No posts found in selected forum category.  Z.P.M
Autor : | Pročitano : 1385 | Verzija za ispis
Ocjena
9.3/10
13 Glasova
Radi se o spremniku energije cilindričnog oblika, osmišljenom od strane Ancienta. Z.P.M. može napajati sve vrste ancientske tehnologije, uključujući i Zvjezdana vrata. Z.P.M crpi ogromnu snagu iz tzv. vakuumske energije koja potječe iz samodovoljnog odjeljka prostor-vremena. Sam uređaj ima vijek trajanja od nekoliko milijuna godina.

Neki tipovi ancientske tehnologije primarno se oslanjaju na napajanje iz Z.P.M-a. Tako ancientski grad Atlantis posjeduje tri Z.P.M.-a putem kojih se napaja energijom. Z.P.M., ili sličan energetski izvor, neophodni su prilikom uspostavljanja crvotočina koje vode u druge galaksije. Moguće je konstruirati primitivnu verziju Z.P.M-a, izgrađenu od zemaljskih materijala i napajanja štapnog naoružanja, baš kao što je to svojedobno učinio Jack O'Neill (pod utjecajem ancientskog znanja memoriranog u njegovoj glavi) i na taj način dospio u galaksiju gdje žive Asgardi.

Prvi istinski Z.P.M. uređaj otkrio je SG-1 tim nakon što je O'Neill, opet pod utjecajem ancientskog znanja, odveo ostatak tima na planet Proclarush. Ondje su pronašli napuštenu ancientsku bazu po imenu Taonas i u njoj Z.P.M. Navedeni su Z.P.M donijeli u Atlantus bazu, smještenu na Antarktici, gdje je poslužio kao izvor napajanja za ancientsko robotsko naoružanje pomoću kojega je uništena Anubisova armada. Isti je modul kasnije korišten u svrhu napajanja Zvjezdanih vrata prilikom prve ekspedicije u galaksiju Pegaz, točnije u ancientski grad Atlantis.

Ubrzo nakon što je ekipa stigla u Atlantis, dva od ukupno tri Atlantisova Z.P.M.-a su se istrošila, dok je treći dosegao minimum u pokušaju da zadrži polje slie koje je štitilo Atlantis, smješten pod vodom, od nadiranja iste u grad. Smanjenje energetskih rezervi onemogućilo je ponovno uspostavljanje crvotočine između naše i Pegaz galaksije tako da je Atlantis ekipa neko vrijeme ostala odsječena od Zemlje. Međutim, postoji nada kako će biti pronađen još poneki Z.P.M. uređaj unutar galaksije Pegaz koji bi omogućio napajanje gradskih štitova, ali i ponovno otvaranje crvotočine prema Zemlji.