No posts found in selected forum category.  

15. Chain Reaction (Lančana reakcija)
Autor : Darko Kučko | Pročitano : 571 | Verzija za ispis
Ocjena
0/10
0 Glasova

Nakon još jedne misije koja je završila okršajem protiv Goa'ulda, generalu Hammondu je došlo do glave što mora slati u opasnost dobre ljude te je najavio svoj odlazak u mirovinu.

Jack u to ne vjeruje te pritišće Hammonda da mu kaže istinu, ali general odbija i napušta SGC. Njegova zamjena je general bojnik Bauer, birokrat iz Pentagona koji ima veoma malo interesa za ljude i program SGC-a.

Dani prolaze i Baureova politika je aktivna, SG-1 je razbijen; Teal'c je dodijeljen SG-3, Danilelu je dodijeljen uredski posao, a Sam dobiva zadatak da razvije naquadah nuklearnu bombu. Jacku se ubrzo čaša prelila i stalno se svađa sa novim zapovjednikom u svom poznatom stilu.

Uskor Jack posjećuje Hammonda kod kuće te ga ponovo napada sa željom da sazna pravu istinu. Hammond popušta te mu govori da su ga prije dva tjedan nazvali iz NID-a i rekli da mora započeti prikupljati naprednu tehnologiju bez obzira na cijenu, a dan nakon što je to odbio dva čovjeka su pokupila njegove unuke iz škole. Iako nisu bile ozlijeđene, nego su ih malo provozali po gradu i na kraju pustili, Hammond je shvatio poruku.

Poznavajući jedinog člana NID-a, Harrya Maybourna koji očekuje smrtnu kaznu zbog veleizdaje, Jack odlučuje sklopiti dogovor s "vragom" kako bi pomogao generalu.

Kako ne zna mnogo o ucjeni Hammonda, ali zna gdje bi se dokazi o tome mogli sakupiti, Jack iskorištava svoje prijateljstvo sa predsjednikom i dobiva dozvolu da se Maybourna pusti iz zatvora na nekoliko dana. Nakon izlaska iz zatvora, Maybourn vodi Jacka u svoje privatno sklonište.

U SGC-u jedan je član jedinice mrtav nakon akcije sakupljanja naquadaha koji je potreban za testiranje bombe. Nakon što je Sam pozvana da pomogne da se projekt što prije završi, informirana je da će bombu isprobati na planetu gdje postoji životinjski i biljni svijet i da će Zvjezdana vrata biti otvorena za vrijeme eksplozije. Shvaća da je od početka glavni generalov cilj bio uništi cijeli goa'uldski planet samo sa jednom bombom, jer većina goa'uldskih planeta ima naquadah u tlu. Takva lančana reakcija može biti pogubna za Zemlju ako Zvjezdana vrata budu povezana za vrijeme eksplozije i ako ona na pokusnom planetu ne budu uništena u eksploziji.

Zbog potjere od strane NID-a Jack i Maybourn ne uspijevaju ući u NID-ovo računalo te su prisiljeni otići senatoru Kinseyu, za kojeg je Maybourn znao da ima veze sa NID-om. Jack pištoljem smiruje senatora dok se Maybourn sa njegovog računala spaja u NID mrežu.

Bauer naređuje detonaciju bombe, i kako je Sam predvidjela, Zvjezdana vrata na planetu nisu uništena te radijacija počinje ulaziti u SGC kroz crvotočinu. Odmah je aktivirana zjenica, ali to samo prolongira neizbježno. Iznenađen razvojem događaja, Bauer naređuje evakuaciju kompleksa, ali Sam ga upozorava da će se Vrata možda sama od sebe zatvoriti nakon 38 minuta, ali ako se to ne dogodi Zemlja je osuđena na propast. Ipak, nakon 38 minuta Vrata se zatvaraju, a Bauer se ispričava Sam zbog svog ponašanja koje je zamalo dovelo do uništenja Zemlje.

Sa jakim dokazom o Kinseyevom upletanjem u ucjenu generala Hammonda i Maybournovih ilegalnih akcija na drugim planetima, Jack prisljava Kinseya da Hammonda vrati na stari položaj, što je ubrzo učinjeno.

Kako je Maybourn prisilio Kinseya da ga smjesti u udobniji zatvor, Maybourn uskoro bježi te se javlja Jacku kako bi mu zahvalio i obavijestio da uživa u tropskom raju.