No posts found in selected forum category.  Replikatori
Autor : | Pročitano : 1423 | Verzija za ispis
Ocjena
7/10
3 Glasova
Replikatori su iznimno napredni umjetni organizmi čiji je jedini cilj replikacija tj. razmnožavanje. Svatko tko se nađe na putu ostvarenja navedenog cilja postati će neprijatelj Replikatora. Stvoreni su na jednom od svjetova unutar naše galaksije od strane iskvarenog i djetinjastog androida imenom Reese. Stvorila ih je kako bi joj služili kao igračke, ali i da bi ju branili od svih napadača. Međutim, uz svoje vrline ona je na svoja stvorenja prenijela i svoje mane. Preostali stanovnici planeta bojali su se Replikatora i stoga su ih pokušali uništiti. Reese im je zapovijedila da se repliciraju pod svaku cijenu, a kako bi se oduprli neprijateljima. Nažalost, Reese je ubrzo izgubila kontrolu nad Replikatorima koji su u vrlo kratkom roku uništili njen planet. Nakon što su Replikatori napustili planet, Reese je pala u duboku depresiju i ubrzo se deaktivirala.

Izgledom podsijećaju na kukce, a građeni su od stotina osnovnih elemenata. Ne zna se od koliko je osnovnih elemenata izgrađen jedan standardni Replikator. Međutim, poznato je kako su potrebna dva Replikatora kako bi oformila trećeg, s tim da navedena brojka eksponencijalno raste. Valja napomenuti kako je za repliciranje novih elemenata potrebno samo nekoliko elemenata i stoga broj Replikatora može narasti od šačice na više stotina u roku od samo nekoliko sati.

Postoje različite vrste Replikatora ovisno o ciljevima koje žele postići. Najuobičajeniji su Replikatori-pauci koji posjeduju četiri noge i dva krilca na svojoj prednjoj strani. Druga, mnogo veća vrsta Replikatora jesu Replikatori-insekti koji nalikuju na divovsku muhu. Navedena vrsta Replikatora ima četiri noge i velika krila koja im omogućavaju da se kotrljaju dok slijeću na pod. Osim toga, sposobni su preskočiti velike udaljenosti. Treća skupina Replikatora jesu Replikatori-Matice. Matice se sastoje od tisuća osnovnih elemenata, a sposobne su koncentrirati i emitirati ogromnu količinu energije. Važno je napomenuti kako Matice obično koordiniraju djelatnost Replikatora.

U načelu, Replikatori djeluju u grupama, međutim i dalje se ne zna gotovo ništa o naravi njihovog društvenog ustoja. Osim toga ne zna se na koji način međusobno izmjenjuju informacije. No, sve u svemu, evidentno je kako Replikatori imaju vrlo uspješnu međusobnu suradnju. U slučaju potrebe, Replikatori su sposobni udružiti se i stvoriti neprobojni zid kako bi se zaštitili od napadača.

Goa'uldska ili druga, slična, energetska oružja ne mogu zaustaviti Replikatore. Takav tip energetskog pulsa može ih zaustaviti samo na trenutak, obično na manje od sekunde. Ljudska oružja, posebice projektili, puno su efikasnija. Udari projektila uzrokuju raspad osnovnih elemenata od kojih su izgrađeni. Međutim, i takav tip oružja može ih zaustaviti samo nakratko, budući da se elementi ubrzo ponovno spoje i na taj način stvore nove horde Replikatora spremnih za napad. Nasreću, ukoliko ih projektil ponovno pogodi, Replikatori se više nisu u stanju ponovno oformiti.

U načelu, Replikatori ne napadaju ukoliko im ne prijeti opasnost. Štoviše, neće pokazati ni trunku zloće ukoliko im se ne prijeti. Ukoliko im se zaprijetei, njihovi obrambeni sustavi pretvaraju ih u ubojiti mehanizam. Posjeduju iznimno korozivan i smrtonosan sprej putem kojeg razgrađuju metale i slitine kako bi ih mogli iskoristiti za izgradnju novih građevnih elemenata.

Sukobivši se sa Replikatorima, tehnološki razvijeni Asgardi doživjeli su velike gubitke. Iscrpivši sve mogućnosti obrane od napada Replikatora, Asgardi su bili prisiljeni zatražiti pomoć od ljudi, tj. od Stargate Stožera. Proučivši androida Reesea, Asgardi su uspjeli otkriti novu zapovijed usmjerenu prema Replikatorima. Navedena zapovijed glasi: "Dođite". Iskoristivši navedenu zapovijed, Asgardi su uspjeli okupiti sve Replikatore, namamivši ih na asgardski matični planet Hallu. Namjerevali su zarobiti sve Replikatore tako da ih zatvore u temporalni mjehur u kojem vrijeme sporije teče. Nažalost, Replikatori su uspjeli prilagoditi napravu za temporalnu dilataciju ubrzavši vrijeme unutar mjehura. U roku od nekoliko dana proživjeli su stotine godina, asimiliravši pritom svu tehnologiju i energiju koja se nalazila na planetu. Štoviše, evoluirali su u humanoidni oblik izgrađen od mikroskopskih nanita, mnogo naprednijih negoli su to obični građevni elementi od kojih su dotada bili sastavljeni. SG-1 tim je uspio preoteti napravu za temporalnu dilataciju i to zahvaljujući pomoći Replikatora imenom Fifth. Nažalost, Replikatori su u međuvremenu oformili milijarde novih građevnih elemenata prekrivši njima površinu Halle, ali i njeno podzemlje.

Replikatori su ostali zarobljeni unutar temporalnog mjehura unutar kojeg vrijeme teče vrlo sporo, dajući na taj način Asgardima stotine godina da riješe problem Replikatora.