No posts found in selected forum category.  Teal'c
Autor : | Pročitano : 1782 | Verzija za ispis
Ocjena
10/10
5 Glasova
Većina podataka SG-1 tima o Goa'uldima došla je od Teal'ca koji je prebjegao Tau'rima nakon što je uvidio da on može biti ključ oslobađanja svog naroda od Goa'ulda. Njegovo ime znači "snaga". Teal'c je Jaffa, čovjek koji služi Goa'uldima kao inkubator za mlade Goa'uld ličinke. Teal'c je star više od sto godina i njegova duga služba Goa'uldima mu je omogućila da upozna različite jezike, kulture, oružja, tehnologiju i dr.

Teal'c je odrastao u društvu ratnika znajući da su slabi pojedinci u njihovom društvu doslovno osuđeni na smrt. Njegov se otac zvao Ro'nak i bio je Prvi Gospodara svjetova Cronusa. Cronus je poslao njegovog oca u bitku koju je bilo nemoguće dobiti, a za kaznu zbog poraza, Ro'nakov simbiont je bio zgnječen u simbiontskom tobolcu, što je je rezultiralo smrću Ro'naka. Teal'c je nakon toga sa svojom majkom pobjegao na Chulak i postao ratnik pod Apophisovim zapovjedništvom.

Kao mladić sreo je Jaffa majstora Bra'taca, koji je bio Apophisov Prvi. Bra'tac je imao veoma opasno uvjerenje da Goa'uldi nisu bogovi nego paraziti koji su porobili Jaffe. Bra'tac je tu istu sumnju vidio kod Teal'ca te je postao njegov mentor, učeći ga ratničkim vještinama i tajnama lažnih bogova. Nakon uspješnog svladavanja testa, Teal'c je postao član osobne Apophisove garde. Bra'tac je Apophisu predstavio njegovog novoga podčinjenoga, ali Apophis je rekao Teal'cu da je njegov otac kukavica jer je došao iz bitke umjesto da je poginuo za svoje bogove. Teal'c je opovrgao te riječi, ali je bio kažnjen od strane Apophisa.

U svom privatnom životu, Teal'c je bio uspješan u uspostavljanu prijateljskih i romantičnih veza. Njegova veza sa Jaffa ženom, Shau'nac je bila prekinuta jer je ona postala svećenica u hramu. Teal'c je uspostavio prijateljstvo sa svojim suborcem Va'larom, ali nakon što Va'lar nije uspio pobjediti jedinice boga Ra, Apophis je naredio Teal'cu da ga ubije. Uvidjevši da testira Apophisovu moć, Teal'c je oslobodio svog prijatelja te se vratio Apophisu sa ukradenim simbiotom od nedavno poginulog Jaffa ratnika. Apophis je vjerovao da je Teal'c izvršio naredbu što je Teal'cu pokazalo da njegov bog uopće nije nikakav bog.

Teal'c je oženio Drey'auc i Apophis ih je blagoslovio poklonivši im kuću na Chulaku. Drey'auc je kasnije rodila sina, Ryaca. Kada je Bra'tac otišao u mirovinu, Teal'c je zauzeo njegovo mjesto zapovjednika Apophisove vojske.

Služeći kao Apophisov Prvi, Teal'c je bio prisiljen sudjelovati u mnogim gnjusnim događajima. Teal'c je ubio mnoge nevine osobe i odabirao pojedince za implantaciju Goa'ulda. On je stajao po strani kao gledatelj u masovnim pokoljima nad mnogim civilizacijama, nemoćan da to zaustavi.

Nakon što su O'Neill, Jackson i Carter zarobljeni na Chulaku, Teal'c je uvidio da bi se uz njihovu pomoć mogao početi boriti protiv Goa'ulda. Nakon što što im je pomogao da pobjegnu iz zatvora, Teal'c je s njma otišao na Zemlju i pridružio se Tau'rima u njihovoj borbi protiv Goa'ulda. Teal'c je od strane Goa'ulda označen kao shol'vah (izdajica).

Suprostavljajući se ženinim željama, Teal'c je pokušao da njegov sin dobije prvog simbionta, ali je stigao prekasno da to spriječi. Ipak Teal'c je uspio spasiti sina od Apophisa. Rya'c je od tada odrastao u mladića kojeg je trenirao Bra'tac i bio je željan da postane veliki ratnik kao njegov otac. Drey'auc i Teal'c su prema bračnim običajima na Chulaku bili rastavljeni, ali su zadržali međusobnu vezu. Teal'c je održavao romantičnu vezu sa Shau'nac sve dok ju nije ubio Goa'uld Tanith. Teal'c se zakleo da će osveti njezinu smrt što je potaknulo još veću mržnju prema Goa'uldima. Tri godine kasnije on je upoznao Jaffa ratnicu Ishtu i s njom započeo romantičnu vezu.

Apophis je uspio zarobiti Teal'ca te mu je izbrisao pamćenje i uvjerio ga da su Goa'uldi bogovi. Apophis mu je vratio mjesto zapovjednika vojske. Ipak SG-1 tim ga je vratio na Zemlju i oslobodio od utjecaja Apophisa.

Bra'tac i Teal'c su uvelike pomagali pokretu otpora koji se proširio diljem galaksije. On je izazvao Jaffaa Kytanoa na borbu koja će odlučiti tko će biti vođa pokreta. Teal'c ga je uspio ubiti i time je postao vođa jedne od mnogih pobunjeničkih grupa.

Teal'c i Bra'tac su kasnije sudjelovali na sastanku pobunjeničih plemena na planetu Kresh'taa, ali su bili napadnuti od strane Goa'ulda. Sto šezdest i jedan Jaffa je bio lišen svog simbionta i ubijen, ali Teal'c je uspio zadržati svoga i održavati na životu sebe i Bra'taca tri dana. Nakon što su spašeni, Teal'c i Bra'tac su bili podvrgnuti tretmanu tretoninom za odbacivanje simbionta, što je rezultiralo padom Teal'ca u osobnu krizu sve dok se nije sjetio da ratnička snaga dolazi iz srca, a ne iz tijela.