No posts found in selected forum category.  Nordijska mitologija
Autor : Kristina Bogović | Pročitano : 1176 | Verzija za ispis
Ocjena
9.2/10
5 Glasova
Nordijska legenda kaže da u početku nije bilo ničega osim vatre i leda. Te su dvije sile polako oblikovale dva prvotna bića: diva Ymira i kravu Audhumlu. Audhumla je preživljavala ližući slani led, dok je Ymir živio na Audhumlinom mlijeku. Na Zemlji nastaloj od Ymirovog tijela izgrađen je dom divova, Utgard, čija se unutrašnjost zvala Midgard, a utvrda Asgard. U konačnici je iz leda oslobođen bog Bor. Bor je otac mnoštva drugih božanstava, no nijedan nije toliko važan kao Odin.

Odin je postao vladar svih nordijskih bogova - kao i utjelovljenje sveg znanja. To je ostvario trgujući svojim desnim okom sa divom zvanim Mime u zamjenu za pristup fontanama mudrosti. Kasnije, nakon što je Mime obezglavljen u borbi, Odin je lubanju oživio travama i biljem te ju je uvijek imao uz sebe kao vrijednog savjetnika.

Iako je Odin imao mnogo djece, upravo konzumacijom braka sa božicom Frigg nastala je velika raznolikost bogova, od suzdržanog i elokventnog Bragija (boga poezije) do najmoćnijeg od svih nordijskih božanstava - Thora, boga munja. Thor je bio zastrašujuć u bitkama što je mogao zahvaliti vlastitom odabiru oružja - nevjerojatno moćnom čekiću kojeg je zvao Mjolnir. Kad bi bio bačen, Mjolnir bi se uvijek vratio Thoru, no ne prije nego bi sjeverno nebo zasljepljujuće sijevalo.

Kada je Thyrm, kralj svih divova u dalekoj zemlji Jotunheim čuo za čekić, odlučio je da ga mora posjedovati. No osveta za krađu Thorovog čekića bila je brza i nemilostiva. Thrym je zahtijevao otkupninu za čekić - a otkupnina je bila Freyja, Thorova majka i božica ljubavi i ljepote. Thor je bio bijesan, no Heimdall, čuvar Duginog mosta i najoštroumniji od svih bogova imao je plan: Thor će nositi žensku odjeću u Jotunheim, zemlju divova, i uvjeriti Thyrma da je upravo on Freyja. Thor je isprva odbio no konačno je obukao jednu od Freyjinih haljina i otišao za Jotunheim. Kada je vrlo zadovoljni Thyrm predao čekić u zamjenu za Freyju, Thor ga je toliko snažno zamahnuo da je veliki div poražen u jednom potezu. Nitko više nije pokušavao išta slično protiv moćnog Thora.

Iako nemilosrdan u bitkama, Thor je bio zaštitnički ratnk naslijedivši svoj položaj boga rata od Tyra (najjunačkijeg i najviše dobronamjernog od svih nordijskih božanstava). Thorov je bijes možda bio užasan, no obično je namijenjen samo onima koji bi prijetili ljudskoj vrsti ili bogovima.

Baldr, s druge strane, bio je potpuno drugačiji Odinov sin od Thora. Umjeren i drag, Baldra se smatralo bogom ljepote i mudrosti. No njega su proganjale noćne more i strahovi od smrti do te granice da je njegova majka, božica Frigg, zahtijevala da se svatko na Zemlji zakune da mu neće učiniti nažao. No Frigg je to zaboravila reći sićušnoj, naizgled beznačajnoj biljci imeli i to je bila Baldrova propast. Bog Loki kreirao je strijelu od imele te je prevario Baldrovog brata (slijepog Hoda, boga rata) da ubije Baldra. Radi toga je Loki bio zatočen ispod divovske zmije koja je ispuštala kiseli otrov njemu na lice. (Bol je bila toliko intenzivna da je Lokijev vrisak tresao Zemlju, stvarajući potrese).

Za to vrijeme Frigg je zamolila Hel, kćer Lokija i božice podzemlja, da povrati Baldrov život. Hel je objasnila da prvo svako živo biće na Zemlji mora proliti suzu za njime, na isti način kako je Frigg zahtijevala obećanja o njegovoj sigurnosti. To je bilo ostvarivo. Jer ipak, Baldr je bio obožavani bog - božica zime Skadi postala je tuđom ženom dok je pokušavala osvojiti Baldrovu ruku. No unatoč njegovoj popularnosti, Helin zahtjev nikad nije bio zadovoljen.

Baldr je imao sina Forsetija, boga pravde. U elegantno ukrašenim dvoranama njegove zlatne i srebrne palače, Forseti je riješio sve razmirice i nastavio širiti legendu o njegovom voljenom ocu Baldru.

Nordijskim bogovima bilo je suđeno uništenje na dan Ragnaroka, u borbi protiv svojih neprijatelja divova.