci:
Neil Jackson – Khalek
Robert Picardo - Richard Woolsey
Gary Jones - narednik Harriman
Lexa Doig - dr. Lam
Ivan Cermak - Altman

SlikeTok’ra dostavljaju Zemlji dokaze da Ori možda grade nova Supervrata u blizini P3X-584. Uz dopuštenje generala Landryja pukovnica Carter i SG-5 odlaze istražiti. No, gotovo odmah tim se vrati. Carter, u nevjerici govori da su poslani na neki drugi planet, dvanaest tisuća svjetlosnih godina od 584.

Sam i narednik Harriman pronalaze nekoliko "kvrga" u Stargate podacima. Uskoro zaključuju da su te anomalije zapravo to da Vrata na drugoj strani šalju zahtjev za kombinaciju od sedam simbola. Za razliku od MALP-a, organske tvari koje ne daju ispravnu kombinaciju prije dolaska se proslijede na bilo koju drugu, slučajno izabranu Stargate adresu.

Carter napravi program koji provali kombinaciju. Tijekom idućeg testiranja na MALP stavljaju kulturu bakterija. Šifra djeluje i sonda stiže na 584. SG-1 i SG-5 ju slijede.

Bojnik Altman uključuje gravitacijske senzore kako bi otkrili bilo kakve anomalije u blizini planeta. U međuvremenu, pukovnik Mitchell, Teal'c i dr. Jackson istražuju sakriveni laboratorij ispod površine. Izgleda kao tehnologija Drevnih. Pronalaze spravu za manipuliranje genima i mladog čovjeka u stázi. Vidjevši da Daniel dira spravu za manipuliranje genima, Mitchell pritišće gumb na komori koja se odmrzava, a čovjek u njoj pada dolje. Skoro odmah se počinje grčiti.

Tim se vrać na Zemlju. Srećom, gravitacijska anomalija je bila samo nezabilježena crna rupa, a ne nova Ori prijetnja. Dr. Lam uspoređuje čovjekovu fiziologiju sa fiziologijom Drevnih spomenutoj u njihovoj bazi podataka i zaključuje da je u pogledu evolucije, daleko ispred nas. Čovjeku se vraća svijest i kažu mu da je na Zemlji. On govori da se zove Khalek i da ga je oteo neki čovjek koji je manipulirao njegovom DNK. Sve što želi je vratiti se kući. Carter govori da Nirrti vjerojatno nije bila jedini Goa'uld koji je bio zainteresiran za mogućnost naprednog domaćina. Mitchell na to kaže da je laboratorij izgledao kao da pripada Drevnima, a ne Goa'uldima.

Za to vrijeme Daniel i Teal'c se vraćaju na Zemlju sa zapanjujućim otkrićem. Laboratorij je pripadao Anubisu. Anubis je stvorio hibrid Goa'ulda i čovjeka u kojeg je umetnuo svoju DNK iz vremena prije nego je uzdignut. Nakon toga, iskoristio je spravu za manipulaciju da ga poboljša. Po svemu sudeći, Khalek je Anubisov sin.

Sastavljeno je osoblje da se odluči što napraviti sa Khalekom. Nakon prijedloga da ga se vrati u stázu, Daniel im ukazuje na potencijalni rizik ako Khaleka ostave na životu. Za sada, Landry želi poduzeti sve moguće mjere opreza.

Khalek se budi zavezan u izolacijskoj sobi. Daniel sjedi na drugoj strani zida napravljenog od stakla otpornog na metke. U početku, Khalek se ponaša uplašeno i zbunjeno, ali kada mu Daniel kaže da znaju za Anubisove eksperimente, prestaje s glumom. Priznaje da ima sjećanja svoga "oca", uključujući i sukob s Danielom. Khalek pokušava namamiti Daniela u sukob i obećava mu da će prije što njihov susret završi, jedan od njih dvojice iskusiti ubojstvo.

U ime međunarodnog odbora, u SGC stiže agent Woolsey. On im govori da ostave Khaleka na životu radi proučavanja inače će cijelo Zapovjedništvo osjetiti posljedice. Nazad na P3X-584, bojnik Altman otkriva skener mozga Drevnih koji može pratiti Khalekov mentalni napredak. Šalju ga nazad na Zemlju. Daniel teorizira da Khalek mora doseći 80 do 90 posto da bi se mogao riješiti svog fizičkog tijela i uzdignuti se. Priključivši ga na Khaleka saznaju da je trenutno na 68 posto i da evoluira njima ispred očiju.

Khalekovi otkucaji srca ubrzaju, vraća svijest i baca bojnika Altmana na zemlju. Mitchell ga pokuša upucati sa zat'ni'katelom, ali Khalek koristi svoje moći i oslobađa se svojih poveza i uzima Mitchellu zat. Promašuje njega, ali pogađa Carter i dr. Lam. Mitchell ispaljuje dva metka Khaleku u prsa. Međutim, uskoro poželi da je ispraznio šaržer jer se Khalek regenerira nevjerojatnom brzinom… također, skener pokazuje porast od 5 posto.

Khaleka vraćaju na stolicu i stavljaju dodatno osiguranje. Pod je pod naponom od 50 000 volti, a na vratima je postavljen jednosmjerni Tok'ra štit. Dr. Lam vjeruje da se njegove sposobnosti mogu kontrolirati dopaminom. Ako opet postane kreativan, u mozak će mu biti uštrcana jaka doza. Međitim, dok Woolsey i Landry razgovaraju, Khalek otapa cijev za injekciju dopamina.

Landry govori Woolseyu da će Khalek odmah biti transportiran nazad na 584 i stavljen u stázu, neovisno o mišljenju međunarodnog odbora. U trenutku kada Mitchell i dvojica vojnika počinju premještati zatvorenika, ostatak SG-1 se vraća sa još loših vijesti. Khalek je dostigao vrhunac u svome mentalnom napretku i treba mu još tretmana da prođe 80 posto. Khalek se želi vratiti na 584.

Khalek, sada opet osiguran u stolici, koristi svoj napredni sluh i shvaća da znaju njegov plan. Povlači vojnike kroz Tok'ra štit, oni padaju na pod sobe te ih stresa 50 000 volti. Gasi glavno napajanje baze i odlazi na 28. razinu. Unutar sobe sa Vratima koristi svoje moći i naziva 584. Govori im "Trebali ste me ubiti kada ste imali priliku." i odlazi.

No, uskoro se Stargate opet aktivira. Budući da se štit na Vratima nije aktivirao, Khalek izlazi van. Mitchell počinje pucati u njega, ali Khalek fokusira svoju energiju i blokira metke. Budući da mu je energija fokusirana na Camerona, ne vidi Daniela kako ulazi u sobu i puca u njega. Nakon što ga taj metak pogodi, Mitchell i Daniel opet počinju pucati po Khaleku koji pak pada iza rampe.

Carter nije imala vremena informirati Landrya da je uspješno instalirala spravu za prosljeđivanje poziva na Zemljina Vrata. Sada joj je drago što nije jer ih je Khalek mogao čuti.

Podaci koje su dobili od Khaleka bi im mogli pomoći u izgradnji obrane protiv Priora. Woolsey uvjerava Daniela da će osigurati da se obitelji poginulih vojnika dobro zbrinu. Obojica priznaju da im je žao što su bili u krivu o Khaleku i opasnosti koju on predstavlja.