No posts found in selected forum category.  Maybourne, Harold
Autor : | Pročitano : 1078 | Verzija za ispis
Ocjena
10/10
4 Glasova
U prvim godinama programa Zvjezdana vrata pukovnik Mayborune je bio jedan od najutjecajnijih ljudi N.I.D.-a, poluilegalne vladine organizacije koja ima za cilj pribaviti tuđinsku tehnologiju svim raspoloživim sredstvima. Našavši se u nemilosti svojih dotadašnjih suradnika, Maybourne je postao slobodni operativac, s vlastitim ciljevima koji su se ponekad kosili s ciljevima Stargate Stožera, a ponekad im išli u prilog.

Za vrijeme službovanja u N.I.D.-u, pukovnik Maybourne nikad nije bio rado viđen gost u Stargate Stožeru. Prilikom prvog posjeta pokušao je zatvoriti grupu Tollanaca, a u svrhu daljnjeg "proučavanja". Štoviše, zapovjedio je uporabu sile nakon što su Tollanci pobjegli iz baze, zapovjedivši pritom otvaranje paljbe. Slijedeće godine odveo je zaraženog Teal'ca iz Stožera zavezavši ga u lance, a u svrhu proučavanja. Naime, Tela'c je uboden od strane tuđinskog insekta i ubrzo je počeo proživljavati metamorfozu.

Jack O'Neill i Maybourne zakvačili su se od samog početka, ali su s vremenom ipak stekli određenu dozu međusobnog poštovanja. Naime, Maybourne je u nekoliko navrata priskočio u pomoć Stargate Stožeru i SG-1 timu, posebice u razdoblju nakon napuštanja N.I.D-a.

Nakon što je O'Neill suspendiran pod optužbom za krađu tollanske tehnologije, Maybourne mu je ponudio mjesto u N.I.D.-u. O'Neill se ubrzo našao na čelu jednog od N.I.D.-ovih timova. Navedeni tim bio je stacioniran na tuđinskom planetu, a osnovni cilj im je bila nabavka tuđinske tehnologije za obranu Zemlje od Goa'ulda i to pod svaku cijenu. Međutim, ispostavilo se kako je O'Neillova suspenzija bila dio pomno planirane spletke Stargate Stožera, Asgarda i Tollanaca, a s ciljem razotkrivanja N.I.D.-ovih ilegalnih aktivnosti. Kako bi izbjegao uhićenje, Maybourne je odmah pobjegao iz SAD-a.

Nakon što su Rusi došli u posjed jednih, od ukupno dvoja Zvjezdana vrata, Maybourne je otputovao u Rusiju. Rusima je ponudio svoje usluge koje su uključivale i veliki broj dokumenata Stargate Stožera (dnevnika misija, osobnih dosijea i sl.). Radeći u ruskoj Stargate bazi, Mayborunea je zaposjeo tuđinski oblik života. Spasio ga je SG-1 tim, ali nakon toga završio u zatvoru. Ubrzo je optužen za izdaju i osuđen na smrt.

Nakon što je N.I.D.-ov operativac prisilio generala Hammonda na umirovljenje, O'Neill je zatražio pomoć od Maybournea. U zamjenu za pomoć, Maybourne je zatražio privremeno puštanje iz zatvora, koje je O'Neill ubrzo i ishodio. O'Neill i Maybourne uspjeli su vratiti Hammonda na dužnost. Harry je pritom iskoristio opću pomutnju i uspio pobjeći. Kroz slijedeće dvije godine bježao je od zakona, usput pomagavši O'Neillu i Stargate Stožeru.

Umorivši se od stalnog bježanja, odlučio je skrasiti se na udaljenom planetu za koji je načuo kako je svojevrsna inačica raja. Naveo je O'Neilla da ga povede na misiju sa SG-1 timom. Došavši na tuđinski planet, Maybourne je upotrijebio tuđinski uređaj kako bi se teleportirao na obližnji mjesec za koji je smatrao kako se radi o svojevrsnom raju (možebitnoj postojbini Furlingsa, op.p.). Međutim, ispostavilo se kako je rajska postojbina odavno nestala, a ostale samo ruševine i mrtvaci kao dio goa'uldske spletke.

Zahvaljujući O'Neillovoj preporuci, Tok're su pomogle Maybourneu da si nađe pogodan planet za život, daleko od svih spletki.