No posts found in selected forum category.  Thor
Autor : | Pročitano : 1789 | Verzija za ispis
Ocjena
9.7/10
21 Glasova
Thor je u nordijskoj mitologiji bog groma i munje, najstariji sin Odina (vladara bogova) i Jord (boginje zemlje) i jedan od najmoćnijih bogova uopće. Prikazuje se kao veliki snažan čovjek s crvenom bradom i munjevitim očima. Oženjen je za božicu plodnosti Sif i s njom ima kćerku Thrud, također sa ljubavnicom Jarnsaxom ima sinove Magnija (moć) i Modija (snaga).

Unatoč svom, na prvi pogled, strašnom izgledu on je u stvari vrlo omiljen zaštitnik i bogova i ljudi od sila zla (divova) te ga možemo poistovjetiti s likom boga Peruna u slavenskoj mitologiji i boga Jupitera u rimskoj mitologiji.

Prema nordijskom vjerovanju, gromovi su u stvari zvuk koji proizvodi njegova kočija koju vuku koze Tanngnost ("zub koji melje") i Tanngrisnir ("zub koji nedostaje"). Munje nastaju kada Thor baci svoj čekić Mjollnir.

Thor uz svoj magični čekić nosi također i magični opasač Megingjard koji mu udvostručuje snagu. Njegov dom se zove Bilskirnir koji se nalazi u regiji Thrudheim ("mjesto moći"). Thoru služi ljudski sluga Thialfi, glasnik bogova.

Prema vjerovanjima, Thor je stvorio i plimu i oseku pomoću svog roga koji je jednim dijelom umočen u more tako da kad Thor pije vodu iz njega nikako je ne može ispiti, a ispijanjem vode stvara se plima i oseka.

Thorov najveći neprijatelj je Jormungand, Midgardska zmija. Na dan Ragnaroka, Thor će ubiti tu zmiju, ali će umrijeti od njezinog otrova. Njegovi sinovi će naslijediti njegov čekić poslije njegove smrti.

Četvrtak je dobio ime po njemu (Thursday u engleskom potječe od "Tor's Day" ili "Thor's Day"; Donnerstag u njemačkom u stvari znači "Dan groma – Thunder's Day"; na švedskom, danskom i norveškom četvrtak je Torsdag).