No posts found in selected forum category.  O'Neill, Jack
Autor : | Pročitano : 1181 | Verzija za ispis
Ocjena
10/10
6 Glasova
Pukovnik Jack O'Neill jedan je od prvih časnika Vojske SAD-a upoznatih sa supertajnim projektom Zvjezdanih vrata. Kao umirovljeni pukovnik Zračnih snaga vraćan je na aktivnu dužnost i postavljen za zapovjednika prve Stargate misije. Riječ je o misiji tijekom koje je ekipa predvođena pukovnikom O'Neilom i dr. Danielom Jacksonom završila na udaljenom planetu imenom Abydos. Tijekom misije susreli su se sa neprijateljski nastrojenim i izuzetno moćnim tuđincem imenom Ra kojeg su ipak uspjeli poraziti.

O'Neill je rođen u Chicagu, a odrastao u Minessoti. Poznato je svega nekoliko podataka o njegovom djetinjstvu i mladosti. Pridruživši se vojsci, stekao je mnogo osobnih neprijatelja, dok je prijatelje mogao izbrojiti na prste jedne ruke. Oženivši se svojom djevojkom Sarah, O'Neill je počeo graditi skladan obiteljski život. Međutim, tragična smrt njegovog malodobnog sina Charliea uništila je njegov brak i potpuno ga psihički dotukla na duže vrijeme.

Prije ulaska u Stargate projekt, O'Neill se istakao u brojnim borbenim misijama. Pritom je "zaradio" veliki broj ozlijeda i čak devet prijeloma, uključujući i prijelome lubanje. Tijekom padobranskog skoka iznad granice Irana i Iraka tijekom 1980-ih nezgodno je doskočio i pritom se jako ozlijedio. Budući da mu nitko nije mogao pružiti pomoć, ranjeni O'Neill je pješačio čak devet dana kako bi stigao na prijateljski teritorij. Tijekom tajne misije u Iraku, a pod zapovijedanjem Franka Cromwella, Jack biva zarobljen od strane Iračana, provevši četiri mjeseca u iračkom zatvoru. Nakon četiri užasna mjeseca ipak je uspio pobjeći. Pritom su mu glavna motivacija za bijeg bili njegova žena i sin. Jack je većinu svog slobodnog vremena provodio sa svojom ženom i sinom koji su mu bili najvažniji oslonac u životu. Igranje bejzbola sa sinom, izleti i zajedničko druženje bili su mu veliki oslonac u njegovom profesionalnom životu. Međutim, sve se promijenilo jednog tužnog jesenskog dana kad je Charlie pronašao očev napunjeni pištolj. Nesvjestan opasnosti, Charlie se odlučio igrati pištoljem koji je ubrzo opalio, teško ga ozlijedivši. Iako su Jack i Sarah odmah pozvali Hitnu pomoć, dječak nije preživio put do bolnice.

Charlijeva smrt bacila je Jacka u izuzetno duboku depresiju koja je ubrzo rezultirala njegovim povlačenjem iz aktivne službe. Međutim, njegov rastanak s vojskom bio je samo privremen. Nakon nekog vremena Jack je ponovno vraćen u aktivnu službu, a na zahtjev generala Westa. Dodijeljen je supertajnom projektu Zvjezdana vrata i to u funkciji vođe tima koji bi prvi trebao proći kroz Vrata. Nakon što je dr. Daniel Jackson uspješno otvorio Vrata, Jack je zakoračio u novi dio svog života obilježen radom za Stargate Stožer.

