No posts found in selected forum category.  

05. Divide and Conquer ( Podijeli pa vladaj )
Autor : Darko Kučko | Pročitano : 550 | Verzija za ispis
Ocjena
0/10
0 Glasova

SGC osoblje posjećuje matični planet Tok'ra, Vorash, gdje su predstavljeni Vrhovnom kancelaru Per'susu, koji će posjetiti Zemlju kako bi potpisao sporazum o savezništvu sa predsjednikom SAD-a.

Nakon što Martouf predstavi Per'susa, bojnik Graham izvlači goa'uldsko oružje pritom ubivši nekoliko pripadnika Tok'ra i jednog pripadnika SGC-a. Grehem tada okreće oružje prema Anise, ali O'Neill ju u zadnji trenutak uspijeva gurnuti, spasivši joj život. Graham tada počima pokazivati bolne izraze lice te u tom trenutku uključuje samouništenje na oružju koje ga ubija.

Martouf se uskoro vraća obavješćujući sve da će se Per'sus oporaviti. Freya iznosi mišljenje da je Graham bio Za'tarc, tj. bio je programiran da postane ubojica za Goa'ulde. Iako je Visokom Vijeću u zadnja dva mjeseca dokumentirala tri takva slučaja, nisu se složili s tim.

Po njezinoj teoriji, Goa'uldima je potrebno samo kratko vrijeme provedeno sa žrtvom kako bi ju programirali za određeni zadatak te ugrade lažno sjećanje. Žrtva uopće nije svjesna da je kompromitirana sve dok nije kasno. Program reagira na vizualni ili zvučni podražaj i žrtva nakon toga uopće ne može kontrolirati svoje pokrete. Ubrzo nakon obavljenog zadatka uključi se program za samouništenje i žrtva samu sebe ubije. U svim slučajevima žrtvin mozak je uništen što onemogućuje podrobnije istraživanje Za'tarc tehnologije.

Kako bi se odagnala mogućnost da je netko od Tok'ra ili SGC-a potencijalni ubojica, Freya je razvila uređaj koji otkriva Za'tarc prije nego se aktivira. Prije odlaska na Zemlju ispitala je Per'susa i sve Tok'ra koji će biti u njegovoj delegaciji.

Freyin uređaji radi tako da uspoređuje podsvijest sa sviješću. Kada postavi određeno pitanje, subjekt je pozvan da se prisjeti u detalje neke situacije te ako podsvijest nije jednaka sa sviješću, to je dokaz da subjekt laže ili se prisjeća lažne memorije koju su postavili Goa'uldi.

Ispitivanje započinju sa članovima Grahamovog tima u misiji na P6Y-325 gdje su došli u sukob sa Goa'uldima te se vjeruje da je tamo Graham bio programiran. Za vrijeme ispitivanja otkrivaju da je poručnica Astor također kompromitirana.

Kako bi spriječili da se u Astor aktivira program, Freya predlaže radikalan pothvat u kojem bi se dio mozga gdje se nalazi program uništio. Astor pristaje na to, ali za vrijeme pothvata traži prekid zbog jakih bolova. Martouf naređuje prekid, ali u istom trenutku Astor trgal podveze na rukama, savladava dva čuvara i uzima oružje te puca u smjeru sobe za promatranje. Jack hita u sobu kako bi je spriječio da se ubije, ali ne uspijeva. Nakon ovoga otkrivaju da program ne dopušta nikakvu vanjsku intervenciju inače ubije subjekta. Freya ipak vjeruje da može spriječiti da se program aktivira te dobiva dopuštenje za daljnje istraživanje.

SG-1 je sljedeći na redu za ispitivanje te se Jack, Sam, Daniel i Teal'c počimaju prisjećati svojih prijašnjih misija, pogotovo nedopuštene akcije uništenja Apophisovog broda uz pomoć narukvica. O'Neill i Sam su pritom ostali odsječeni od ostatka jedinice te su jedno vrijeme bili u nesvijesti, što je Freyi dalo naslutiti da bi mogli biti programirani. Na kraju ispitivanja Sam i Jack govore da je eksplozija C-4 onesposobila štitove što je omogućilo njihov bijeg. Freya ih pita da li je to sve čega se sjećaju, na što oboje daju potvrdan odgovor.

Stroj je kod oboje pokazao da imaju lažna sjećanja te su zatvoreni zbog bojazni da su programirani. Hammond razmišlja što da napravi s njima jer je sastanak za nekoliko sati.

Dane su im dvije mogućnosti; ostati u izolaciji sve dok ne završi sastanak, što bi izazvalo samouništenje subjekta, ili napraviti zahvat koji nije uspio na poručnici Astor.

Sastanak treba početi za nekoliko minuta. Sam odbija postupak te joj Janet ubrizgava sedativ, ali u deliriju Sam počima govoriti kako je stroj u krivu i kako su lagali. Kada Janet to čuje, u zadnji trenutak zaustavlja Freyu da pokrene postupak na Jacku koji se odlučio na to bez obzira što zna da više nikada neće biti isti. Nakon što probude Carter, ona traži razgovor nasamo sa Jackom.

Govori mu da oni nisu Za'tarci, već da stroj misli da imaju lažna sjećanja zato što su lagali o svojim osjećajima koji su izašli na vidjelo za vrijeme boravka na Apophisovom brodu, a to nisu mogli priznati javno zbog svoga posla i činova.

Sam nakon toga traži da ponovo ispitaju Jacka. Kada je došao do dijela priče kada je trebao priznati zašto nije htio napustiti Carter, govori da bi radije umro nego izgubio Carter i da mu je stalo do nje puno više nego što bi trebalo. Nakon toga Sam također ispituju te nakon ispitivanja mole da ova ispovijed nikada ne iziđe iz sobe.

U sobi sa vratima Daniel, Martouf, Per'sus i ostali predstavnici Tok'ra čekaju dolazak predsjednika. Jack pita Freyu da li je ona ikada bila testirana na što mu ona odgovara da se nikada nije našla u situaciji u kojoj bi mogla biti kompromitirana. Nakon toga pita ju da li je Martouf testiran jer se on nalazio na Zemlju dok su Tok're testirane na matičnom planetu.

Tada u sobu ulazi Hammond sa predsjednikom kojeg predstavlja Per'susu. U tom trenutku u Martoufu se uključuje program te on počinje pucati po sobi. Per'sus i predsjednik se skrivaju, a Martuf je ranjen u nogu i pogođen nekoliko puta u prsa, ali ni tada nije savladan sve dok ga Teal'c ne pogodio sa zat pištoljem, ali i tada ostaje pri svijesti..

U tom trenutku ulazi Sam i zapovijeda prekid vatre, a Martouf pada na koljena i pokušava aktivirati samouništenje. Sa očajnim izrazom lica zaziva Samanthu, na što ona podiže zat pištolj i ubija ga.