No posts found in selected forum category.  Oriji
Autor : | Pročitano : 1699 | Verzija za ispis
Ocjena
8.1/10
7 Glasova
Riječ je o bićima koja obitavaju na višem nivou postojanja i, kao takva, zhtijevaju da ih smrtni oblici života poštuju. Oriji su jednom davno činili jedinstvenu civilizaciju sa Alteranima, kasnije poznatima pod imenom Ancienti. Dok su se Alterani više pouzdavali u znanost, Oriji su bili okrenuti ka religiji, što je s vremenom stvorilo nepremostiv jaz između dvije skupine. Stoga su Alterani odlučili napustiti svoju matičnu galaksiju i naseliti se u našoj galaksiji, Mliječnoj Stazi.

Uvjereni kako su njihovi preci zaslužni za stvaranje ljudskog života, Oriji su oformili filozofiju kako im se moraju klanjati sva svjesna bića na nižim razinama postojanja. Njihovo poznavanje svemira, kao i obitavanje na višoj razini postojanja, savršena su im izlika za takvu politiku. Još uvijek su svjesni Antcienta i njihovog postojanja te ih osouđuju što su "skrenuli" s puta i prihvatili "krivovjerje". Naime, Oriji smatraju kako je pogrešno ne podijeliti znanja o svemiru sa onima na nižim razinama postojanja.

Stoga su oriji osmislili vjeru, nazvavši ju "Vjerom porijekla", a koja upravo njih stavlja u središte stvaranja svega života. Navedenu su religiju pretočili u "Knjigu porijekla", svojevrsnu orijsku Bibliju, a koju njihovi propovjednici zvani Priori dijele "navjernicima" kako bi ih "preobratili". Osim toga, pri preobraćanju se služe nasiljem i vojnom silom.

Sve je više dokaza kako su Oriji jednako moćni kao i Ancienti na mnogim evolucijskim razinama postojanja. Stoga je dr. Daniel Jackson zaključio kako su Ancienti, zbog takve pat pozicije, dugo vremena uspješno skrivali činjenicu kako je naša galaksija nenaseljena i na taj ju način zaštitili od Orija. Međutim, očito je kako Ancienti nemaju namjeru utjecati na slobodnu volju onih na nižim razinama postojanja i na taj način spriječiti širenje orijske "religije" diljem galaksije.

Glavni širitelji orijskog nauka su Priori pod vodstvom glavnog Priora imenom Doci koji stoluje u gradu Celestisu. Doci je orijski glasnogovornik kroz kojega Oriji direktno progovaraju sa "nižim bićima". Naime, Oriji imaju sposobnost opsjesti Docijevo tijelo kako bi direktno iznijeli svoje zahtjeve. Za vrijeme dok je opsjednut, Dociju oči svijetle vatrenim plamom.

Vjera porijekla velika je laž koje su nesvjesni oni koji ju šire i prihvaćaju. Naime, orijska religija ne nudi prosvijetljenje, već joj je svrha prijenos energije s vjernika na Orije. Naime, Oriji mogu preživjeti jedino ako imaju bića koja im se klanjanju i čijim se energetskim poljem hrane. Priori nisu svjesni navedene činjenice, no i da su je svijsni to ne bi mnogo promjenilo na stvari jer je većina od njih toliko isporgramirana da automatski odbijaju svaku sumnju smatrajući ju herezom.