Po povratku s uspješno obavljene misije na Abydosu, Jack je otkrio kako ga je žena napustila. Ubrzo je uslijedio i razvod i Jack se ponovno našao sam nakon više od desetljeća obiteljskog života. Istovremeno je donesena odluka o prekidu projekta Zvjezdana vrata koja je Jacka ponovno vratila u mirovinu. Tijekom svojih umirovljeničkih dana, Jack je prestao pušiti, provodeći vrijeme u osami i promatrajući zvijezde teleskopom postavljenim na krovu svoje kuće. Nakon godinu dana obaviješten je kako je projekt Zvjezdana vrata ponovno otvoren te kako vojne vlasti žele njegov povratak u projekt. O'Neill je obaviješten o novoj prijetnji iz svemira i zamoljen da vodi novi SG-1 tim s ciljem pronalaska dr. Daniela Jacksona na planetu Abydosu. Jack prihvaća dužnost zapovjednika SG-1 tima i kreće na Abydos zajedno s svojom novom prvom časnicom dr. Samanthom Carter kako bi pronašao dr. Jacksona i otkrio prirodu prijetnje usmjerene prema Zemlji. Po dolasku na Abydos otkriva prijetnju u obliku izuzetno moćne tuđinske vrste imenom Goa'uldi koja ima za cilj pokoravanje čitave galaksije. Kada Goa'uldi otmu njegova abydonijskog prijatelja Skaara i naude mu, Jack dobiva još jedan razlog za ostanak u Stargate Stožeru pod zapovijedništvom general-bojnika Georgea Hammonda kako bi se borio protiv Goa'ulda.

Posjetivši veliki broj svjetova, O'Neill je promijenio neka svoja gledišta, ali i stekao brojne prijatelje. Njegova prvotna odbojnost prema dr. Jacksonu prešla je u izuzetno duboko prijateljstvo. Iako se nikad nije osobito slagao sa znanstvenicima, Jack je u dr. Jacksonu našao pravog prijatelja i čvrst oslonac, bilo u borbi, bilo na diplomatskom polju. Jacksonova navodna smrt i odlazak na višu razinu postojanja teško su pogodili Jacka, dok ga je Jacksonov povratak godinu poslije izuzetno obradovao. Jack se također sprijateljio i pobratimio i s bivšim Jaffa ratnikom Teal'com kojaga je uspio nagovoriti da se odrekne služenja Goa'uldima i prijeđe na stranu Stargate Stožera. Iako njegov nadređeni, general Hammond je tijekom vremena također postao Jackov dobar prijatelj i čovjek od povjerenja.

S druge strane, Jackovo prijateljstvo s dr. Samanthom Crater počelo je poprimati odlike zaljubljenosti. Međutim, zbog strogih vojnih propisa Jack je potisnuo svoju ljubav prema Samanthi.

Neki od Jackovih prijatelja nisu humanoidi. Jedan od njegovih najboljih prijatelja jest i Thor, vrhovni zapovijednik asgardske flote, kojeg Jack odmilja naziva svojim kompićem. Asgardi su spoznali snagu i potencijal ljudske vrste upravo preko Jacka i stoga su odlučili sklopiti savez sa ljudima. Thor je čak otkrio kako Asgardi smatraju kako je Jack sljedeća stepenica u ljudskoj evoluciji.

Među brojnim Jackovim postignućima valja izdvojiti kako je uspio poraziti brojne goa'uldske vođe: Raa, Apophisa, Cronusa, Setha, Hathor, Sokara, Nirrti, Heru'ura, Marduka itd. Dva puta je bio domaćin simbionta, jednom Goa'ulda, a drugi put Tok'ra imenom Kanan. Nosio je čitavu knjižnicu Ancientsa presnimljenu direktno u mozak. Proživio je tri mjeseca kao član edoranskog društva vjerujući kako je njegova sudbina živjeti među Edoranima. Umro je i oživljen mnogo puta u Baalovu sakrofagu. Nepravedno je optužen za ubojstvo američkog senatora i sl.

Jack ima izuzetan smisao za humor. Njegove su dosjetke poprilično sarkastične ali istovremeno ne vrijeđaju ničije osjećaje.

Jackova dužnost zapovjednika SG-1 definitivno mu je promijenila život i to nabolje. Njegova hrabrost i istraživački duh omogućili su stvaranje čvrstih veza s njegovim prijateljima, saveznicima, kao i sa brojnim vrstama diljem galaksije.