No posts found in selected forum category.  Asgardi
Autor : | Pročitano : 1631 | Verzija za ispis
Ocjena
8.9/10
14 Glasova
Općenito:

Asgardi su jedna od tehnološki najrazvijenijih rasa u svemiru. Oni su prijateljski raspoloženi visoko evolvirani humanoidi, jedina rasa koja pokušava nastaviti zadaće drevnog saveza četiriju rasa, a to je podučavanje i uvođenje drugih rasa u savez. Riječima Kendre, stanovnice Cimmerie, planete pod njihovom zaštitom, "Oni su prijatelji i zaštitnici svih osim Goa'ulda s kojima su u ratu.". Asgardi su najveći saveznici Zemlje u ratu protiv Goa'ulda.

Asgardi postoje već dugo vrijeme i potječu iz nama susjedne galaksije Ida. Vrlo davno bili su član velikog saveza četiriju rasa koji se sastajao u Heliopolisu i izmjenjivao znanje. Na čelu saveza bili su Ancienti koji su podučavali ostale rase. Asgardi danas posjeduju svo znanje Ancienta, ali ono je pregolemo i u zadnjih 1000 godina, koliko ga posjeduju, tek su zagrebali po njegovoj površini. Oni govore mnogo jezika i dugo vremena već promatraju ljudsku rasu koja bi jednoga dana trebala postati peta velika rasa svemira.

Fizički, Asgardi su dvonožni humanoidi koji se razmnožavaju putem napredne stanične mitoze odnosno kloniranjem. Duže vrijeme već nemaju sposobnost razmnožavanja spolnim putem. Kada Asgardu tijelo počne otkazivati, njegova svijest se prebacuje u novu, mlađu verziju sebe. Na taj način stekli su određenu dozu besmrtnosti. No zbog potpunog nedostatka nasumičnog odabira tijekom spolne oplodnje došlo je do gubitka razlika stanica na kromosomskoj razini što je dovelo do genetskog raspadanja. Uspjeli su održati određenu količinu novog materijala procesom kontroliranih mutacija, no došli su do granica svojih mogućnosti što se tiče genetskog inženjeringa. Asgardi su zbog svega ovoga postali umiruća rasa i većinu svojih resursa koriste u svrhu potrage za rješenjem ovog problema.

Kao izvor ideja koriste ljudsku fiziologiju i očuvane ostatke drevnih članova svoje vrste koji potječu iz vremena prije genetskih promjena. Ostatke drevnih Asgarda pronašli su 2001. kada su otkrili brod koji je s njihove matične planete lansiran prije 30 000 godina s posadom u stanju hibernacije. Jedan Asgard bio je savršeno očuvan. Vođa ovog projekta je znanstvenik Heimdall.

S druge strane, Asgard Loki ilegalno je proučavao ljudsku rasu kako bi pronašao rješenje problema i stoga je izbačen iz društva znanstvenika, ali on nije odustao te je nastavio otimati Zemljane te vršiti pokuse nad njima sve dok ga jedinica SG-1 nije zaustavila.

Kultura:

Asgardskim društvom upravlja Vrhovno vijeće koje se sastoji od najmanje sedam članova od kojih jezgru čine tri člana koji oko vrata nose medaljone. Oni svoje odluke donose u velikoj sali u koju se može smjestiti veliki broj Asgarda (možda i svi). Ovo vijeće donosi odluke u ime cijele asgardske vrste. Od članova vijeća poznati su Freyr i Penegal te njihov izaslanik Thor koji služi kao glavna veza za odnose sa Zemljom.

Kao i Goa'uldi, Asgardi se predstavljaju primitivnim rasama kao bogovi, ali ne da bi njima gospodarili poput Goa'ulda već kako bi ih štitili i brinuli se za njih dok ne postanu dovoljno mudri kako bi ih mogli vidjeti u njihovom pravom obliku i shvatiti da je svemir veliko mjesto. Kako bi štitili planete, Asgardi sklapaju primirja o zaštićenim planetama s Goa'uldima. Prema zakonu zaštićenih planeta Asgardi ne smiju utjecati na druge rase svojom tehnologijom kako bi ih unaprijedili. No, na planetama smiju ostaviti određene predmete ili testove za primitivne stanovnike. Npr. na Cimmeriji je zaštitnik te planete, Thor, postavio "Thorov čekić" koji ubija Goa'ulde koji stupe na planet, domaćin može preživjeti ako je dovoljno jak.

Jedna od planeta koju su posjećivali i glumili bogove je i Zemlja te su na njoj ostavili svoj trag u obliku bogova nordijskih zemalja, Vikinga.

