| |
No posts found in selected forum category. |
|
|
|
21. Crystal Skull (Kristalna lubanja)
Autor : Darko Kučko | Pročitano : 1233 | Verzija za ispis
MALP je poslan na P7X-377 gdje otkriva divovsku piramidu koja svojom visinom od 1.000 m nadmašuje sve zemaljske piramide. U unutrašnjosti piramide, na kraju dugačkog koridora na kamenoj platformi stoji kristalna lubanja. Artefakt je sličan onome kojeg je Danielov djed, Nicholas Ballard, otkrio u Belizeu 1971. godine. SG-1 posjećuju planet kako bi istražili artefakt iako visoka razina radijacije skraćuje njihov boravak na samo nekoliko minuta.
Kada se Daniel približi predmetu, krugovi energije počinju kovitlati oko njega. Nivo radijacije počinje eksponencijalno rasti. Teal'c puca zat pištoljem na objekt i to Daniela odbija na kameni pod, ali više nije vidljiv svojim prijateljima. Kako se Carter onesvijestila zbog radijacije, njih troje se vraćaju prema Zvjezdanim vratima, ostavljajući Daniela nevidljivog i onesviještenog.
Teal'cov simbiont omogućuje mu mnogo brži oporavak od ostalih te on odlazi natrag u piramidu kako bi kristalnu lubanju vratio na Zemlju. U trenutku kada se Teal'c počinje vraćati, Daniel se budi i otkriva da je nevidljiv i bestjelesan, dok Teal'c prolazi kroz njega.
Daniel prati Teal'ca do SGC-a i pokušava otkriti što mu se to dogodilo. Čak razmišlja da je možda mrtav, jer nije ni gladan ni žedan. U međuvremenu znanstvenik Robert Rothman proučava predmet, a O'Neill, Carter i Teal'c odlaze posjetiti Nicka Ballarda.
Daniel im nije rekao da je njegov djed imao čudan događaj sa kristalom lubanjom u Belizeu. Nakon povratka u SAD-e tvrdio je da ga je kristalna lubanja teleportirala u divovsku špilju gdje je vidio "divovske vanzemaljce" koji su mu rekli: The enemy of my enemy is my friend" (Neprijatelj mojeg neprijatelja je moj prijatelj) na staro-majanskom jeziku. Nicka je tada znanstvena zajednica ismijala.
Daniel prati ostatak SG-1 do Nicka koji je se nalazi u ustanovi za mentalno oboljele i sluša kako ga tim pokušava nagovoriti da im kaže sve što zna, ali Nick postavlja uvjet; želi vidjeti kristalnu lubanju. SG-1 ga dovode u SGC te mu dopuštaju limitiran pristup bazi i podacima. Nakon što Daniel i Nick ostanu sami, Nick mu se obraća i tvrdi da ga je vidio i čuo cijelo vrijeme, vjerojatno jer je prošao slično iskustvo. Daniel je sretan jer nije mrtav nego je samo izvan faze svoga svemira. Njih dvojica se mire i zaboravljaju sve nesuglasice iz prošlosti.
Uz pomoć Daniela, Nick uspijeva nagovoriti generala Hammonda da mu dopusti odlazak sa SG-1 natrag na planet jer Daniel vjeruje da je pogodak Teal'covog zat pištolja poremetio teleportaciju, te da je on sada zapeo u nekakvom limbu.
Vrativši u špilji lubanju na svoje mjesto, energija počinje kovitlati oko grupe te su svi "transportirani" u drugu fazu. Svi osim Teal'ca koji vidi kako O'Neoll, Carter i Ballard nestaju. On se vraća natrag na Zemlju.
Daniel je prebačen zajedno sa ostalima i svi ga sad vide. Odjednom se pojavljuje lice vanzemaljca kojeg je Nick vidio prije nešto više od trideset godina te ponovo govori istu rečenicu: “Neprijatelj mojeg neprijatelja je moj prijatelj“. Daniel shvaća da je pod neprijatelj mislio na Goa'ulde i zato Teal'c nije bio transportiran zajedno s njima. Kako bi potvrdio da imaju zajedničkog neprijatelja Daniel uzvikuje: “Mi smo neprijatelji Goa'ulda!“
Radije nego da se vrati na Zemlju, Nick pristaje ostati sa vanzemaljcima kako bi sudjelovao u razmjeni kulture. Daniel se pozdravlja sa djedom u nadi da će se jednog dana opet sresti.
|
|
|
 |
|
 |