|
|
12. Tangent (Tangenta)
Autor : | Pročitano : 152 | Verzija za ispis
SAD-e su konačno iskoristile gou'uldske letjelice otete sa Apophisovog broda. Nakon što su proučavali letjelicu malo više od dvije godine, osoblje Područja 51 napravilo je hibrid broda u kojem se nalazi ljudska i goa'uldska tehnologija. Teal'c pravi probni let sa X-301 Presretačem te impresionira predstavnika Pentagona generala Vidrinea.
Test se nastavlja nakon što se Jack ukrca na letjelicu kako bi zajedno sa Teal'com isprobao kapacitet oružja pucajući u mete.
Ipak ne teče sve po planu. Teal'c gubi kontrolu nad letjelicom te se letjelica počinje penjati i uskoro prolazi Zemljinu atmosferu i ulazi u svemir. Čuje se Apophisov glas koji im govori da je ugradio poseban uređaj u sve letjelice u slučaju da se Teal'c nađe u jednom od njih, a letjelica bude krenula prema matičnom planetu Apophisa.
Komunikacija sa SGC traje sve duže zbog sve veće udaljenosti letjelice od Zemlje. Sam i Daniel pokušavaju sve kako bi spasili svoje prijatelje. Jedna od mogućnosti je da se isključi Apophisov uređaj, ali Carter ne želi riskirati jer vjeruje da mi to mogla biti zamka.
Pokušaj da sa brodskim raketama promijene putanje te da se odbiju od Jupitera prema Zemlji je neuspješan te je letjelica oštećena, a zraka je ostalo samo za jedan dan, te su Teal'c i Jack prisiljeni isključiti sve nebitne sustave kako bi štedjeli energiju.
Daniel kontaktira Tok're i Tollane, ali ni jedni nemaju letjelicu koja bi došla za jedan dan. Ipak Tok'ra imaju operativca na obližnjem goa'uldskom planetu, ali ne žele da se njegov položaj razotkrije. Sam uspijeva otkriti koji je to planet samo jedan dan putovanja udaljen od Zemlje.
Ona i Daniel odlaze na P2C-527 pomoću Zvjezdanih vrata te tamo nalaze Jacoba Cartera. Uspijevaju ga nagovoriti da napusti svoj zadatak i krene sa svojom letjelicom prema položaju jedrilice.
U međuvremenu Teal'c i Jack su zamoljeni da pričekaju još 24 h, ali kako imaju zraka samo za još 12 h, Teal'c ulazi u stanje Kelnorima kako bi uštedio što više kisika.
Kako bi što prije stigao do letjelice, Jacob je preopteretio motor te su zaglavili sa letjelicom u neprijateljskom području. Dva goa'uldska matična broda se približavaju te, dok Sam i Jacob popravljaju pogon, Daneil treba nekako zaokupiti Goa'ulde. Ipak u zadnji trenutak uspijevaju popraviti hiper pogon te kreću prije nego što su ih napale jedrilice.
U kokpitu X-301 je veoma mirno, Teal'c meditira, a Jack pokušava spavati. Brod nastavlja svoj put sve dalje od Zemlje, a general Hammond i bojnik Davis ne mogu ništa napraviti nego samo čekati čudo. Ipak u zadnji trenutak do jedrilice dolazi Tok'ra izviđački brod sa Sam, Danielom i Jackobom. Kako ih radio komunikacija ne može probuditi, Jackob sa svojom letjelicom prodrma jedrilicu te se Jack probudi.
Sam uspijeva nagovorit Jacka i Teal'ca da se izbace iz kokpita te kada dođu pet metara do Tok'ra broda biti će prebačeni pomoću transportnog prstena. Plan uspijeva te se uspješno vraćaju na Zemlju.
|
|
|
 |
|
 |