Tehnološki, Asgardi posjeduju goleme brodove koje stalno usavršavaju. Svaki brod posjeduje napredne štitove i oružja te senzore i teleporter. Zbog svoje tehnološke razvijenosti postali su glavna meta mehaničkih Replikatora koji asmiliraju tehnologiju te se repliciraju.

Rat između Replikatora i Asgarda

Replikatore su Asgardi pronašli na izoliranoj planeti te ih donijeli na brod kako bi ih proučavali, no oni su inficirali brod i počeli ga proždirati. Niti jedno asgardsko oružje nije ih moglo zaustaviti. Svojim proždiranjem legura i metala replicirali su se golemom brzinom i ubrzo ih je bilo na tisuće te su postali opasna prijetnja asgardskoj civilizaciji te je započeo rat s njima. Oni su postali veća prijetnja od Goa'ulda. Pokušali su stvoriti oružje koje bi prekinulo komunikaciju između pojedinih komadića što bi ih potpuno onemogućilo no nisu uspjeli.

U to vrijeme Goa'uldi su počeli napadati zaštićeni planet na kojem su se vršili genetski pokusi u svrhu pronalaska lijeka za njihov problem razmnožavanja. Budući da nisu imali slobodnih brodova, Thor je poslan s jedinim slobodnim brodom u pomoć. Njegov brod je uništen u borbi te je Vijeće odlučilo poduzeti drastične mjere i Freyr je poslan na Zemlju kako bi potražio pomoć od primitivnih Zemljana. Od Stargate Stožera su dobili tijelo tvorca Replikatora, androida Reese, te su njezinim proučavanjem postigli korak naprijed u ratu s Replikatorima. Jedinica SG-1 je pomogla Asgardima u spašavanju znanstvenika Heimdalla i Thora od Goa'ulda.

Kada je Asgardsko vrhovno vijeće shvatilo da ne mogu dobiti rat, došli su na ideju da iskoriste Reese kao zamku. Uključili su njezin program koji naređuje svim Replikatorima da se vrate tvorcu. Uključili su ga u njezinoj moždanoj kori, pojačali ga i emitirali kroz podprostor kako bi pozvali sve Replikatore na njihov matični planet. Sama zamka je trebao biti uređaj koji usporava vrijeme unutar mjehura kojeg stvori. Unutar mjehura vrijeme je trebalo biti usporeno za faktor 10 - jedna godina unutar njega bila bi kao 10 000 godina izvan. Uređaj je konstruiran na Hali unutar neutronskog oklopa i tempiran da se pokrene kada uspiju evakuirati svoju cijelu rasu. Tijekom velike borbe pri evakuaciji mnogo Asgarda je poginulo, a Replikatori su se uspijeli domoći uređaja i prepraviti ga kako bi se razvili u napredniji humanoidni oblik. Evakuacijska flota se povukla u rupu između asgardske i naše galaksije te zatražila pomoć od zemaljske jedinice SG-1 u popravku uređaja. SG-1 su koristeći Prometeja, novostvoreni zemaljski međuzvjezdani brod, otišli na Halu i aktivirali uređaj, pri čemu niti jedan Replikator nije pobjegao.

U zahvalu, Asgardi su pojačali štitove i oružja zemaljskog broda Prometeja.

Dvije godine kasnije, Asgardi su shvatili da bi Replikatori mogli pobjeći te su urušili sunce Halle i stvorili crnu rupu koja je trebala uvući Replikatore unutra te ih tako uništiti. Plan nije uspio i masa Replikatora se udružila u svemirski brod te pobjegla prema novoj asgardskoj planeti Orilli koja je bila zadnja šansa za ponovnu izgradnju asgardske civilizacije. Thor je upozorio planetu i ona je organizirala doček te uništila brod, ali na planetu je pala kiša Replikatorskih kockica koje su se udružile i počele replicirati i uništavati novi svijet uključujući i sustave koji su sadržavali umove Asgardaa koji još nisu bili prebačeni u klonirana tijela. Thor je iskoristio znanje Ancienta koje se nalazilo u glavi Jacka O'Neilla kako bi pronašao način da se Replikatori zaustave. Jack je sagradio uređaj koji može onemogućiti komunikaciju između pojedinih kockica Replikatora (isto ono što su Asgardi pokušavali prije ali nisu uspjeli napraviti). Thor je iskoristio novostvoreno oružje na Orilli kako bi ubio sve Replikatore na planeti no humanoidni Replikator "Peti" uspio je pobjeći sa nekoliko stotina običnih Replikatora. Unatoč bijegu, Asgardi sada posjeduju oružje kojim se mogu braniti od Replikatora. Još samo moraju naći rješenje svojeg problema sa razmnožavanjem.