No posts found in selected forum category.  07. Ex Deus Machina (Bog iz stroja)
Autor : Ana Ćosić | Pročitano : 1040 | Verzija za ispis
Ocjena
9/10
2 Glasova
Informacije
Scenarij:
Joseph Mallozzi & Paul Mullie

Režija:
Martin Wood

Gostujući glumci:
Cliff Simon - Baal
Kendall Cross - Julia Donovan
Barclay Hope - pukovnik Lionel Pendergast
Gary Jones - narednik Harriman
Peter Flemming - agent Malcolm Barrett
Sonya Salomaa - Charlotte Mayfield), Chilton Crane,
Louis Gossett Jr. - Gerak
Gardiner Millar - Yat'Yir
Simone Bailly - Ka'lel
Martin Christopher - poručnik Marks
Ken Dresen - Alex Jameson

SlikeJaffa sa oznakom službe lordu Yuu pronađen je mrtav (udarilo ga je auto) na zabačenoj cesti u Virginiji. Teal’c kaže da je većina Yuovih Jaffa sada pod vodstvom Geraka. On i pukovnik Mitchell odlaze na Dakaru to istražiti.

U međuvremenu, dr. Jackson i pukovnica Carter istražuju područje gdje je Jaffa pronađen. Dvije milje od tog mjesta, nalazi se tvornica koja pripada tvrtki Farrow-Marshall. Također, tijekom tog dana nestao je glavni financijski savjetnik tvrtke, Alex Jameson.

Teal'c se obraća Jaffa Vijeću, a nakon toga pokazuje sliku mrtvog Jaffe Geraku koji pak tvrdi da ga nikada nije upoznao. No, i Teal'c i Mitchell su uvjereni da laže.

Daniel se sastaje s ženom Alexa Jamesona, Sheilom. Ona mu govori da je prije šest mjeseci uočila da joj se muž počeo čudno ponašati. Budući da je sumnjala da ju muž vara, unajmila je privatnog istražitelja da ga prati. No, samo dva dana poslije istražitelj joj je vratio novac i ozbiljno sugerirao da odustane od svega. Uplašen, zatražio je da mu vrati i onih nekoliko slika koje je uspio uslikati. Ona je odbila. Daniel ju moli da mu posudi te slike i ona pristaje.

Na Dakari Gerak posjećuje zatvoreničku ćeliju gdje Yat'Yir obrađuje Alexa Jamesona. Kada mu Gerak obeća da će Jaffa uskoro saznati informacije koje im trebaju, Jamesonove oči zasvijetle.

Pukovnica Carter posjećuje središnjicu tvrtke Farrow-Marshall gdje se sastaje sa Charlotte Mayfield, potpredsjednicom tvrtke. Kada joj Carter kaže da su kamioni viđeni kako ulaze i izlaze iz njihove zatvorene tvornice u Virginiji i kada ju pritisne o Jamesonovu nestanku, Mayfield prekida razgovor i Sam mora otići iz zgrade. Mayfield odlazi do nadzornog centra niže u hodniku gdje sjedi Baal koji je promatrao njihov razgovor na monitoru.

Teal'c se savjetuje sa drugim članovima Vijeća, ali nitko ne želi odati nikakve informacije, osim Ka'lel. Ona im govori da je Baal nakon bitke za Dakaru potražio utočište na Zemlji i da ga Gerak namjerava zarobiti veoma brzo.

Goa'uld u Jamesonu otkriva Baalovu novu lokaciju. Nedugo nakon toga, transportni brod pun Jaffa slijeće na vrh kompleksa zgrada Farrow-Marshall usred noći. Baal jedva uspijeva pobjeći.

SGC prima poruku od Baala osobno. U poruci im govori da namjerava ostatak svog života proživjeti u miru na Zemlji, poštujući zakone. U zamjenu, želi da ga ostave na miru. Da bi si osigurao taj mir, kaže im da je negdje u Sjedinjenim Državama podmetnuo naquadah bombu.

Daniel i Sam se udružuju sa agentom Barretom u hvatanju Baala. U međuvremenu, Mitchell i Teal'c odlaze na Prometheus da bi otkrili Jaffa prisutnost blizu Zemlje. Na površini, Barret naređuje prekid misije unatoč tome što Daniel i još jedan agent vide nekoga tko veoma liči na Baala kako izlazi iz zgrade. Ali, na drugoj strani grada Baal drži govor na televiziji, uživo, o njegovoj nedavnoj kupnji neke tvrtke.

Prometheus pronalazi matični brod sakriven iza Zemljinog mjeseca. Brodom zapovijeda Yat'Yir koji ne želi započeti borbu, ali se također odbija povući. Teal'c namjerava posramiti Geraka pred Vijećem kako bi povukao svoju vojsku sa Zemlje. U šoku saznaje da je Vijeće znalo za operaciju. Teal'c ističe da nakon svega što su Taur'i učinili za slobodnu Jaffa naciju, Zemlji duguju barem istinu.

General Landry odlučuje nastaviti sa vlastitom operacijom unatoč pokušajima Jaffa. Modificirani Tok'ra otrov za simbionte je utovaren u raketu, a meta mu je zgrada u kojoj je viđen Baal. Baal saznaje za ovu prijetnju i obećava im da će naquadah bomba eksplodirati u Helcyon Tornju u donjem dijelu Seattlea.

Dok raketa sa otrovom za simbionte pogađa svoju metu, Gerakovi ljudi pokušaju zarobiti Baala. Prometheus teleportira Sam u zgradu i ona uskoro zaključuje da je cijela infrastruktura zgrade obložena naquadahom. Prije nego eksplodira, Prometheus transportira čitavu zgradu u svemir. Na sreću, evakuirali su prostor od pet blokova prije toga, tako da nitko nije svjedočio događaju.

Teal'c se vraća na Dakaru gdje saznaje da je Baal zarobljen. Pogubljuju ga ravno ispred njega. Teal'c izvještava SGC o tome, no oni mu govore da su pronašli dokaze da se Baal klonirao. Moguće je da Baal koji je ubijen na Dakari nije pravi Baal. Kada mu Mitchell kaže da to kaže Vijeću, Teal'c odbija. Gerak se snažno borio za ovu pobjedu i izvijestiti ih sada o ovim novostima ne bi bilo mudro.

Baal sjedi i gleda reportažu Julie Donovan o neobičnoj eksploziji plina u Helcyon Tornju. Blizu njega, drugi Baal uživa u kutiji kineske hrane. Baalova tajnica strpljivo sjedi dok još jedan Baal toči piće njoj i četvrtom Baalu koji čita novine. Pravi Baal, kojeg označava simbol na majici, kaže trojici klonova da odu rano u krevet. Sutra je veliki dan.