No posts found in selected forum category.  

03. Ascension (Uznesenje)
Autor : Darko Kučko | Pročitano : 647 | Verzija za ispis
Ocjena
9/10
2 Glasova

SG-1 nailazi na planet uništen ratom i vjerojatno bez preživjelih. Počinju istraživati uređaj u kompleksu malo udaljenom od grada koji izgleda tehnološki napredniji nego ostatak grada.

Jack i Teal'c istražuju zgradu dok Daniel pokušava prevesti jedan tekst na ulazu, ali dok Carter istražuje uređaj unutar zgrade, pogađa ju snažan energetski val koji dolazi od uređaja i Carter pada u nesvijest.

Ipak, doktorica Fraiser proglašava Carter zdravom, ali zbog napora u zadnje četiri godine predlaže joj odmor. Ispočetka ona to odbija jer se htjela pridružiti SG-16 u istraživanju uređaja, ali general Hammond i pukovnik O'Neill joj zapovijedaju da ode kući i da se odmori.

Iduće jutro Sam nailazi na čovjeka ispred kuće, a kada se vrati u kuću ponovo ga nalazi. On joj se predstavlja kao biće 363 i da ju je pratio kroz Zvjezdana vrata u zadnjoj misiji. Carter ne zna što je i što hoće te poziva posebnu ekipu u SGC koja ne uspijeva ništa pronaći. Zato u njezinu kuću postavljaju kamere i mikrofone, ali danima nema traga o nepoznatom biću. Iako njezini prijatelji vjeruju da polako gubi razum, Sam tvrdi da je stvaran. Kada su maknute kamere i mikrofoni, biće se vratilo.

Biće, Orlin, uvjerava Sam da ga pusti u onome što je započeo na planetu Velona. On vjeruje da ljudi mogu podnijeti dijeljenje duša. Sam na to pristaje i kada je proces bio gotov Orlin je dijelio s njom njezinu bit, a u međuvremenu se zaljubio u nju.

Orlin je pripadnik stare vrste koja je prije mnogo stoljeća uzdignuta u viši stupanj života,. Carter vjeruje da je on iste vrste kao Oma Desala, biće koje je othranilo Shifua.

Carter ne govori svojim zapovjednicima o Orlinovom povratku jer joj prijeti da će jednostavno nestati. Zbog toga Carter nastavlja vezu s njim kako bi dobila što više informacija, a to uključuje i istinu o povijesti Velone.

Orlin joj govori da je Velona jednom bila napadnuta od Goa'ulda, te je on usprkos zabrani koja postoji naučio narod Velone kako da izgradi super oružje za svoju obranu. Nakon što su Goa'udli poraženi, narod Velone umjesto nastavka mirnog života počeo je planirati osvajanje drugih planeta. Kako bi ispravili njegovu grešku, došli su drugi pripadnici njegovog naroda i uništili planet, a njega osudili da ostatak života provede sam na Veloni.

Carter ne uspijeva uvjeriti generala Hammonda i Pentagon da zaustave testiranja. SG-16 uz pomoć Carter uspijeva ugraditi naquadah rekator te započinju pripremu za testiranje. U međuvremenu saznaje da je Pentagnon špijunirao nju i Orlina.

Uskoro Pentagon šalje posebnu jedinicu kako bi uhvatili Orlina, ali Sam ulazi prije njih u svoju kuću i nalazi Orlina kako u podrumu radi minijaturna Zvijezdana vrata pomoću kojih se misli vratiti na Velonu i zaustaviti pokus. Iako se odrekao svojih moći kako bi mogao biti blizak sa Carter, u njemu je ostalo sve potrebno znanje da napravi Zvijezdana vrata. Nakon što aktivira vrata i prolazi kroz njih, Sam ga slijedi, a specijalna jedinica dolazi prekasno da ih zaustavi.

Na Veloni se baca pred pušku pukovnika Reynoldsa kako bi zaustavio pokus, jer vjeruje da, ako se aktivira oružje njegovi će ljudi uništiti Zemlju kako što su uništili Velonu. Orlin uspijeva isključiti napajanje i oružje je ugašeno. Ipak, Orlin je blizu smrti i nitko mu ne može pomoći, ali u tom trenutku njegov narod mu daje još jednu priliku i pomaže da se još jednom uzdigne te on sa svojim moćima uništava super oružje na Veloni.