No posts found in selected forum category.  Egipatska mitologija
Autor : Kristina Bogović | Pročitano : 1095 | Verzija za ispis
Ocjena
10/10
3 Glasova
Prije no što su postojali zrak, zemlja pa čak i nebo, postojala je samo voda - turbulentna, pjenušava voda iz koje se uzdigao prvi bog, Ra.

Ra se pretvorio u novi element u svemiru, Sunce. No usamljenost je uskoro ovladala njegovim mislima te je kroz savezništvo sa vlastitom sjenom podigao kćer, Tefnut. Ona je također bila novi element - vlažnost. Raovo drugo dijete, Shu, postalo je zrak. Oni su potom dobili vlastite potomke, Geba i Nut (zemlju i nebo). Ubrzo je uspostavljen kompletni kozmološki red, no uz njega su stigli i nepredviđeni izazovi.

Ra se našao usred dnevnih borbi sa zmijom Apepom za kontrolu nad atmosferom. Uz pomoć žene i kćeri Bast (božice mačaka i plodnosti), Ra je većinu dana bio uspješan. No onih dana kada je Apep bio jači, oluje i loše vrijeme bili su uobičajeni.

Ovo je bio tek početak onoga s čime se Ra morao suočavati. Frustracije upravljanja ljudskom populacijom koja se žalila i ustajala protiv boga Sunca, dovele su ga do bijesa te je jedno svoje oko poslao prema Zemlji. Oko se pretvorilo u njegovu kćer, božicu osvete Sekmet, silu toliko destruktivnu prema čovječanstvu da ju je Ra nakon grižnje savjesti morao opozvati prijevarom. Ra je svojim podanicima naredio da proizvedu tisuće posuda s pivom. Pivo je pomiješano sa sokom nara kako bi izgledalo kao krv njenih ljudskih žrtava i potom se njime poplavilo polje oko njenog zemaljskog sjedišta. Plan je uspio. Kada je Sekmet izašla kako bi skončala ljudsku vrstu, privuklo ju je crveno jezero te se oduševila i popila mješavinu, odmah zaspavši. Toliko je dobro djelovalo da se, u konačnici, pretvorila u Hator, božicu ljubavi i svečanosti. Ubrzo je postala Ptahova žena (bog stvaranja).

Pa ipak, preuzimanje odgovornosti nad čitavim svemirom počelo je utjecati na Raovu vitalnost. Kako je stario, Ra je tražio zamjenu za svoje obaveze na Zemlji. Odgovor je bio njegov praunuk, Oziris. Oziris je (zajedno sa Izidom, Setom i Neftidom) donesen na svijet putem sjedinjenja Geba i Nut. No kada je Ra predao vlast svijeta Ozirisu, nastala je prva bratska netrpeljivost u povijesti svemira - i to kakva netrpeljivost!

Oziris je bio dobroćudan vladar - pod njegovim zakonima ljudi Egipta postali su civilizirani. No njegov brat Set (bog kaosa i oluja) bio je ljubomoran na pažnju posvećenu Ozirisu i potom ga je ubio. Izradio je precizan sarkofag i održao zabavu govoreći svim rođacima da može biti njihov ako im je taman po mjeri. No predivan sarkofag bio je namijenjen samo Ozirisu. Kada je Oziris ušao, Set je naredio da se zatvori i njegovi su podanici sarkofag odnijeli niz Nil, nadajući se kako ga više nikad neće vidjeti.

Tako je Oziris bio prvi bog u povijesti koji je umro te je postao prvi bog podzemlja. Kada je Neftida rekla svojoj sestri, Izidi, o ubojstvu, Izida se predala tugovanju jer je Oziris bio njen muž kao i brat. Pronašla je tijelo i uspješno ga je oživila te su zajedno dobili sina, Horusa. No Set je ubrzo saznao za to te je u bijesu rastrgao Ozirisa na 14 dijelova, razbacavši dijelove diljem Egipta tako da ih čak ni Izida ne može ponovno spojiti. Anubis, izumitelj balzamiranja i Ozirisov sin, održao je pogreb u velikoj piramidi.

Set je sada bio vladar svijeta, a pošto je obožavao kaos i nasilje, činilo se kako je sav Ozirisov trud bio uzaludan. Za Seta se čak govorilo kako planira sa prijestolja zbaciti i svoga oca, Raa. Ra i Horus prikupili su ogromnu vojsku kako bi prekinuli Setovu vladavinu. Uposlili su i Tota, boga mudrosti i istine koji je pretvorio Horusa u sunčev disk topline toliko jake da je ošamutio Setovu vojsku te su se uništili među sobom.

No Seta se nije moglo nigdje pronaći. On se sakrio vrlo daleko, gdje je bio slobodan zasnovati novu silu kojom bi pobijedio Raa i Horusa. S konačnim Setovim porazom, Horus je rastrgao strica na isti način kao što je Set njegovog oca. Tada je Horus zavladao svijetom i postao uzor svim budućim faraonima Egipta.