No posts found in selected forum category.  Goa'uldi
Autor : | Pročitano : 1477 | Verzija za ispis
Ocjena
7.6/10
5 Glasova
Općenito:

Goa'uldi su jedna od dominantnih rasa u našoj galaksiji. Po izgledu oni su zmijoliki paraziti koji uzimaju druge vrste kao domaćine protiv njihove volje. Kao najpogodniju rasu, zbog lakog popravljanja oštećenja tijela, najviše koriste ljude kao domaćine. Najviše ih karakterizira njiihova žeđ za štovanjem i vladanjem, pretvaraju se da su bogovi, a mnogi stvarno i misle da su bogovi. Zavladali su mnogim svjetovima, a njihove stanovnike pretvorili u domaćine, vojnike, rudare ili svoje osobne robove.

Simbionte rađaju aseksualne majke, goa'uldske kraljice. Svaki novorođeni simbiont genetski nasljeđuje svo znanje svoje majke (osim ako ga majka ne želi prenijti na potomka).

Kako bi postali sposobni preuzeti domaćina moraju sazrijeti. Sazrijevaju u vodenim kontejnerima kroz koje teče stalna električna energija. Nešto stariji simbionti nastavljaju sazrijevanje unutar tobolaca koji se nalaze unutar trbušne šupljine Jaffaa, robova ratnika koji služe Goa'uldima. Potrebno je nekoliko godina da simbiont sazrije i postane spreman preuzeti domaćina.

Po izgledu, postoje neke razlike između simbionata. Mlađi su bjelji s dva crna oka, a stariji i zreliji su sivo-zelenkasti. Većina njih ima četiri svijetla crvena oka i peraje koje im omogućavaju kretanje u vodenoj sredini.

Zreliji simbionti, unatoč svome izgledu, mogu preskočiti relativno velike daljine. Koristeći svoje snažne čeljusti stvaraju kanal sa stražnje strane vrata kroz koji ulaze i omotavaju se oko žrtvine produžene moždine te prodiru u mozak. Tako u roku nekoliko trenutaka potisnu svijest domaćina i preuzimaju kontrolu nad njegovim tijelom.

Simbionti imaju nevjerojatne regenerativne sposobnosti, a uz pomoć sarkofaga mogu doživjeti i stotine tisuća godina u tijelu jednog domaćina. Nakon što je Goa'uld dovoljno star da može liječiti bolesti i ozljede, ugrađuje se u tobolac Jaffaa tijekom ceremonije prim'tah (to je također naziv simbionta u stadiju života u tobolcu). Goa'uld i njegov Jaffa komuniciraju tijekom meditacije zvane kelnorim. Tijekom ovog procesa Goa'uld prima sve važne informacije o ozljedama i bolestima nosioca kako bi ih mogao izlječiti. Goa'uld djeluje kao imuni sustav Jaffaa.

Razvoj:

Goa'uldi potječu sa planeta s SGC oznakom P3X-888. Prije mnogo godina oni su bili obični zmijoliki oblik života sve dok u njihovu krv nije dospjela određena količina vanzemaljskog elementa Naquadaha. Tada su Goa'uldi postali svjesni te naučili preuzimati kao domaćine rasu po imenu Unas, koja je živjela na površini njihovog planeta. Naučili su koristiti Zvjezdana vrata na svom planetu i napustili ga.

Niz godina su bili izumiruća rasa jer nisu mogli naći pogodne domaćine, sve do prije nekoliko tisuća godina kada je jedan od njih, po imenu Ra, prilikom očajničkog pretraživanja svemira naišao na panet Zemlju naseljen primitivnim ljudima. Ra je preuzeo tijelo mladića i posijao mnoge ljude na razne planete kao radnike. Zbog ovog otkrića on je postao vrhovni Gospodar svjetova.

Nakon što su počeli koristiti ljude kao domaćine, Goa'uldi su stvorili Jaffa vojnike da im služe. Jaffe su stvorile goa'uldske kraljice od normalnih ljudi. Oni su postali inkubatori za larve i njihova osobna vojska. Nakon što se u Jaffi stvori tobolac, on ne može dugo živjeti bez simbionta.

Kultura:

Društvo Goa'ulda je feudalno. Na vrhu hijerahije su Gospodari svjetova, desetak najmoćnijih Goa'ulda koji su neprestano u međusobnim ratovima za svjetove i prirodne izvore. Povremeno znaju organizirati samite i međusobno sklapati saveze, ali ti savezi su kratkog vijeka zbog njihovog totalnog nepovjerenja jednih u druge. Unatoč njihovoj okrutnosti, postoji nekoliko pravila koja svi poštuju. Npr. zabranjeno je stvaranje djeteta između dva domaćina. Ljudsko dijete tako začeto ("Harcesis") posjedovalo bi svo genetsko znanje Goa'ulda i predstavljalo veliku opasnost za Goa'ulde.

Goa'uldima se suprotstavlja Tok'ra, njihova podvrsta odmetnika koja se od njih razlikuje na psihološkoj razini. Tok're žele kooegzistirati sa svojim domaćinima koji to moraju postati dobrovoljno. Zbog toga ih Gospodari svjetova žele istrijebiti. Tok're ne vole da se za njih koristi naziv "Goa'uld", iako su genetski istovjetni, jer smatraju da su Goa'uldi oni simbionti koji žele vladati i da ih se štuje.

Drugi vrlo važni neprijatelji su im u posljednjih nekoliko godina Zemljani koji su se pokazali kao vrlo jaki unatoč nerazvijenosti. Kao najgore protivnike smatraju zemaljsku ekipu SG-1 koji su uspjeli ubiti nekoliko vrlo moćnih Gospodara svjetova.

Bez Jaffa, Goa'uldi su obični paraziti. Kako bi zadržali kontrolu nad planetima koje su osvojili, pretvaraju se da su bogovi iz zemaljske mitologije kako bi ih ljudi štovali i pokoravali im se.

Nedavno je populacija Goa'ulda u opadanju jer Gospodari svjetova na sastancima doslovno proždiru simbionte. Njihova želja za moći i dominacijom, pa čak i nad svojom braćom, je veća nego ikad.

Prilikom najezde Replikatora na našu galaksiju, Goa'uldi su ulazili u bitke s njima i jedan po jedan padali te ih je sada ostalo još vrlo malo, a njihove planete su preuzeli Jaffe koji su osnovali državu slobodnih Jaffa.